Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Barangolások – Kölcse és környéke

Két napot töltöttünk az Öreg-Túr és Kis-Túr környékén,
ahol számos Klauzál-korabeli emlékkel találkoztunk.

Hosszú nyári barangolásaink közül rövid szatmári kirándulásunkról szeretnék beszámolni. Két napot töltöttünk az Öreg-Túr és Kis-Túr környékén, ahol számos Klauzál-korabeli és korán kívüli emlékkel találkoztunk. Szállásunk Kölcsén volt. A látnivalókban bővelkedő szomszédos falvak (a legmesszebb lévő is csak 15 km) kerékpárral is könnyen elérhetők.

Kölcse a Szamoshát egyik legrégibb települése, korábban mezővárosi rangot szerzett, s a Kölcseyek ősi fészke. Jelenleg 1500 lakosa van. Legjelentősebb látnivalója a református templom és a fa-harangtorony. A templom XV. századi, egyterű, gótikus, a harangtorony szoknyás, nyolcszögletű, sisakos tetővel a XVIII. századból való. A főút mellett található, gyönyörű látvány. A lelkész nagyon kedvesen kalauzolt bennünket, közben a falu életét is ismertette.


1. kép

2. kép

3.kép

Szatmárcsekén a nagy élményt a „csónakos” fejfás temető jelentette. Különleges hangulatot áraszt, gyönyörűen helyreállították és gondozzák (2., 3. kép) Örömmel hallottuk, hogy a hagyományt őrzik és jelenleg is így temetkeznek, tölgyfából faragva a fejfákat. Kölcsey márvány-síremlékét négy éve újították fel (1. kép). A költő 23 évig lakott a faluban, itt írta a Himnuszt is. Két szobából álló emlékkiállítás látható életútjáról a művelődési házban. A településen Petőfi is megfordult. A hagyomány szerint a szomszédos falu, Nagyar szélén írta Tisza című versét. Az itt álló „Petőfi-fa”, egy nagyméretű tölgyfa volt, sajnos már csak egy csonk, de ottjártunkkor is nagyon sokan keresték fel (4. kép). A folyószabályozások miatt a Tisza és a Kis-Túr is távolabb folyik, a Holt-Túr ittlévő szakasza azonban festői (5. kép).


4. kép

5. kép

6.kép

7. kép

Gyönyörű volt az Öreg-Túr is Túristvándinál, ahol a híres, XVIII. századi, alulcsapós kerekű vízimalmot láttuk működésbe hozva is, különlegesen szép környezetben. Gyermekeink örömmel fedezték fel, hogy a Túr itteni szakasza is részt vesz a magyarországi hód-visszatelepítési programban. Tiszakóródon a „Túrbukó” (a Túr-csatorna magas gátján vízesésszerűen bukik át a víz) a nagy élmény, sokan valóban élményfürdőnek tartva, beállnak a gáthoz a zubogó víz alá (6. kép). Kedvelt fürdőhely a Túrnak ez a szakasza, ahol a folyó eléri a Tiszát.

A szomszédos Tiszacsécse Móricz Zsigmond szülőfaluja. Mivel a szülőházát már lebontották, későbbi lakóhelyét, egy szalmatetős szegényparaszti házat rendeztek be emlékháznak. Udvarán Varga Imre Móricz-szobra áll. A kicsi falu – közepén a fiatornyos, faharanglábas református templommal – csodaszép látvány, nem véletlenül nevezte Móricz Tündérszigetnek.

Kölcse főútvonalon fekvő két szomszéd faluja is érdekes. Fülesden a falu közepén hoztak létre egy múzeumparkot, helyreállított régi épületekkel. Sonkádon egy XV. századi gótikus református templom található. Kazettás mennyezete és díszítő falfestése külön tanulmányt érdemelne. A rendkívül rossz állapotban lévő templom mennyezete a 90-es évek elején leszakadt, a lelkész és a gyülekezet csak ekkor tudta meg, hogy gyönyörű virágmotívumokkal díszített kazetták találhatók a mennyezeten. A műemléki helyreállítás olyan jól sikerült, hogy 1998-ban Európa Nostra-díjat kapott (7. kép).

Természetesen ezekben a falvakban is akad még sok egyéb látnivaló (tájház, kúria, Tisza-part stb.), csak néhány számomra meghatározó élményt szerettem volna kiragadni ízelítőnek azok számára, akik nem jártak mostanában ezen a vidéken. Nagyon közel található ide a két másik Európa Nostra-díjas szatmári templom is (Szamosújlak, Gyügye), éppúgy, mint a beregi árvíz után helyreállított falvak és műemléktemplomok (Tákos, Csaroda), vagy éppen a tavaly elkészült penyigei Lekvárium.
Hosszabb barangolásra is érdemes idelátogatni!

Andrásofszky Csilla – 2005.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)