Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Beszámoló novemberi összejövetelünkről

November utolsó csütörtökén két dolgot kellett megbeszélni, egy fontos sürgetőt és egy kellemeset.

A pozsonyi képeket nézegetjük

A kellemesebbel kezdve a résztvevők a sikeres pozsonyi kirándulásról meséltek, köszönetet mondva az előkészítőknek, szervezőknek, közreműködőknek. A Pozsonyi Casino meghívására tett látogatásról azonban honlapunkon külön beszámoló készül majd.

Ezután a Klauzál-emléktábla ügyét kellett megtárgyalni. Biztosra vehető, hogy a beérkezett egyéni adományokból, a Lics Pincészet támogatásából, valamint alapítványi forrásból rendelkezésre álló összeg elegendő a méltó tábla elkészítéséhez és felállításához. Itt volt az idő tehát, hogy a tábla szövegéről döntést hozzunk.


Az emléktábla-szövegezés nehézségei

Az estét e témában már számtalan személyes egyeztetés és e-mailes ötletcsere előzte meg. A korábban sokak közreműködésével kialakult szövegváltozatokat szavazásra bocsátottuk, annak reményében, hogy így többségi döntéssel tehetünk pontot az ügy végére. Az élet azonban néha bonyolultabb, mint előre várni lehet. A szavazáson legtöbb támogatót szerzett szövegváltozat kimagaslóan a legnagyobb számú elutasító voksot is begyűjtötte, az utána következő egy-két legjobban tetsző szöveg között pedig nem volt nagy különbség. Más lehetőség nem lévén, módosítani kellett eredeti célkitűzésünket és elvárásainkat a táblával kapcsolatban. Mivel a szövegből nem akartuk elhagyni Klauzál miniszteri tárcájának pontos megnevezését, a budatétényi családalapításra, szőlőnevelésre, valamint Deákkal ápolt barátságára és a kiegyezés előkészítésében vállalt közreműködésre történő utalást, arra jutottunk, hogy az érthetőség, a gördülékenység érdekében kicsit hosszabb szöveget engedünk meg. Ez döntő elhatározás volt – egyet aludni kellett rá és másnap megszületett a talán hetvenedik, végső változat: végső, mert, minden szempontnak megfelelt, és örömünkre csak kedvező visszajelzésekre talált.

Réffy Balázs – 2005. december


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)