Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Őszi feltámadás

Nagy sikert aratott a Wolf-kápolnában október 8–9. között Kemény Zsolt „Budafok–Tétény tornyai” című fotótárlata. Az évekig tetszhalott emlékhely ezzel életre kelt, megnyílt a közönség előtt.

130 éve, 1875 júniusában nyitották meg a kistétényi temetőt, mely közel nyolcvan évig szolgált kegyeleti helyként az itt élő családok számára. Bár területét három alkalommal is bővítettek, 1957-re újra megtelt. Ekkor a temetések megszűntek, a kertet 1970-ben lezárták s az enyészet szomorú évei következtek. Nincs hely az eljárást itt minősíteni, maradjunk a száraz tényeknél: a temetőt 1988-ra tervszerűen felszámolták, hogy a helyén lakóházakat emeljenek. Városvédők lélekjelenlétének és elszántságának köszönhető, hogy az idén 120 éves, Wolf Vilmos által építtetett kriptakápolnát és a körülette található kertrészt néhány sírkővel sikerült megmenteni. A kis kápolna sokáig elhanyagoltan árválkodott, míg 2000-ben az önkormányzat Szomolányi Péter restaurátor vezetésével felújíttatta. Ekkor kiállítást is rendeztek itt, melynek nem lett folytatása. Idén, mint már erről többször tudósítottunk, szerződtünk az önkormányzattal és kezelésbe vettük a kertet azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy van értelme a hely felélesztésének, kulturális hasznosításának. Lelkes elhatározásunkat tett követte, de rengeteg munkába került, míg 2005. október 8-án, első kiállításunk megnyitójára sor kerülhetett.

Mészkőtéglából emelt asztal

Legyen tehát megnyitó, szerény fogadás, népszerűsítsük a Klauzál-borokat, és a két nap folyamán érkező látogatókat is jó lenne valahogy vendégül látni. De mégis, egykor temető volt a hely, ezért vigyázni kell, nehogy bármi is kegyeletsértő legyen. Ezen töprengtünk az előkészületek során, azután alapos átgondolás után elvetettük óvatos aggályainkat. Mivel sírok itt már rég nincsenek, a kert emlékkert, így az ízléses és választékos terítésnek nincs akadálya. A kidolgozás mesterien sikerült. Örsi Gabi virágdíszei, terítői és a bejárat mellé, tétényi mészkőtömbökre elhelyezett emlékkönyv remek díszletet alkottak, szervesen illeszkedve a helyszín, az épület hangulatához.

Civilek és választottak

A kiállítás reggel tízre készen állt már, az érdeklődők szép lassan gyülekeztek a 11 órás megnyitóra. A Klauzál Gábor Társaság szinte teljes tagsága, családtagokkal kiegészülve együtt várakozott Kolláthné Hollóssy Ritával, a társrendező és anyagi támogatást nyújtó Budatétényi Polgári Kör titkárával, Dobos Zsuzsannával, a Városháza civil kapcsolati referensével. Az aradi vértanúk emlékére rendezett Donát-hegyi koszorúzásról önkormányzati képviselők társaságában megérkezett Bollók Istvánné, a XXII. kerület polgármestere és Lendvai Ildikó, a kerület országgyűlési képviselője. Megjelentek sokan a másik oldalról, köztük Szabolcs Attila előző polgármester, aki a 2000-es felújítás idején töltötte be e tisztséget. Bevonultunk a kápolnába, ahol dr. Dobos Károly elnök üdvözölte a megjelenteket. Megköszönte a tárlatot előkészítők munkáját, a támogatók önzetlen segítségét. Röviden méltatta Kemény Zsolt remek képeit, a fotók helytörténeti jelentőségét, s a kiállítást hivatalosan is megnyitotta. Szót kért még Bollók Istvánné, aki köszönetet mondott a szervezőknek az önkormányzat és Budafok–Tétény lakói nevében. Felvetette, hogy a városháza támogatásával akár fotóalbumot is ki lehetne adni a kiállított és további válogatott képekből. A polgármester és az elnök egyetértett abban, hogy – amint ezt a kápolna története is példázza – a tenni akaró civilek és a mindenkori önkormányzat közti együttműködés közös érdek.

Klauzál-pogácsa

A képek mindenkit megérintettek, elgondolkoztattak, úgy tűnt, a sok munka nem volt hiába. A sokszor látott tornyok, épületek képe rendre új értelmet nyert Zsolt feldolgozásában. A megjelentek nagyra értékelték társaságunk tevékenységét. Többen, élükön a polgármester- és képviselőasszonnyal, ígéretet tettek a Klauzál-emléktábla ügyének jelentős anyagi támogatására. Elkelt több palack Lics–Klauzál-bor is. A lelkes vendégek látható örömmel vonultak a gazdagon terített asztalokhoz. Kiváló sütemények sorakoztak itt, közülük feltétlenül kiemelést érdemel Kincses Anikónak a kiállítás megnyitójára komponált, pirított mandulás Klauzál-pogácsája. A felnőttek beszélgettek, a gyerekek kergetőztek, sokan sorba álltak, hogy bejegyzést írjanak a vendégkönyvbe. Jóval dél után csendesedett el, ürült ki csak a kert, de később, és vasárnap is, akárhányszor visszatértem, mindig látogatók álldogáltak a képek és a kétnapos, folyamatos ügyeletet tartó Zsolt körül.

Milyen friss sírkövek, ez fiatalabb nálam!

Jöttek a szomszédos lakóházakból, Budafok–Tétény távolabbi részeiről, mindenhonnan. Elvittem én is sokakat, köztük nagy-nagynénémet, Klári nénit, és unokahúgomat, Lizát is. Előbbi régóta Pesten él, de kilencvenkét éves lévén, talán a város minden temetőjében van elhunyt ismerőse. A budafoki és a hajdani budatétényi temetőt is sokat járta egykor. Elgondolkozva nézegette Zsolt képeit, a megmaradt sírköveket, a kopott feliratokat, évszámokat. Aztán a négy éves Lizával felfedezték a kertet őrző macskát és lelkesen szaladtak (igen, szaladtak) utána. A verőfényes délelőtt ilyen apró csodákat látott.

Szent-György hegyi bor, budafoki pezsgő

Hódi Szabolcs hatékony szervezését dicséri, hogy vasárnap este sötétedés után társaságunk tagjai családi körben még egyszer összegyűltek a kertben, hogy koccintsanak a kiválóan sikerült kiállítás hivatalos befejezése* alkalmából. Egyéb borok és budafoki pezsgő mellett Zsolt kedvence, Szent György-hegyi olaszrizling nyílt ez alkalommal. Mások voltak a fények bent a képek körül, mint nappal, és mások kívül is. A kápolnát megvilágító reflektorok a körülállók óriás árnyékaival játszottak a kőfalakon. Sötétben is vidám volt, élt a hely.

Réffy Balázs – 2005. október

* A kiállítás határozatlan ideig még itt marad, az érdeklődők megtekinthetik. Időpont-egyeztetésre javasoljuk a társalgó-rovatot.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)