Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Budafoki borhangulat és a múltunk ápolása

2011. november 18-án – Klauzál Gábor születésnapján – immáron negyedik alkalommal hívta egybe a Klauzál Gábor Társaság: barátait, pártolóit és partnereit a budafoki Záborszky Pincészetbe, hogy az ez évi meghívott Lics Pincészet borai mellett megköszönhesse vendégeinek az elmúlt évek Klauzálos eseményeiben való közreműködést.

Az első felelős magyar kormány földművelés-, kereskedelem-, és iparügyi miniszterének születésnapjára emlékeztek a Klauzál Gábor Társaság hagyományos év végi rendezvényén, a budafoki Záborszky Pince díszhordó sorral szegélyezett Kiállítócsarnokában, az egyesület névadójának emlékére 2008-ban megfaragott díszhordó előtt, melyet adományozó oklevélben a Záborszky Pincészetnek ajándékozta a Klauzál Gábor Társaság azzal a kikötéssel, hogy minden évben Klauzál Gábor születésnapját itt ünnepelhessen a díszhordónál.

A negyedik alkalommal megtartott ünnepi eseményen közel 60 fő, a Klauzál Gábor Társaság együttműködő partnerei, vendégei vettek részt az este hét órától egészen tíz óráig tartó programjában. A megnyitót dr. Dobos Károly elnök tartotta, felhívva a hallgatóság figyelmét a jövő évi Klauzál Napokon, 2012. április 27-én felállításra kerülő Klauzál szobor érdekében történő adományozásra és az egykori államférfi intézkedéseit méltatta; Klauzál Gábor az 1848-as forradalom és szabadságharc küzdelmeit követő önkényuralom alatt Kistétényben (a mai Budatétényben) gazdálkodott, szőlő- és gyümölcsnemesítéssel foglalkozott. Az általa alapított Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat sokat tett a terület jövőjéért. Jó borokat termelt. Nyaralót és présházat épített. A kistétényi szájhagyomány szerint Deák Ferenc, az egykori minisztertárs – aki nyári lakában gyakorta vendégeskedett - részben itt fogalmazta meg a Kiegyezés szövegét.

A korhűen felújított pinceépületben bórkóstolással egybekötött pódiumbeszélgetés kezdődött a Lics Pincészet tulajdonosaival, Lics László borásszal és fiával, az Etyek-Budai Borvidéken lévő Pákozdi Szőlőbirtok vezetőjével Lics Balázs borásszal, melynek alkalmával 9 borfajtát szolgáltak fel, köztük 2008-2011 közötti évjáratú Pákozdi Chardonnayt, Pákozdi Cuveet, Pákozdi Szürkebarátot, Pákozdi Pinot Noiret, Szekszárdi Cabernet Francot, barrique-olt Pákozdi Cabernet Sauvignont, Szekszárdi Bikavért és Pákozdy Syraht.

A rendhagyó borkóstolót követő ünnepi vacsora után Sisak András tanár úr vezetésével alkalomhoz illő bordalokat énekelt a közönség, majd a meghívott vendégek elmondhatták az egyesülethez, a hagyományokhoz és a kerülethez kötődő gondolataikat Így többek között felszólalt Kerékgyártó László, a budapesti Görgey Kör elnöke, Karacs Zsigmond történész, dr. Pálmány Béla történész, az Országgyűlés levéltárának ny. vezetője, Kecskeméti Tibor, a Szegedi Közéleti Kávéház tagja, Kolláthné Hollóssy Rita, a Budatétényi Polgári Kör elnöke, Pálinkás Gyöngyi operaénekes, a Reneszánsz Hölgyek Társasága részéről. Az estet Ambrus Károly tárogatójátéka és éneke zárta.Kertész László
történész
a Városházi Híradó újságírója

2011. november


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (21)