Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

10 éves a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő fórum

November 4-én ünnepelte a fórum létrejöttének 10. évfordulóját a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő Asztaltársaság közössége a Péter-Pál utcai Seybold-Garab pincében


2011. november 4-én találkozót tartott a Budafok-Tétény, múlt, jelen, jövő Asztaltársaság abból az alkalomból, hogy tíz éve alakult a közösség egy internetes fórumon. Az Index fóruma alapelvei szerint névtelen fórum: a becenevekkel bejelentkező hozzászólóknak nem kell felfedni valós kilétüket. A fórum másik alapelve a témák mentén szerveződés. Egy téma (angolul topic) beszélgtésfonalában a játékszabályok szerint nem illik eltérni a tárgytól. Ezekból a szabályokból ered többek között a "nem nyitunk topikot róla" mondás.

Nos, a Budafok-Tétény, múlt, jelen, jövő "topik" nagyjából mindezeket a szabályokat felrúgva vált valós közösséggé, amelyben szinte nincs tabu téma, ahol egyetlen dolog nem kívánatos: a szándékos konfliktusteremtés. "A topik" valójában nem topic, hiszen ezer témáról szól, tagjai pedig többnyire nem "nick-ek" (felvett becenevek), hanem hús-vér emberek, akik egymást ismerik, még ha a fórum szabályai szerint a nagy nyilvánosság előtt nem is adják meg személyazonosságkat. Rendszeresek a találkozók: évente legalább egyszer igyekszünk a lehető legteljesebb létszámban összejönni, de a kerület színes életében megannyi rendezvényen, eseményen találkozunk egymással.

Tíz év gyorsan elrepül, mégis hosszú idő. Tíz év alatt sokminden megtörténik, és sokminden megtörténhetne, mégsem történik meg. A Budafok-Tétény, múlt, jelen, jövő fórumtéma, közösségi bezélgetés leképezte a kerület életét sokféle szemszögből. Sok értékmegőrző, értékmentő, sőt értékteremtő kezdeményezésnek volt tanúja, néha kovásza, néha húzóereje, néha segítője, és sok veszteségnek, pusztulásnak, elszalasztott lehetőségnek volt siratófala, emlékoszlopa, lakmuszpapírja is.

A 2011-es, 10 éves fórumtalálkozó a kerek évszám miatt akár nagy parádéval is járhatott volna, de nem járt. A Seybold-Garab pincében jöttünk össze. Abban a pincében, amit a fórum miatt annyira, és annyian ismerhetünk. Láttuk és fotóztuk pusztuló állapotában, felszámolt gombapinceként, vissza-visszatértünk a helytörténeti séták során, hogy egyre rosszabb állapotában láthassuk, és most örömmel konstatáljuk, hogy életre kelt, megszépült házigazdánk, Garab Gábor gondozásában és vezetésével. A pince nagyjából Budafok történelmi főutcájának közepén található, már a megérkezés megalapozta a hangulatot. A hangulatot, amelyet a helyiek köre olyan kitartóan ápol és véd. Szavak nélkül is köszönetet mondtunk ezért Szigeti Zoltánnak.


   

Az est a megérkezés pillanatától barátságos, meleg hangulatú volt. Jó ismerősként, örömmel köszöntöttük egymást a már előre jól berendezett pincében. Csak aki megkóstolta, az tudhatja, hogy üdvözlésként mit kínált apró pohárkákban Szilvafan fórumtársunk, aki arról is ismert, hogy a legszebb Dunaparti vendéglátási hagyományok felélesztésén fáradozik. Mészáros Péter, aki egykor sok szerteágazó fórumtéma összefogásával alapította a "Múlt, jelen, jövő"-t megtartotta szokásos éves összefoglalóját, kiemelve és ernyőre kivetítve emlékezetes pillanatokat, témákat, vezérfonalakat. Szabadkozott, amiért előadása nem mutatta be részleteiben az elmúlt tíz év hatvanezer hozzászólását, a hallgatóság pedig csekdben örült ennek, hiszen "mi félszavakból is megértjük egymást", a jelenlévők közt sokan végigkövették, végigélték ezt a tíz évet. Péter összefoglalója pont jól szabott volt ahhoz, hogy felelevenítse az elmúlt egy évet, és ígéretet kaptunk rá, hogy alaposabban is fel fogja dolgozni az évtizedet. Előadásában kitért azokra a fórumtársakra is, akik rendszeres látogatói, gazdagítói a fórumnak, de szeretnék megtartani anonimitásukat. Felidézte az állandó, súlyponti témákat, a környezetvédelmet, a városfejesztést, és felvillantotta az állandó évődések, viták pillanatait is. Megemlékeztünk barátainkról, nagyjainkról, akik már nem lehetnek közöttünk.

       

A fórum életéhez nagymértékben hozzájárultak kerületünk helytörténészei. Mindig örömmel nézzük, mikor a fórumon bepillantást engednek kutatásaikba, játékaikba, nehézségeikbe, és ez gyakran humor forrása is. Ők mentik meg a fórumot olyankor, amikor súlyos témák feszültségekkel terhes vizekre viszik azt, ugyanakkor viccelődések célpontjai és elkövetői is egyben. Bartos Mihály azzal fenyegette meg a fórumot, hogy a találkozón feltárja filatéliai kutatásainak rejtelmeit, és ezt a fenyegetést be is váltotta. Brilliáns, virtuóz előadásban mutatta be a hallgatóság idegeit pattanásig feszítve a helytörténeti kutatások, a bélyeg- és bélyegzőkészítés, a cserkészet és a postaszolgálat összefüggéseit. Előadását hangos taps fogadta.

Bartos Mihály az előadásában a helytörténeti gyűjtőmunka és kutatások kevesek által ismert, sajátos területére hívta fel a figyelmet. Ez pedig a filatélia világa és annak peremvidéke.

A felvonultatott postai, alkalmi, emlék és fedélzeti bélyegzések, a futott küldemények, emléklapok nagyon sok olyan eseményről, évfordulóról meséltek, amelyek a ma embere előtt többségében nem ismertek, vagy mára már a feledés homályába vesztek.

     

Az ötven képet felvonultató bemutatóban a korábbi politikai kurzusok alkalmi és emlékbélyegzői, az egykor volt helyi intézmények és események emlékét megörökítő dokumentumok mellett, kedves színfoltot alkottak a budafoki cserkészek táborozásainak filatéliai anyagai is.

   

Történt utalás a 2012-ben megnyitása centenáriumát ünneplő, Budafok egykori területéhez tartozó kelenvölgyi, valamint az elmúlt évek során bezárt Budafok 2. postahivatalra, a budafoki új könyvtár megnyitására, a megrongált budafoki Kálvária helyreállítására, a díszpolgárok első találkozójára, helytörténeti konferenciára, egykori kerületi és üzemi bélyeggyűjtő körökre, kiállításokra is.

     

A bemutatott anyag legérdekesebb részét képezték azok a filatéliai dokumentumok, amelyekhez külön történetek is tartoznak, így Lyka György levelezőlapjához, a Wappler-féle tejüzem leveléhez, a ma már semmi sem igaz rajta Állami Biztosítós portós levélhez, a kétszer használt, hiányos címzése ellenére célba érkező borítékhoz, vagy a helytörténet szempontjából sem mellékes Gábor kontra Károly kérdés eldöntéséhez. Az már szinte természetes volt, hogy a sorból nem hiányozhatott a településalapító Savoyai Jenő herceg nevét viselő draganyosezred Kőszegről Budára küldött ex offo levele sem!

  

Talán ez a kis bemutató is hozzájárult a megjelentek helytörténeti ismereteinek bővítéséhez és egyidejűleg kedvet teremtett néhányuknak ehhez a nemes hobbyhoz...

A másik fenyegetés Ambrus Károly amatőr tárogatóművész előre bejelentett tömegoszlatási kísérlete volt. Karcsi viszonyát a tárogatóval szinte az első lépésektől kezdve nyomon követhettük. Tapasztalatból (és egykori szomszédaim tapasztalatából) mondhatom, hogy a tárogató nem tartozik a legkönnyebb hangszerek közé. Halkan megszólaltatni szinte lehetetlen, és billentyűi sem könnyen adják meg magukat. A Garab-pincében kétszer szólalt meg Ambrus Károly tárogatója, és mindkét alkalommal megtapasztalhattuk, hogy bensőséges viszony alakult ki ember és hangszer között. A tömegoszlatási kísérlet sikertelen volt, viszont hallhattunk tárogatót halkan, szépen énekelni. A művész ráadás-dalát a tárogató után énekhangján, szöveggel is meghallgathattuk.

Az Asztaltársaságból sarjadt ki, és kelt önálló életre a Klauzál Gábor Társaság is, melynek alapító elnöke, dr. Dobos Károly ezúttal már nem ismertette a névadó Klauzál Gábor életrajzát, hiszen a Társaság megvalósította első alapvető célját, és közismertté tette Kistétény, és az egykori reformer-miniszter viszonyát. Dobos elnök úr ezúttal egy rendkívüli koncertre invitálta szeretettel a társaságot. A koncert rendkívüli azért is, mert egy szinte hihetetlen teljesítmény, a Klauzál-szoborállítás finiséhez nyújt és keres támogatást, de rendkívüli azért is, mert kerületünk megbecsült díszpolgár-művészei a nemes cél támogatására ezúttal, első alkalommal közösen adnak koncertet.

A vacsoránk részben a Garab-pince vörösboros marhapörköltjéből, savanyúságából és vegetáriánus ételeiből, részben a társaság tagjai által hozott gyümölcsökből, gyümölcslevekből és süteményekből állt. Mindenki megkóstolhatta Mészáros Péter borhegyi almáját szeletekben és lé formájában, ami nagy sikert aratott.

A vacsora után Petz Nándor nagyszerű, zenei kísérettel megkomponált, vetített képes előadását láthattuk a kerület egykori iparvágányairól. Ennek kapcsán régi tehervonat-menetrendeket, térképeket és mai fotókat láthattunk. Bepillantást kaphattunk abba, hogy a vasút hogyan és mennyire szőtte át, határozta meg a környék iparvállalatainak, így lakóinak is az életét.

Megszüntetett és működő iparvágányok Budafok-Tétényben


A Csepeli Divízió ™ képviseletében a X. (Jubileumi) „Budafok-Tétény: múlt, jelen, jövő” Topiktalálkozóra egy különlegességgel készültem: multimédiás prezentációmban a XXII. kerületben található egykori és még használatban lévő iparvágányokat mutattam be – zenével (Biosphere). A közel 7 perces vetítés alatt a közönség megtekinthette a MÁV nagykanizsai és a pécsi vonalaihoz tartozó, Budafokon és Nagytétényben található ipari becsatlakozásait. (Az egykori BKV-s iparvágányokat a múltkor ismertettem.) Az előadás képeit zömmel az interneten, illetve e fórumon föllelhető fotókból állítottam össze. (Köszönet a képek alkotóinak: Bo /picasa/, M. a deák, Gondoló, villa és csapata!)

   

A nagykanizsai vonal iparvágányai két létesítményhez, a Vegyszer utcában található vegyi üzemhez (az Egyesült Vegyi Művek egykori nagytétényi kénsavgyárához) és a felszámolt nagytétényi sertéshizlalda (ma HARBOUR PARK) területére futnak be. Mindkét iparvágány Nagytétény, MÁV-állomáshoz tartozik.

   

A pécsi vonal iparvágányai közül a budafoki (egykori és még működő) üzemekhez tartozó, a 6-os főút fölött átívelő a legjelentősebb. A Budafok-Háros, MÁV-állomástól leágazó iparvágányról szolgálták ki az 1995-ben leégett Budafoki Papírgyárat, a Duna melletti Hunyadi János Laktanyát és a Hárosi Falemezgyárat. (Ez utóbbi Budapesti Furnér Művek Kft. néven ma is létezik; ipari tolatásról nincs tudomásom.) A budafoki gyárak közül a legtöbbet a Lesaffre Magyarország Kft. – korábbi nevén a Budafok Élesztő- és Szeszgyár Kft. – használja a Duna-parti iparvágányt. A távolabbi, Nagytétényben található becsatlakozásokból mára csak a CHINOIN nagytétényi gyáregységébe vezető maradt meg, mivel az egykori METALLOCHEMIA üzemébe vezető vágányt – a veszélyes létesítménnyel együtt –fölszámolták.

Bp.-Budafok, 2011. nov. 4. Petz Nándor

A fórumtalálkozót jó hangulatú, nyugodt, lelket gazdagító rendezvénynek találtam. Természetesen az idő-keretek nem tették lehetővé, hogy mindenki mindenkivel megbeszélje, amit szeretett volna, de jó volt együtt lenni. Sokakat hiányoltunk. Sokan hiányoztak az egykori aktív fórumtagok közül, és szívesen láttuk volna a fórum mai legaktívabb tagjait is, akik őrzik anonimitásukat. Azzal a bizalommal bontottunk asztalt, hogy még sok értékes év és találkozó áll előttünk.



JP -2011. november



Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)