Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Márk Gergely köszöntése 86. születésnapján

Tiszteletbeli tagunkat Márk Gergely rózsanemesítőt köszöntötték barátai, egykori kollégái és tisztelői: a „Márk Rózsaszeretők” 2009. október 26-án délelőtt az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A megindító ünnepségen Egyesületünk is képviseltette magát.

A múlt évi Gyümölcs és Dísznövénykutató Intézet által a budatétényi Rozáriumban megrendezett évforduló után idén az ELTE Füvészkertben ünnepelték, ünnepeltük Márk Gergely rózsanemesítőt 86. születésnapja alkalmából.



Dr. Orlóci László igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a kertben a kastély előtti kis rozáriumban Győry Szilveszter felvidéki rózsanemesítő saját nemesítésű rózsáját, a „Rosa Márk Gergely”-t ültette el az ünnepelttel együtt.


"Rosa Márk Gergely"

"Rosa Márk Gergely", miniflora, Győry, 2008.
Szinonim nevei: RYSalm.
Származása: "Neti" x "Kalevala"
Bimbó: sárgásfehér, gömb alakú, lassan nyíló.
Virág: barack sárga, vagy krém sárga, elnyílással korálos pír alakul ki rajta, csésze alakú, telt, 50-60 szirom, kicsi sárga körömmel, gyengeillatú, kis csokros 3-12 virág, Vágásra is alkalmas.
Bokor: sudár, egyenes állású, elágazó, 50-70 cm magas.
Levél: közép zöld, kicsi, fénytelen, egészséges.
Jegyzet: fagy tűrése jó, jól tűri a talaj magas pH (8,55 ) értékét. Szegélynek, sövénynek és edényes kultúrának is alkalmas.

A rózsát Márk Gergely, nagy rózsanemesítő tiszteletére a 85. születésnapja alkalmából nevezte el Győry Szilveszter.


Megtudhattuk az ünnepség házigazdájától, hogy a Füvészkert is EU pályázat előtt áll melynek keretében egy jelentősebb rozáriumot alakítanak majd ki, s ezt előkészítendő a rekonstrukció most is folyik, a kerületi Fitoland részvételével.


Utána köszöntések következtek a Botanikus kert főépületévé nemesült egykori Festetics- vadászkastélyban, Kigyóssy-Schmidt Éva szervezésében, aki az utóbbi öt évben Berlinből szervezi, támogatja Márk Gergely és rózsái ügyét. Szerencsére van más is, így a Lukács Zoltán vezette csepeli Garden Kft., aki ugyancsak sokat tesz a törökbálinti kert fenntartásáért.

Felszólalt még Bőcs község polgármestere S. Nagy László Győző, bemutatva a Hernád folyó mentén elterülő, Miskolctól alig 15 km-re lévő, majd 3000 főt számláló borsodi településüket, ahol a Leader program keretében, egy ~0,3 hektáros területen létesítendő látvány központ részeként helyi rozáriumot terveznek, kizárólag Márk Gergely rózsafajtáiból.



Kecskemétről köszöntötte az ünnepeltet Hegedűs Ágoston, a Magyar Rózsabarát Egyesület tagja, örömmel számolva be egy helyi kezdeményezésről, a Máriaváros és Árpádváros találkozásánál lévő Boldogasszony téren ~0,6 hektáron kialakítani tervezett „Kecskeméti Rózsás kert és park” tervükről.

Köszöntötte még Gergely bácsit, a rózsanemesítő tiszteletének adózó (~1,5 hektáron, idén 10 éve alapított) szeged-szöregi „Márk Rózsakert” nevében Godzsák Zoltánné, valamint a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tápiószelei Agrobotanikai Központjának megbízott vezetője dr. Hock Zsófia, aki beszámolt pályázati terveikről, melynek sikere esetén a jelenlegi formájában 1959-ben, vagyis éppen 50 évvel ezelőtt alapított intézmény (a dr. Szelényi Lajos orvosprofesszor (1794-1888) által a jogelődnek adományozott kúria és birtok) területén lévő arborétum egy részén „Márk Gergely Rózsakert”-et hoznának létre, a Gergely bácsi által nemesített több mint 100 fajta rózsa, fajtánkénti 2 tő, összesen 200 tő rózsa megóvásával, így próbálva meg gondoskodni az ország kultúrnövény génbankja a Márk rózsák „örökké valóságáról”.



Prim György és Géczi Gábor társaságában egyesületünk és a kerület, Budafok-Tétény nevében (az ünnepség elején és a végén is) köszöntöttük a 86. éves Gergely bácsit, melyről fényképek is készültek. A hangosítást szokás szerint Juhász Péter tagtársunk technikája adta, miként a hangfelvételt is, melynek eredményeként sikeresen dokumentálva lett az egész rendezvény. Köszönet érte.

Örömünkre szolgál, hogy Márk Gergely életműve a rózsakedvelők széles táborát inspirálja Márk-nemesítésű rózsák telepítésére egyre több helyen országhatárainkon belül és azon túl is.


Mészáros Péter – 2009. november

* * *

További – Márk Gergellyel kapcsolatos – írások honlapunkon:

Márk Gergely 85 éves
Márk Gergely Magyar Örökség díj-ban részesült
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai 2008-ban
Rózsakert kerekasztal
Látogatás Márk Gergely rózsanemesítő törökbálinti rózsakertjében
Koncert a rózsákért
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai



Márk Rózsaszeretők Köre:


Kigyóssy-Schmidt Éva

Garden Kft.

Bőcs község


ELTE Fűvészkert

Győry Szilveszter
felvidéki rózsanemesítő

Magyar rózsák
Márk Rózsakertészet

MgSZH
Agrobotanikai Központ

Jó föld


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)