Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Szobrot akarnak állítani Budatétényben Klauzálnak

Budapest XXII. kerület önkormányzatának lapjában megjelent interjú, a Klauzál Gábor Társaság elnökével, Dobos Károllyal, az egyesület névadója emlékének állítani tervezett egészalakos Klauzál-szoborról.
(Városházi Híradó - 2010. április 8., XVIII. évfolyam 7. sz. 4. oldal)



VÁROSHÁZI HÍRADÓ 2010. április 8.

Szobrot akarnak állítani Budatétényben Klauzálnak


A közelmúltban a Záborszky-pincében megtartott kerületi civil összejövetelen javasolta Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke, hogy legyen a társaság névadójának szobra a kerületben.

Az ötletet szinte azonnal támogatásukról biztosították az önkormányzat vezetői, s rövidesen testületi ülésen vitatják meg a képviselők a javaslatot. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy megvalósulhat-e a szép terv, milyen előzményei vannak a kezdeményezésnek, s hogy miként jött létre a ma már széles körben elismert társaság.

Interjú Dobos Károllyal



–A Klauzál Gábor Társaság már sok éve működik, elnyerte a városvédők rangos Podmaniczky-díját, a kerület egyik valóban tevékenyen működő civil szervezete. Sokan azonban – főként akik nemrég költöztek Budafok-Téténybe – nem tudják, hogyan és milyen céllal alakult meg kerületünkben a társaság.

–A Klauzál Gábor Társaság közhasznú nonprofit civil szervezet, amely elsősorban névadónknak hazánkban és szűkebb lakóhelyünkön való jobb megismertetéséért alakult meg 5 évvel ezelőtt. Honlapunkon ( www.klauzal.hu ) rendszeresen beszámolunk tevékenységünkről és Klauzállal kapcsolatos új forrásanyagokat teszünk közkinccsé.

–Klauzál történelmi munkásságát főként Pesthez vagy Szegedhez kötik. Hogyan lehet magyarázni azt, hogy mégis kerületünkben alakult meg a társaság? Mit jelent Klauzál ma a kerületnek?
–Klauzál Gábor a szabadságharc vérbefojtása után költözött Kistéténybe, s az 1850-es évektől haláláig nagy befolyása volt mindarra, amire a kerületben ma is büszkék vagyunk. A budatétényi Szent Mihály-kápolnában kötött Klauzál Gábor házasságot 1853. április 27-én Schmidt Emmával. Ennek emlékére minden évben április utolsó hétvégéjén megszervezzük a Klauzál Napok Tétényben rendezvényeit. A mai társadalmi helyzetben sokan úgy érezzük, hogy szükség van az országban és helyileg is egy olyan személyiség emlékének és gondolatiságának a felidézésére, akire büszkék lehetünk és akit a magunkénak érezhetünk. Ezért kezdeményeztük a szoborállítást

–Valóban súlyos társadalmi válságba süllyedt az ország, nem csupán pénzügyileg van csődhelyzet. Lehet-e ilyen körülmények között szobrot állítani?
–Számunkra Klauzál munkássága most főként azt jelenti, hogy a szabadságharc bukása után, egy maihoz sok szempontból hasonló nehéz társadalmi helyzetből is volt kiút. Sokan nem tudják, hogy épp Klauzál kistétényi kertjében tárgyaltak Deákkal a kiegyezés lehetőségéről, amely aztán sajnos csak halála után, 1867-ben valósulhatott meg. Alapvetően az önkormányzattal közösen, társadalmi összefogással, közadakozással kívánjuk a pénzügyi hátteret megteremteni. Klauzál kiegyensúlyozott, szabadon gondolkodó személyiségét, a magyarság felemelkedéséért végzett munkáját és példaadását a helyi borászati, rózsakertészeti és közösségformáló tevékenységével együtt kell megismernünk. A szobor és Klauzál szellemisége akkor lesz igazán maradandó, ha a helyi közösség ezt magáénak érzi.


Csatlakozzon ön is adományával Klauzál Gábor egészalakos szobrának az önkormányzattal közösen tervezett budatétényi felállításához! Kérjük, hogy adományát a Klauzál Gábor Társaság nonprofit, közhasznú társadalmi szervezet 1091800100000023-61200004 számú számlájára utalja. A közleményben jelölje meg, hogy a Klauzál szoborra szánt adományról van szó. Az így beérkező összegeket elkülönítve könyveljük. A nemes ügy támogatását és a nagylelkű adományokat előre is köszönjük

* * *



Ünnep a Klauzál-villánál
2010. március 14.

* * *


Az önkormányzat felkarolja a kezdeményezést


A kerületi Klauzál Gábor Társaság 2009. február 26-i közgyűlésén döntött arról, hogy kezdeményezi Klauzál Gábor szobrának felállítását Budafok-Tétényben.
Németh Zoltán alpolgármestertől megkérdeztük: Mi indokolja, hogy Klauzál Gábor szobrot kapjon a kerületben?

   
– Klauzál az egyetlen, aki az 1848. március 15-ével fémjelzett forradalom főszereplői és az első 1848-as kormány tagjai közül a kerületünkhöz kötődik. Az 1850-es évektől haláláig Kistétényben folytatott tevékenysége ma is példamutató, és a kerület legszebb hagyományait testesíti meg. A Klauzál-villának vendége volt Deák Ferenc is, aki Klauzál közeli barátja volt. A kiegyezés előkészítése során nyilván sok fontos kérdésben cseréltek eszmét. Klauzál Gábor szervezte meg a Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulatot, megújította a helyi szőlészetet és borászatot, ami máig meghatározza kerületünk arculatát. A városvédők is egyik előfutárukat tisztelhetik benne, hiszen saját pénzén, hosszú időn át jó karban tartotta a mai Budatétény legrégibb műemlékét, a Szent Mihály kápolnát. Klauzál Gábor 1858-ban nyitotta meg Kistétényben azt a kertészeti vállalatát, ahol több mint 300 fajta rózsát is tartott, ezért őt a helyi rózsakertészet úttörőjeként is számon tarthatjuk.

– Ez volt a nemrég veszélybe került nemzeti rózsakert szomszédságában?
– Igen. Valóban szomorú aktualitása is van ma ennek, hiszen a kormányzat és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő mulasztása miatt veszélybe került a Rozárium. Megmentéséért mindent elkövetünk.

– Kik a Klauzál-szobor ötletadói?
– A Klauzál Gábor Társaság, amely azért alakult, hogy ennek a nagyszerű embernek a tevékenységét, életútját megismertesse. Klauzál születésének 200. évfordulóján, 2004-ben az alapító elnök, dr. Dobos Károly előadásokat tartott Klauzálról, és ennek nyomán őt is és hallgatóságát is annyira magával ragadta Klauzál szellemisége, hogy civil szervezetet alapítottak. Azóta is szerteágazó munkát végeznek, amiért kiérdemelték a Podmaniczkydíjat.

– Mit tehet az önkormányzat?
– Ma talán minden eddiginél jobban szükség van olyan emberek példájának a felmutatására, akik önzetlenül dolgoztak tágabb és szűkebb hazájukért. A kerület jelmondatát –„Kisváros a nagyvárosban” – is Klauzál személyesíti meg a legjobban. A Klauzál-társaságban összefogó civilek és az önkormányzat szándéka szerencsésen találkozott. Ezért azt fogjuk javasolni a képviselő-testületnek, írjon ki pályázatot a szobor megalkotására. A tervek szerint a pályázatot jeles személyiségekből alakult zsűri bírálná el. Ha az önkormányzat a javaslat mögé áll, az garancia a megvalósulásra.


B. Walkó György - 2010. április 8.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)