Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Budatétényi Ősök Napja 2009

A halottak napi megemlékezésekhez csatlakozva, november 1-én ötödik alkalommal nyitotta meg társaságunk a gondozásunk alatt álló Wolf-kripta és emlékkert kapuit.

Emlékezzünk elődeinkre!

A halottak napi megemlékezésekhez csatlakozva, – immár budatétényi hagyományként – 5. alkalommal nyitotta meg egyesületünk a gondozása alatt álló Wolf-kripta és emlékkert kapuit.

     

    
A Budatétényi Ősök Napja - minden évben a halottak napjához legközelebb eső vasárnap – idén november elsején, mindenszentek napján volt.
Este 6 órakor hideg, de szélcsendes időben, társaságunk elnöke dr. Dobos Károly köszöntötte az egybegyűlteket. Felidézte a tavalyi Ősök Napját, amikor – az azóta sajnos már elhunyt – tiszteletbeli tagunk Felker Győző anyagából láthattunk nagyszerű összeállítást az egykori kistétényi temető képeiből.

A több mint 20 éve felszámolt temetőből csak néhány sírkövet és a Wolf-kriptát sikerült megmenteni, de ez a hely most alkalmat nyújt az ide érkezőknek, hogy emlékezzenek a hajdan itt nyugvó budatétényi ősökre, s a sírköveken világító mécsesek fényénél, ünnepi zene mellett egyúttal távoli vagy ismeretlen helyen nyugvó halottainkra is emlékezhetünk.
Az alkalomhoz illő zenét a hagyományoknak megfelelően most is Sisak András és az általa vezetett Budai Nagy Antal Gimnázium Baráti Köréből alakult kórus szolgáltatta.

   

Sisak tanár úr rövid magyarázatokkal vezette be az előadásra kerülő műveket. Idén, Haydn halálának 200. évfordulóján műsorukat Haydn alkotásaiból állították össze. A zeneszerző, akinek volt szerencséje a 70 év feletti kort is megérni, idősebb korában sokat foglalkozott az elmúlással, a rövid élet után hosszú álomként érkező halállal.
Juhász Péter tagtársunk hangosításának köszönhetően a kriptában éneklő kórus hangját az emlékkertben is kiválóan lehetett hallani.

Haydn zenéje után érdemes volt a Wolf-kriptát belülről is felkeresni. Hasonlóan a korábbi évekhez, Kemény Zsolt fotókiállítását nézhettük meg, ezúttal Budafok-Tétény távolról és közelről címmel. Ahogy Dobos Károly a kiállítást megnyitó beszédében kiemelte, a néhány évvel ezelőtt bemutatott időbeli utazást a képeken most térbeli utazás váltotta fel, ugyanazokról a helyszínekről készült távoli és közeli felvételek különleges együttese.

   
     

Kemény Zsolt egyéni látásmódja, sajátos technikája érdekes képeket alkotott. Azoknak, akik Budafok-Tétény helyi sajátosságait ismerik, kicsit többet mondanak, mint egy kívülállónak, de figyelmes megtekintésük mindenki számára sajátos asszociációkra ad lehetőséget.
Dobos Károly köszönetet mondott társaságunk azon tagjainak, akik az idei Ősök Napja létrejöttében jeleskedtek (Kincses Kati, Szabó Gábor, Hódi Szabolcs, Juhász Péter), majd bemutatta Majoros István szobor makettjét Klauzál Gáborról, ismertetve társaságunk távolabbi célkitűzését, Klauzál Gábor egészalakos szobrának felállítását kerületünkben.

   
   

Ezután a kriptán kívül, a kertben Juhász Péter játszotta le a Búcsú és Kéknefelejcs darabokat öccsének,

    
Juhász Gábor gitárművésznek tavasszal megjelent l978 című lemezéből, melyet szülei emlékére írt.

A zene hallgatása közben, az apró mécsesek fényénél, a hideg időben jól eső forralt bor és meleg tea mellett beszélgethettünk és emlékezhettünk.

Az egybegyűltek szép száma azt jelzi, hogy az 5 évvel ezelőtti kezdeményezés jó elképzelésnek bizonyult és szép kerületi hagyományt teremtett.


Andrásofszky Csilla – 2009. november

Az elmúlt évek megemlékezései:
Budatétényi Ősök Napja 2008 »
Budatétényi Ősök Napja 2007 »
Budatétényi Ősök Napja 2006 »
Budatétényi Ősök Napja 2005 »


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)