Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Helytörténeti emlékek az iskola körül

A Klauzál Gábor Társaság által gondozásba vett Wolf-kripta és emlékkert, és az ott rendezett kiállítások adtak témát, és részben otthont a Rózsakerti Általános Iskolában megtartott bemutató foglalkozásnak. Az ÉKP rendszerű iskolák tizennegyedik országos konferenciáját Budatétényben tartották 2009. novemberében. A helytörténeti foglalkozáson az iskola tanulói és a konferencia szakmai résztvevői a felszámolt Budatétényi Temető történetével, és az emlékének méltó megőrzését célzó helyi törekvésekkel ismerkedtek.



  Bemutató foglalkozás a Rózsakerti Általános Iskola 7. osztályával

Tanár: Dorn Zsuzsanna
Technika: Juhász Péter
2009. november 6.

A Dr. Zsolnai József nevével fémjelzett értékközvetítő és képességfejlesztő pedagógia (ÉKP) programja szerint tanító iskolák rendszeresen tartanak közös rendezvényeket: tanulmányi versenyeket, továbbképzéseket, munkaértekezleteket a Rózsakerti Általános Iskolában. 2009. november 5-6-án országos értekezletet tartottak a program szerint oktató iskolák. A konferencia résztvevői szakmai előadásokon, konzultációkon vettek részt a Klauzál Gábor Művelődési Házban, megtekintették a Rózsakerti Általános Iskola gálaműsorát, majd 6-án bemutató órákon vettek részt. A konferenciát plenáris ülés zárta az iskola nagytermében.


A bemutató órák egyikét Dorn Zsuzsanna és Juhász Péter vezette. A tantárgyon kívüli bemutató foglalkozás lakóhelyünk megismerését, történetének és emlékeinek feldolgozását vette célba. A foglalkozás témája az iskola közelében több mint százharminc éve létesített, majd az ezerkilencszáznyolcvanas évek végén felszámolt temető, története, emlékei. A téma feldolgozása kapcsán a tanulók megismerkedtek településünk kialakulásának motívumaival, a római korig visszavezethető kőbányászattal, a szőlőtermeléssel, a tizenkilencedik és huszadik századi forradalmi kertészeti fejlesztésekkel, amelyek szűkebb otthonunkat jellemezték. Az előkészítő munka Klauzál Gábor helyi mezőgazdasági tevékenységét,

Márk Gergely 86 éves világhírű rózsanemesítő rózsakertjét és a térség földtani tulajdonságait a felszámolt temető helyén kialakított emlékhelyen keresztül hozta össze a jelenkori hagyomány- és értékőrző közösségi tevékenységgel.

Az éveken átívelő helytörténeti nevelés részeként a tanulók a helyszíneket már megismerték, a bemutató foglalkozást megelőző hetekben aktívan foglalkoztak a témával:

- Szeptemberben ellátogattak a Wolf-kripta, emlékkerthez.


o Beszélgettek a kertben arról, hogy mi volt ezen a területen még nem is olyan régen (1988)?
o Megtudták, hogy kerületünkben kőfejtők, szőlőművelők éltek. A kibányászott kő helyén barlanglakásokat alakítottak ki, amelyekben még a XX. században is éltek.
o Megtekintették a negyedik Budatétényi Ősök Napjára készített kiállítást a régi budatétényi temetőről a kriptában.
o Megtudták, hogy a Wolf-kripta és emlékkert gondozását a kerületünkben működő Klauzál Gábor Társaság vállalta

- Meghallgatták Felker Győző helytörténész 1988. áprilisában készített hangfelvételét.


- A Magyar értelmező kéziszótár segítségével értelmezték a témával kapcsolatos szavakat: kápolna, kegyelet, korpusz, kripta, ős, sír, temetés, temető, templom, tisztelet.

- A kriptánál tett látogatás és a hangfelvétel meghallgatása után rajzokat készítettek, ezekből és a tavalyi Budatétényi Ősök Napi kiállítás képeiből készült kiállítás a tanteremben.

- Osztályfőnöki órán régi fényképeket vetítettek a volt temetőről.


- A kripta kerítésének festésében is részt vettek.

- A foglalkozáson részt vevő osztály november 3-án a Budatétényi Ősök Napjára készített fotókiállítást is megtekintette.

- Közösen megmérték az Örsi család által az iskolának adományozott „budafoki duplát”, majd kiszámolták annak térfogatát, sűrűségét. Az adományozott kőhasáb az iskola bemutató tárgyainak gyűjteményét gazdagítja, hogy emlékeztessen a környék kőbányászati múltjára.


A bemutató foglalkozáson a tanulók kiscsoportos munkával feladatokat oldottak meg, számot adtak a Budatétény történetéből szerzett ismereteikről. A foglalkozás során térképen megterveztek egy helytörténeti sétát, azonosították a feltárt helytörténeti emlékek helyét, fényképét. Vetített képek és Felker Győző helytörténész feltáró hangfelvétele segítségével felidézték a budatétényi temető és az emlékhelyként megmentett Wolf emlékkert közelmúltbeli történetét. Kemény Zsolt fotóművész szavaival és képeivel gazdagodva zárták a nagy szakmai látogatottságnak örvendő foglalkozást a tanulók.

 

A bemutató foglalkozás szakmai résztvevőit annyira megragadta a téma, hogy kérésükre a tanárnő rögtönzött látogatást szervezett a Wolf emlékkertbe, ahol az ország különböző területeiről érkezett szakemberek Kemény Zsolt legújabb kiállítását is megtekinthették.


 
Juhász Péter – 2009. december


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)