Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál megérkezett a Baross Gábor Könyvtárba

A Baross Gábor Telepi Polgári Kör kettős jubileumán, alapításának 100. és újjáalapításának 10. évfordulóján megnyílt közösségi könyvtár ünnepségén a Klauzál Gábor Társaság ajándékaként egyesületi kiadványokat adományoztunk a kerület új bibliotékájának.


Budafok-Tétényben számos egyesület és polgári kör működik. A Baross Gábor telepiek polgári köre szeptember 18-án és 19-én kettős ünnepet ült. Pénteken felavatták azt a megmentett pincekönyvtárat, melyben a barossiak több mint tízezer könyvből válogathatnak, olvashatnak.

A Pelikán Imre elnök és Németh Zoltán alpolgármester által megnyitott ünnepségen a Klauzál Gábor Társaság is képviseltette magát és ebből az alakalomból Dobos Károly elnök átadta az egyesület ajándékát, azt a két Klauzál Gáborról szóló könyvet, melyeket az egyesület saját kiadásában jelentetett meg. A két szép könyvet a Baross Gábor Közösségi Könyvtár vezetője, Pintér Zsuzsa könyvtáros vette át.

 
Dobos Károly beszélgetett Pelikán Imrével, aki tíz éve vezeti elnökként a barossiak polgári körét és örömmel nyugtázta, hogy e könyvekkel a barossiak még közelebb juthatnak Klauzálhoz, akinek egykori birtoka és háza itt a közelben alig egy kilométerre már akkor megvolt, amikor a telep névadója, Baross Gábor megszületett. A könyvtáravató kellemes beszélgetéssel, borozgatással folytatódott a pincekönyvtárban.

 
Baross Gábor Közösségi Könyvtár


Budafok-Tétény legújabb (a FSZEK Budafoki és a Nagytétényi Könyvtárai mellett 3. kerületi) közösségi könyvtára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1967-ben megnyitott és 2008. december 31-én megszűntetett budafoki kísérleti lakótelepi fiókkönyvtárának 10740 darabos könyvállományát vette át, melyből még az indulás előtt majd félezer könyvet a Baross Gábor Általános Iskola könyvtárának adományoztak, a tanulói kötelező olvasmányi könyvállományt bővítendő. A Baross Gábor telepiek örömére a ’90-es évek elején megszűnt (heti egy alkalommal nyitva tartó) Szent Bernát Ház-béli FSZEK fiókkönyvtáracskája éledt most újjá egy tapasztalt könyvtáros vezetésével, aki ősbarossiként, személyében szintén hazaérkezett. Pintér Zsuzsa könyvtáros nagyapja a 100. születésnapját ünneplő Baross Gábor Telepi Polgári Kör centenáriumi alapítója, édesanyja és testvére ma is a VII. utcai szülői házban élnek. Az új barossi könyvtáros előzőleg 10 éven át vezette a FSZEK Budafok Kísérleti Lakótelepi Fiókkönyvtárát, melynek általa gondozott és gondosan összevállogatott, s most Baross Gábor telepen új otthonra lelt könyvállománya főként a szép-, a klasszikus-, a lektűr-, a krimi-, a háborús-, a kötelező- és az ismeretterjesztő irodalom terén mutat fel gazdagságot. A Baross Gábor Közösségi Könyvtár heti két alkalommal (hétfőn 13-18 óra és pénteken 11-16 óra között) várja kölcsönözni vágyó olvasóit, a Polgári Kör XVI. utca 22. szám alatti székházának alagsorában. A bibliotéka különleges szolgáltatásként a városrész nehezebben kimozduló idősei számára vállal házhozszállítást és befogadó-könyvtárként örömmel vesz ajándékkönyveket is.

A több mint tízezer könyv barossra hozataláért a Baross Gábor Telepi Polgári Kör három lelkes tagját illeti köszönet: Kutas Endrét, Szeibert Istvánt és Kovács Andrást.

 Hódi Szabolcs

    
Szombaton a Baross Gábor Telepi Polgári Kör megalakulásának tízéves, újjáalakulásának százéves örömünnepét ülte a XVI. utcai házában. Jelen voltak az alapítók közül sokan, a meghívott kerületi elöljárók és az érdeklődő meghívottak. Délelőtt színpompás műsorral emlékeztek, szórakozhattak a vendégek. Ezen események krónikásának különösen tetszett Schneider Zoltán Jászai-díjas színművész előadása Pál apostol nyomán a szeretet himnuszáról, a barossi általános iskolások frisshangú, vidám, tiszta éneke, s az, hogy Bányai Gábor Bertalan fiatal kerületi művész szép kerámiájával sokakat megajándékoztak azok közül, akik valamit tettek a polgári körért, Barossért. Szépre sikeredett a barossiak emléklapja is, amelyen Kutas Endre színes fotóival üzentek a mának és a jövőnek   

Sümegi János alelnök nagyon hangulatosan konferálta az ünnepséget. Aki itt töltötte szombatjának délelőttjét, az jól járt.

Verba volant, scripta manent. A szó elszáll, az írás megmarad (ha maradhat) és Klauzál könyveit Barosson a pincében is olvashatják.
VIVAT KLAUZÁL!

Janzsó János – 2009. szeptember


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)