Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Emlékelőadás Szegeden - Klauzál Gábor halálának 145. évfordulóján

Klauzál Gábor halálának 145. évfordulóján, 2011. augusztus 4-én a SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ estjén emlékelőadást tartott a Klauzál Gábor Társaság elnöke



2011. augusztus 4-én Szegeden a Szegedi Közéleti Kávéház meghívásával Klauzál Gábor 1866. augusztus 3-án történt halálának 145. évfordulójára emlékeztünk.

Kecskeméti Tibor - aki nemcsak a Szegedi Közéleti Kávéház tagja, hanem a Klauzál Gábor Társaságnak is - meghívására a Dóm mögött található gyönyörű MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székház I. em. 110-es termében került sor az előadásra. A terem csaknem megtelt, több mint 40 érdeklődő hallgatta az előadást figyelmesen.

          

Kecskeméti Tibor köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tartalmi megnyitót dr. Nagy Péter tartotta. Vetítettképes előadásomban nemcsak Klauzál családját és életét mutattam be, de külön is kitértem a szegedi vonatkozásokra.
Az előadást több kérdés és hozzászólás követte, köztük Kószó Jenőé, aki az utolsó évfolyamban végzett a szegedi Klauzál Gábor Gimnáziumban (ma Radnóti Gimnázium).

              


A nap krónikájához tartozik, hogy dr. Nagy Péter közbenjárására megtaláltuk Barabás Miklós festményét Klauzál Gáborról.

Ezúton is köszönjük Tibornak és Péternek a szervezést és vendéglátást!



Dr. Dobos Károly
Budatétény
2011. augusztus 5.

* * *

Dr. Nagy Péter összefoglaló írása az emlékülésről („kivonatosan” megjelent a Délmagyarország c. lap 2011. augusztus 18-i számában):

KLAUZÁL GÁBORRA EMLÉKEZTÜNK


A Szegedi Közéleti Kávéház 2011. augusztus 4-én a MTA SZAB Székházában emlékezett Klauzál Gábor /1804-1866/ halálának 145. évfordulójára. Az emlékelőadást a Klauzál Gábor Társaság /Budapest/ elnöke, dr. Dobos Károly tartotta.

A Kávéház nagyszámú törzsközönsége, és alkalmi érdeklődője egy igen részletes, nagy ívű ismertetést hallhatott a Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány miniszterének életrajzáról, munkásságáról. Több más egyéb között arról, hogy:
   • Erős szegedi kötődései voltak, vármegyénk és városunk követe az országgyűlésben, a Szeged-Csongrádi Takarékpénztár alapítója, első elnöke.
Szegeden ismerte meg első feleségét, egy szegedi gyógyszerész lányát, Prezetska Máriát. /Az 1848-ban történt megözvegyülése után 1853-ban Schmidt Emmával lép házasságra, aki korábban az aradi vértanú Nagysándor József jegyese volt. Három gyermeke e házasságból származik, keresztapjuk Deák Ferenc./
Első feleségétől örökölt lakóháza a mai Lengyel-ház helyén állt. / Klauzál tér 8./

• A Batthyány-kormányban a földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter, aki egyben az egészségügyi és a postaügyi feladatokat is irányította.

• Batthyány bizalmasa volt, távollétében helyettesítette a miniszterelnököt.

• Részt vett a 48-as törvények megalkotásában, és szerepe volt a Deák Ferenc nevéhez fűződő Kiegyezés előkészítésében.

• Lelkesen küzdött a magyar nyelvért, a sajtószabadságért, a zsidók egyenjogúsításáért, az ipar és a kereskedelem fejlesztéséért, egészségügyi rendeleteket alkotott.

• Az önkényuralom alatt visszavonultan élt, gazdálkodott, szőlő-, gyümölcs-, és rózsatermesztéssel, nemesítéssel foglalkozott kistétényi birtokán, miközben baráti és eszmei kapcsolatot tartott Deákkal.

• Azt is hallhattuk, hogy a Társaság egy egészalakos szobrot kíván felállítani Klauzál Gábornak egykori lakóhelyén, Budatétényben. A szobor alkotója Benedek György Munkácsy-díjas festő- és szobrászművész.
 Illő volna, hogy abban a Klauzál-szoborban benne lenne a szegediek adománya is, hiszen Klauzál Gábor szíve nemcsak általában a Hazáért dobogott, hanem külön Szegedért is! Itt alussza örök álmát is a Belvárosi Temetőben.

Bizony illő volna a szegediek adományozása! Talán kötelesség is!

Mi, akik ott voltunk a színvonalas emlékelőadáson, Klauzál-ismeretekben gazdagodva távoztunk. Ezután felemelőbb érzéssel sétálhatunk a Klauzál téren. Büszkék lehetünk arra, hogy ennek a mediterrán jellegű, Europa Nostra Díjas térnek Klauzál Gábor a névadója.




Dr. Nagy Péter

Közéleti Kávéház Szeged


Szeged
2011. augusztus 5.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)