Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Emlékelőadás Szegeden - Klauzál Gábor halálának 145. évfordulóján

Klauzál Gábor halálának 145. évfordulóján, 2011. augusztus 4-én a SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ estjén emlékelőadást tartott a Klauzál Gábor Társaság elnöke2011. augusztus 4-én Szegeden a Szegedi Közéleti Kávéház meghívásával Klauzál Gábor 1866. augusztus 3-án történt halálának 145. évfordulójára emlékeztünk.

Kecskeméti Tibor - aki nemcsak a Szegedi Közéleti Kávéház tagja, hanem a Klauzál Gábor Társaságnak is - meghívására a Dóm mögött található gyönyörű MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székház I. em. 110-es termében került sor az előadásra. A terem csaknem megtelt, több mint 40 érdeklődő hallgatta az előadást figyelmesen.

          

Kecskeméti Tibor köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tartalmi megnyitót dr. Nagy Péter tartotta. Vetítettképes előadásomban nemcsak Klauzál családját és életét mutattam be, de külön is kitértem a szegedi vonatkozásokra.
Az előadást több kérdés és hozzászólás követte, köztük Kószó Jenőé, aki az utolsó évfolyamban végzett a szegedi Klauzál Gábor Gimnáziumban (ma Radnóti Gimnázium).

              


A nap krónikájához tartozik, hogy dr. Nagy Péter közbenjárására megtaláltuk Barabás Miklós festményét Klauzál Gáborról.

Ezúton is köszönjük Tibornak és Péternek a szervezést és vendéglátást!Dr. Dobos Károly
Budatétény
2011. augusztus 5.

* * *

Dr. Nagy Péter összefoglaló írása az emlékülésről („kivonatosan” megjelent a Délmagyarország c. lap 2011. augusztus 18-i számában):

KLAUZÁL GÁBORRA EMLÉKEZTÜNK


A Szegedi Közéleti Kávéház 2011. augusztus 4-én a MTA SZAB Székházában emlékezett Klauzál Gábor /1804-1866/ halálának 145. évfordulójára. Az emlékelőadást a Klauzál Gábor Társaság /Budapest/ elnöke, dr. Dobos Károly tartotta.

A Kávéház nagyszámú törzsközönsége, és alkalmi érdeklődője egy igen részletes, nagy ívű ismertetést hallhatott a Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány miniszterének életrajzáról, munkásságáról. Több más egyéb között arról, hogy:
   • Erős szegedi kötődései voltak, vármegyénk és városunk követe az országgyűlésben, a Szeged-Csongrádi Takarékpénztár alapítója, első elnöke.
Szegeden ismerte meg első feleségét, egy szegedi gyógyszerész lányát, Prezetska Máriát. /Az 1848-ban történt megözvegyülése után 1853-ban Schmidt Emmával lép házasságra, aki korábban az aradi vértanú Nagysándor József jegyese volt. Három gyermeke e házasságból származik, keresztapjuk Deák Ferenc./
Első feleségétől örökölt lakóháza a mai Lengyel-ház helyén állt. / Klauzál tér 8./

• A Batthyány-kormányban a földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter, aki egyben az egészségügyi és a postaügyi feladatokat is irányította.

• Batthyány bizalmasa volt, távollétében helyettesítette a miniszterelnököt.

• Részt vett a 48-as törvények megalkotásában, és szerepe volt a Deák Ferenc nevéhez fűződő Kiegyezés előkészítésében.

• Lelkesen küzdött a magyar nyelvért, a sajtószabadságért, a zsidók egyenjogúsításáért, az ipar és a kereskedelem fejlesztéséért, egészségügyi rendeleteket alkotott.

• Az önkényuralom alatt visszavonultan élt, gazdálkodott, szőlő-, gyümölcs-, és rózsatermesztéssel, nemesítéssel foglalkozott kistétényi birtokán, miközben baráti és eszmei kapcsolatot tartott Deákkal.

• Azt is hallhattuk, hogy a Társaság egy egészalakos szobrot kíván felállítani Klauzál Gábornak egykori lakóhelyén, Budatétényben. A szobor alkotója Benedek György Munkácsy-díjas festő- és szobrászművész.
 Illő volna, hogy abban a Klauzál-szoborban benne lenne a szegediek adománya is, hiszen Klauzál Gábor szíve nemcsak általában a Hazáért dobogott, hanem külön Szegedért is! Itt alussza örök álmát is a Belvárosi Temetőben.

Bizony illő volna a szegediek adományozása! Talán kötelesség is!

Mi, akik ott voltunk a színvonalas emlékelőadáson, Klauzál-ismeretekben gazdagodva távoztunk. Ezután felemelőbb érzéssel sétálhatunk a Klauzál téren. Büszkék lehetünk arra, hogy ennek a mediterrán jellegű, Europa Nostra Díjas térnek Klauzál Gábor a névadója.
Dr. Nagy Péter

Közéleti Kávéház Szeged


Szeged
2011. augusztus 5.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)