Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Budafoki borhangulat és a múltunk ápolása

2011. november 18-án – Klauzál Gábor születésnapján – immáron negyedik alkalommal hívta egybe a Klauzál Gábor Társaság: barátait, pártolóit és partnereit a budafoki Záborszky Pincészetbe, hogy az ez évi meghívott Lics Pincészet borai mellett megköszönhesse vendégeinek az elmúlt évek Klauzálos eseményeiben való közreműködést.

Az első felelős magyar kormány földművelés-, kereskedelem-, és iparügyi miniszterének születésnapjára emlékeztek a Klauzál Gábor Társaság hagyományos év végi rendezvényén, a budafoki Záborszky Pince díszhordó sorral szegélyezett Kiállítócsarnokában, az egyesület névadójának emlékére 2008-ban megfaragott díszhordó előtt, melyet adományozó oklevélben a Záborszky Pincészetnek ajándékozta a Klauzál Gábor Társaság azzal a kikötéssel, hogy minden évben Klauzál Gábor születésnapját itt ünnepelhessen a díszhordónál.

A negyedik alkalommal megtartott ünnepi eseményen közel 60 fő, a Klauzál Gábor Társaság együttműködő partnerei, vendégei vettek részt az este hét órától egészen tíz óráig tartó programjában. A megnyitót dr. Dobos Károly elnök tartotta, felhívva a hallgatóság figyelmét a jövő évi Klauzál Napokon, 2012. április 27-én felállításra kerülő Klauzál szobor érdekében történő adományozásra és az egykori államférfi intézkedéseit méltatta; Klauzál Gábor az 1848-as forradalom és szabadságharc küzdelmeit követő önkényuralom alatt Kistétényben (a mai Budatétényben) gazdálkodott, szőlő- és gyümölcsnemesítéssel foglalkozott. Az általa alapított Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat sokat tett a terület jövőjéért. Jó borokat termelt. Nyaralót és présházat épített. A kistétényi szájhagyomány szerint Deák Ferenc, az egykori minisztertárs – aki nyári lakában gyakorta vendégeskedett - részben itt fogalmazta meg a Kiegyezés szövegét.

A korhűen felújított pinceépületben bórkóstolással egybekötött pódiumbeszélgetés kezdődött a Lics Pincészet tulajdonosaival, Lics László borásszal és fiával, az Etyek-Budai Borvidéken lévő Pákozdi Szőlőbirtok vezetőjével Lics Balázs borásszal, melynek alkalmával 9 borfajtát szolgáltak fel, köztük 2008-2011 közötti évjáratú Pákozdi Chardonnayt, Pákozdi Cuveet, Pákozdi Szürkebarátot, Pákozdi Pinot Noiret, Szekszárdi Cabernet Francot, barrique-olt Pákozdi Cabernet Sauvignont, Szekszárdi Bikavért és Pákozdy Syraht.

A rendhagyó borkóstolót követő ünnepi vacsora után Sisak András tanár úr vezetésével alkalomhoz illő bordalokat énekelt a közönség, majd a meghívott vendégek elmondhatták az egyesülethez, a hagyományokhoz és a kerülethez kötődő gondolataikat Így többek között felszólalt Kerékgyártó László, a budapesti Görgey Kör elnöke, Karacs Zsigmond történész, dr. Pálmány Béla történész, az Országgyűlés levéltárának ny. vezetője, Kecskeméti Tibor, a Szegedi Közéleti Kávéház tagja, Kolláthné Hollóssy Rita, a Budatétényi Polgári Kör elnöke, Pálinkás Gyöngyi operaénekes, a Reneszánsz Hölgyek Társasága részéről. Az estet Ambrus Károly tárogatójátéka és éneke zárta.



Kertész László
történész
a Városházi Híradó újságírója

2011. november


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)