Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Hosszú műszak

A Wolf-kápolnában rendezett fotókiállítás előkészületei az utolsó pillanatban bár, de sikeresen lezárultak.

Július végén született az elhatározás, hogy a társaság a kert és közvetlen környezete rendbehozatala után Kemény Zsolt fotótárlatával nyitja meg a Wolf-kápolnát a nagyközönség előtt. Legmegfelelőbb ötletnek az tűnt, ha a kiállítás a Budatétényi Polgári Kör által szervezett Szent Mihály Napok rendezvénysorozatába illeszkedik. Addig még van elég időnk, gondoltuk magabiztosan.

Aztán Zsolt elkészítette az alkalmas állványzat tervét, mely a rendelkezésre álló kis hely optimális felhasználását célozta. A részletesen kidolgozott rendszer szakszerű elképzelést tükrözött.
– Kicsit jobb lesz, mint a Louvre-ban – jegyezte meg valaki. Szerencsénkre, Prim György eredményes tárgyalásokat folytatott a Bakos faipari céggel, akik gáláns ajánlatot tettek, és nagyon kedvezményes áron, ráadásul pontosan, szépen, el is készítették a három méter magas létrákat. A faszerkezetre a helyszínen ezután alapozás, finom átcsiszolás, majd színtelen, lazúros festés várt.

Ezzel elkészülvén következett a rendszer összeillesztése. A jó mérnök mindent előre kiszámol, a még jobb pedig képes a kivitelezéskor jelentkező problémák, gyors, rugalmas megoldására. Bizony, a kápolna falai, padlója nem mindenhol voltak egyenesek, a derékszögek is szanaszét álltak, de sok pallérármány ellenére mégiscsak összeállt a szerkezet.

A csapadékos nyárutó megtette hatását: újra nagyra nőtt a fű a kertben, és a kápolna előtti járda is jócskán visszagazosodott. Ezt is rendbe kellett szépen tenni, így ki mit tudott, fűnyírót, ollót, sarlót, köszörült lapátot, sarabolót, gyomirtót ragadott és néhány hétvégi kivonulás eredményeképpen rend ragyogott mindenütt.

Jöhetett a lomtalanítás. Mert jött ám, durrbele, mikor máskor jött volna... A környéket matracok, penészes papundekli-cafatok, fajanszmaradványok, régi rádiók (hopp, Zsolt egyet megmentett!) lepték el. Szokásos szeméthegyek, kibelezett mindenség, rettentő retró. A kínos helyzetben nagy szolgálatot tett a kerületi Szociális Foglalkoztató Kht. lelkes csapata. Ők már korábban, a kartonok leszabásánál is első szóra segítettek, most pedig a FKF Rt. levonulása után azonnal jöttek, hogy a maradék lomot s a környéken bokrok alá, fű közé hajigált szemetet összeszedjék.

Ekkor már csak a kápolna külső megvilágítását kellett alpintechnikával rendbe tenni, az ablakokat kívül-belül lemosni és indulhatott a befejező menet: a fakeretek „felöltöztetése”. Szorgalmas és értő kezek tapétázták a kivágott kartonokat, szerelték és bekötötték a képek mellé szánt lámpákat, ragasztották a tapétázott elemeket, illesztették a változatos mellék- és fényterelő lapokat. Néha rögtönözni is kellett, utolsó éjjel háromszor mentünk le ezért-azért a a budatétényi hiperboltba.
Azért nem siettük el; a végső rendrakás, a képek kiállítása már a reggeli műszakra maradt...

Talán érdemes kiemelni három dolgot. Az egész előkészítés alatt megfigyeltem, hogy minden résztvevő bármikor képes még egy csavarra, még egy körre, még egy fuvarra, még egy félórára. Másodsorban megható volt egyes barátaink derekas munkán felüli figyelmessége, kedvessége; ők voltak, akik rendszeresen kávét, teát, bort, bablevest, palacsintát, fánkot hordtak a lankadó hadaknak. Végezetül kincset ért a frontot otthonról segítő családtagok végtelen türelme is.
Valahogy így van ez jó társaságban: az embert próbáló feladatok közösséggé kovácsolják a csapattagokat. Egy éve alakult a társaság, s ezalatt – hála Klauzálnak – lett egy csapat...

Réffy Balázs – 2005. október 10.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)