Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Beszámoló novemberi összejövetelünkről

November utolsó csütörtökén két dolgot kellett megbeszélni, egy fontos sürgetőt és egy kellemeset.

A pozsonyi képeket nézegetjük

A kellemesebbel kezdve a résztvevők a sikeres pozsonyi kirándulásról meséltek, köszönetet mondva az előkészítőknek, szervezőknek, közreműködőknek. A Pozsonyi Casino meghívására tett látogatásról azonban honlapunkon külön beszámoló készül majd.

Ezután a Klauzál-emléktábla ügyét kellett megtárgyalni. Biztosra vehető, hogy a beérkezett egyéni adományokból, a Lics Pincészet támogatásából, valamint alapítványi forrásból rendelkezésre álló összeg elegendő a méltó tábla elkészítéséhez és felállításához. Itt volt az idő tehát, hogy a tábla szövegéről döntést hozzunk.


Az emléktábla-szövegezés nehézségei

Az estét e témában már számtalan személyes egyeztetés és e-mailes ötletcsere előzte meg. A korábban sokak közreműködésével kialakult szövegváltozatokat szavazásra bocsátottuk, annak reményében, hogy így többségi döntéssel tehetünk pontot az ügy végére. Az élet azonban néha bonyolultabb, mint előre várni lehet. A szavazáson legtöbb támogatót szerzett szövegváltozat kimagaslóan a legnagyobb számú elutasító voksot is begyűjtötte, az utána következő egy-két legjobban tetsző szöveg között pedig nem volt nagy különbség. Más lehetőség nem lévén, módosítani kellett eredeti célkitűzésünket és elvárásainkat a táblával kapcsolatban. Mivel a szövegből nem akartuk elhagyni Klauzál miniszteri tárcájának pontos megnevezését, a budatétényi családalapításra, szőlőnevelésre, valamint Deákkal ápolt barátságára és a kiegyezés előkészítésében vállalt közreműködésre történő utalást, arra jutottunk, hogy az érthetőség, a gördülékenység érdekében kicsit hosszabb szöveget engedünk meg. Ez döntő elhatározás volt – egyet aludni kellett rá és másnap megszületett a talán hetvenedik, végső változat: végső, mert, minden szempontnak megfelelt, és örömünkre csak kedvező visszajelzésekre talált.

Réffy Balázs – 2005. december


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)