Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Márk Gergely köszöntése 86. születésnapján

Tiszteletbeli tagunkat Márk Gergely rózsanemesítőt köszöntötték barátai, egykori kollégái és tisztelői: a „Márk Rózsaszeretők” 2009. október 26-án délelőtt az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A megindító ünnepségen Egyesületünk is képviseltette magát.

A múlt évi Gyümölcs és Dísznövénykutató Intézet által a budatétényi Rozáriumban megrendezett évforduló után idén az ELTE Füvészkertben ünnepelték, ünnepeltük Márk Gergely rózsanemesítőt 86. születésnapja alkalmából.Dr. Orlóci László igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a kertben a kastély előtti kis rozáriumban Győry Szilveszter felvidéki rózsanemesítő saját nemesítésű rózsáját, a „Rosa Márk Gergely”-t ültette el az ünnepelttel együtt.


"Rosa Márk Gergely"

"Rosa Márk Gergely", miniflora, Győry, 2008.
Szinonim nevei: RYSalm.
Származása: "Neti" x "Kalevala"
Bimbó: sárgásfehér, gömb alakú, lassan nyíló.
Virág: barack sárga, vagy krém sárga, elnyílással korálos pír alakul ki rajta, csésze alakú, telt, 50-60 szirom, kicsi sárga körömmel, gyengeillatú, kis csokros 3-12 virág, Vágásra is alkalmas.
Bokor: sudár, egyenes állású, elágazó, 50-70 cm magas.
Levél: közép zöld, kicsi, fénytelen, egészséges.
Jegyzet: fagy tűrése jó, jól tűri a talaj magas pH (8,55 ) értékét. Szegélynek, sövénynek és edényes kultúrának is alkalmas.

A rózsát Márk Gergely, nagy rózsanemesítő tiszteletére a 85. születésnapja alkalmából nevezte el Győry Szilveszter.


Megtudhattuk az ünnepség házigazdájától, hogy a Füvészkert is EU pályázat előtt áll melynek keretében egy jelentősebb rozáriumot alakítanak majd ki, s ezt előkészítendő a rekonstrukció most is folyik, a kerületi Fitoland részvételével.


Utána köszöntések következtek a Botanikus kert főépületévé nemesült egykori Festetics- vadászkastélyban, Kigyóssy-Schmidt Éva szervezésében, aki az utóbbi öt évben Berlinből szervezi, támogatja Márk Gergely és rózsái ügyét. Szerencsére van más is, így a Lukács Zoltán vezette csepeli Garden Kft., aki ugyancsak sokat tesz a törökbálinti kert fenntartásáért.

Felszólalt még Bőcs község polgármestere S. Nagy László Győző, bemutatva a Hernád folyó mentén elterülő, Miskolctól alig 15 km-re lévő, majd 3000 főt számláló borsodi településüket, ahol a Leader program keretében, egy ~0,3 hektáros területen létesítendő látvány központ részeként helyi rozáriumot terveznek, kizárólag Márk Gergely rózsafajtáiból.Kecskemétről köszöntötte az ünnepeltet Hegedűs Ágoston, a Magyar Rózsabarát Egyesület tagja, örömmel számolva be egy helyi kezdeményezésről, a Máriaváros és Árpádváros találkozásánál lévő Boldogasszony téren ~0,6 hektáron kialakítani tervezett „Kecskeméti Rózsás kert és park” tervükről.

Köszöntötte még Gergely bácsit, a rózsanemesítő tiszteletének adózó (~1,5 hektáron, idén 10 éve alapított) szeged-szöregi „Márk Rózsakert” nevében Godzsák Zoltánné, valamint a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tápiószelei Agrobotanikai Központjának megbízott vezetője dr. Hock Zsófia, aki beszámolt pályázati terveikről, melynek sikere esetén a jelenlegi formájában 1959-ben, vagyis éppen 50 évvel ezelőtt alapított intézmény (a dr. Szelényi Lajos orvosprofesszor (1794-1888) által a jogelődnek adományozott kúria és birtok) területén lévő arborétum egy részén „Márk Gergely Rózsakert”-et hoznának létre, a Gergely bácsi által nemesített több mint 100 fajta rózsa, fajtánkénti 2 tő, összesen 200 tő rózsa megóvásával, így próbálva meg gondoskodni az ország kultúrnövény génbankja a Márk rózsák „örökké valóságáról”.Prim György és Géczi Gábor társaságában egyesületünk és a kerület, Budafok-Tétény nevében (az ünnepség elején és a végén is) köszöntöttük a 86. éves Gergely bácsit, melyről fényképek is készültek. A hangosítást szokás szerint Juhász Péter tagtársunk technikája adta, miként a hangfelvételt is, melynek eredményeként sikeresen dokumentálva lett az egész rendezvény. Köszönet érte.

Örömünkre szolgál, hogy Márk Gergely életműve a rózsakedvelők széles táborát inspirálja Márk-nemesítésű rózsák telepítésére egyre több helyen országhatárainkon belül és azon túl is.


Mészáros Péter – 2009. november

* * *

További – Márk Gergellyel kapcsolatos – írások honlapunkon:

Márk Gergely 85 éves
Márk Gergely Magyar Örökség díj-ban részesült
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai 2008-ban
Rózsakert kerekasztal
Látogatás Márk Gergely rózsanemesítő törökbálinti rózsakertjében
Koncert a rózsákért
A Klauzál Gábor Társaság javaslataiMárk Rózsaszeretők Köre:


Kigyóssy-Schmidt Éva

Garden Kft.

Bőcs község


ELTE Fűvészkert

Győry Szilveszter
felvidéki rózsanemesítő

Magyar rózsák
Márk Rózsakertészet

MgSZH
Agrobotanikai Központ

Jó föld


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)