Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Egy kirándulás pillanatai
Klauzál Gáborra emlékeztünk

A 2009. július 27-i egész napos szegedi kirándulásunk visszhangja a házigazda Szegedi Közéleti Kávéház törzstagja dr. Nagy Péter tollából, a Szegedi Szépírás c. művészeti havilap 2009. augusztus 1-i számából (Szegedi Szépírás – 2009. augusztus 1., IX. évf. 8 sz. 8. oldal)



A Szegedi Közéleti Kávéház rendezésében 2009. június 27-én Szegedre látogatott a budapesti székhelyű Klauzál Gábor Társaság. A különbusszal érkező, mintegy negyventagú csoportot a Társaság elnöke, dr. Dobos Károly vezette.

Az érkezők először a Móra Ferenc Múzeum mellett álló Klauzál Gábor bronz mellszobránál tisztelegtek, ahol elhangzott, hogy Szeged legnagyobb költője, Juhász Gyula /1883-1937/ is elismerően írt ifj. Vastagh György /1868-1947/ 1906-ban felavatott munkájáról.

Majd a Lengyel-házon lévő emléktáblához látogattunk el. /Kelemen utca 2. sz. / A tábla jelzi, hogy : ”E házban lakott 1826-1866-ig Klauzál Gábor /…/”A tábla félrevezeti az érdeklődőt, mert a ház 1893-ban épült, amikor a közismert politikus már 27 éve nem élt, tehát nem lakhatott benne. A valóság az, hogy e ház helyén előzőleg álló házban lakott Klauzál Gábor, amely házat, elhalt első felesége – Prezecska Mária – után örökölt meg 1847-ben. Az előbbiekkel azonos értelmű tábla volna méltó a tér névadójának tiszteletére, amelyet a ház térfelőli falára kellene elhelyezni. A régi, eredetileg az előző házon lévő táblát pedig őrizzük méltóan a múzeumban.

A csoport lassú sétát tett a Klauzál téren, amely 1874-ben létesült azáltal, hogy a Széchenyi térre épült négy ház „kettészelte” a teret. Gyönyörködtek az Europa Nostra Díj-as /2003/ Klauzál tér eklektikus épületeiben, a klasszicista Wagner-házban /1820/, és a Kárász-házban /1845/, a Róna József alkotta Kossuth-szoborban /1902/, Tóbiás Klára oroszlános díszkútjában /2000/, és a mediterrán jellegű teraszos tér összhatásában.

A vendégek ezután az Új Zsinagógához látogattak. Bár szombat lévén, mégis nyitott kapuval vártak bennünket, mert dr. Lednitzky András a Zsidó Hitközség elnöke kivételesen engedélyezte a bemenetelt. Köszönet érte!

Varga László idegenvezető részletes és színvonalas ismertetést adott a Baumhorn Lipót által tervezett, s 1903-ban épült, szecessziós és mór elemekkel díszített eklektikus stílusú új Zsinagógáról, annak belső szimbólumrendszeréről. Ez utóbbi megkomponálása Löw Immánuel /1854-1944/ főrabbi útmutatása szerint történt.

Végezetül szomorúan és kegyelettel hajtottunk fejet a holokauszt szegedi áldozatainak nevét felsoroló emlékfal előtt!

Ezt követően rövid városnézés következett. Ki-ki érdeklődésének megfelelően zárhatta emlékezetébe Szeged látványosságait: a többi között a hazai szecesszió gyöngyszemének számító Reök-palotát, a neoromán stílusú Fogadalmi-templomot, a középkori Demeter-tornyot, a Dóm teret körülvevő árkádos épületsort a Pantheonnal, de bizonyára volt, akit a Csúry Ferenc által 1935-ben szerkesztett, épülethomlokzatba épített Zenélőóra látványa és dallama kapott meg.
Délután a Belvárosi temetőbe vezetett a Társaság útja – Klauzál Gábor síremlékéhez. Itt a Közéleti Kávéház képviselője köszöntötte a kegyeleti gyülekezetet, és emlékezett a 143 éve elhunyt Klauzál Gáborra, a Haza e nagy fiára. A Klauzál Gábor Társaság nevében dr. Dobos Károly elnök mondott kegyeleti emlékező beszédet. A síremlékről pedig Bartos Mihály társasági tagtól kaptunk részletes ismertetést. A kegyelet koszorúit a Klauzál Gábor Társaság, a Szegedi Közéleti Kávéház, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium /korábban Klauzál Gábor nevet viselt/ képviselői helyezték el.

Megható volt, hogy három „Klauzálos öreg diák” – dr. Balogh Géza, dr. Szűcs Lajos, Kószó Jenő – is eljött, s egy-egy fehér szegfűt tettek egykori iskolájuk névadójának síremlékére! Köszönjük!

Főhajtással búcsúztunk el Klauzál Gábor síremlékétől, kegyelettel adózva nyugvó porainak, de előtte még elolvastuk a síremléken lévő verssorokat Hiadortól, azaz Jámbor Páltól.

    Hazádé volt eszed, szíved,
Ékes szód: ostorod.
Szegényebb vagy dúsabb-e ma?
Övé: dicső porod!

Dúsabb lőn ő, én azt hiszem,
És a népé a hit:
Szegedhez nem szól senki úgy,
Mint szólnak hamvaid.

A budapesti Klauzál Gábor Társaság szegedi látogatásának zárórendezvénye, mint a Szegedi Közéleti Kávéház 4122. estje, a Városháza dísztermében folytatódott, ahol dr. Dobos Károly tartott vetítőképes, nagyívű méltató előadást Klauzál Gábor életéről, munkásságáról, a Haza iránti elkötelezettségéről, politikai higgadtságáról, képviselőségéről, szegedi kapcsolatáról, családi életéről. Beszélgetőtársa dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Alapítvány kuratóriumának elnöke volt, és a kávéházi közönség!
Tartalmas előadásnak és beszélgetésnek lehettünk tanúi. Lelke volt ennek a Közéleti Kávéházi estnek. Mi, szegediek ezután még büszkébbek lehetünk gyönyörű terünkre, a Klauzál térre, és a Klauzál névre!

Dr. Nagy Péter
Szegedi Közéleti Kávéház
Szeged, 2009. június hó


P.S.
E sorok írójának, aki végigkísérte a Klauzál Gábor Társaságot a Közéleti Kávéház napi rendezvényén – a kellemes élmények mellett is van hiányérzete:
A város vezetése nem képviseltette magát sem a síremléknél, sem az esten!
A helyi sajtó is távolmaradt!


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)