Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál megérkezett a Baross Gábor Könyvtárba

A Baross Gábor Telepi Polgári Kör kettős jubileumán, alapításának 100. és újjáalapításának 10. évfordulóján megnyílt közösségi könyvtár ünnepségén a Klauzál Gábor Társaság ajándékaként egyesületi kiadványokat adományoztunk a kerület új bibliotékájának.


Budafok-Tétényben számos egyesület és polgári kör működik. A Baross Gábor telepiek polgári köre szeptember 18-án és 19-én kettős ünnepet ült. Pénteken felavatták azt a megmentett pincekönyvtárat, melyben a barossiak több mint tízezer könyvből válogathatnak, olvashatnak.

A Pelikán Imre elnök és Németh Zoltán alpolgármester által megnyitott ünnepségen a Klauzál Gábor Társaság is képviseltette magát és ebből az alakalomból Dobos Károly elnök átadta az egyesület ajándékát, azt a két Klauzál Gáborról szóló könyvet, melyeket az egyesület saját kiadásában jelentetett meg. A két szép könyvet a Baross Gábor Közösségi Könyvtár vezetője, Pintér Zsuzsa könyvtáros vette át.

 
Dobos Károly beszélgetett Pelikán Imrével, aki tíz éve vezeti elnökként a barossiak polgári körét és örömmel nyugtázta, hogy e könyvekkel a barossiak még közelebb juthatnak Klauzálhoz, akinek egykori birtoka és háza itt a közelben alig egy kilométerre már akkor megvolt, amikor a telep névadója, Baross Gábor megszületett. A könyvtáravató kellemes beszélgetéssel, borozgatással folytatódott a pincekönyvtárban.

 
Baross Gábor Közösségi Könyvtár


Budafok-Tétény legújabb (a FSZEK Budafoki és a Nagytétényi Könyvtárai mellett 3. kerületi) közösségi könyvtára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1967-ben megnyitott és 2008. december 31-én megszűntetett budafoki kísérleti lakótelepi fiókkönyvtárának 10740 darabos könyvállományát vette át, melyből még az indulás előtt majd félezer könyvet a Baross Gábor Általános Iskola könyvtárának adományoztak, a tanulói kötelező olvasmányi könyvállományt bővítendő. A Baross Gábor telepiek örömére a ’90-es évek elején megszűnt (heti egy alkalommal nyitva tartó) Szent Bernát Ház-béli FSZEK fiókkönyvtáracskája éledt most újjá egy tapasztalt könyvtáros vezetésével, aki ősbarossiként, személyében szintén hazaérkezett. Pintér Zsuzsa könyvtáros nagyapja a 100. születésnapját ünneplő Baross Gábor Telepi Polgári Kör centenáriumi alapítója, édesanyja és testvére ma is a VII. utcai szülői házban élnek. Az új barossi könyvtáros előzőleg 10 éven át vezette a FSZEK Budafok Kísérleti Lakótelepi Fiókkönyvtárát, melynek általa gondozott és gondosan összevállogatott, s most Baross Gábor telepen új otthonra lelt könyvállománya főként a szép-, a klasszikus-, a lektűr-, a krimi-, a háborús-, a kötelező- és az ismeretterjesztő irodalom terén mutat fel gazdagságot. A Baross Gábor Közösségi Könyvtár heti két alkalommal (hétfőn 13-18 óra és pénteken 11-16 óra között) várja kölcsönözni vágyó olvasóit, a Polgári Kör XVI. utca 22. szám alatti székházának alagsorában. A bibliotéka különleges szolgáltatásként a városrész nehezebben kimozduló idősei számára vállal házhozszállítást és befogadó-könyvtárként örömmel vesz ajándékkönyveket is.

A több mint tízezer könyv barossra hozataláért a Baross Gábor Telepi Polgári Kör három lelkes tagját illeti köszönet: Kutas Endrét, Szeibert Istvánt és Kovács Andrást.

 Hódi Szabolcs

    
Szombaton a Baross Gábor Telepi Polgári Kör megalakulásának tízéves, újjáalakulásának százéves örömünnepét ülte a XVI. utcai házában. Jelen voltak az alapítók közül sokan, a meghívott kerületi elöljárók és az érdeklődő meghívottak. Délelőtt színpompás műsorral emlékeztek, szórakozhattak a vendégek. Ezen események krónikásának különösen tetszett Schneider Zoltán Jászai-díjas színművész előadása Pál apostol nyomán a szeretet himnuszáról, a barossi általános iskolások frisshangú, vidám, tiszta éneke, s az, hogy Bányai Gábor Bertalan fiatal kerületi művész szép kerámiájával sokakat megajándékoztak azok közül, akik valamit tettek a polgári körért, Barossért. Szépre sikeredett a barossiak emléklapja is, amelyen Kutas Endre színes fotóival üzentek a mának és a jövőnek   

Sümegi János alelnök nagyon hangulatosan konferálta az ünnepséget. Aki itt töltötte szombatjának délelőttjét, az jól járt.

Verba volant, scripta manent. A szó elszáll, az írás megmarad (ha maradhat) és Klauzál könyveit Barosson a pincében is olvashatják.
VIVAT KLAUZÁL!

Janzsó János – 2009. szeptember


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (130)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)