Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A kegyelet virágai...
Koszorúzás Henszlmann Imre síremlékénél

A kassai Henszlmann Imre Történelmi Társaság kapcsolatot keresve a fővárossal levélben fordult Társaságunkhoz, jelezve: 2008. december 29-én Budapestre érkeznek és a Fiumei úti temetőben megkoszorúzzák – halálának 120. évfordulójára emlékezve – névadójuk síremlékét. Az erről szóló értesítés kedves invitálást is tartalmazott, egy esetleges közös megemlékezésre...

   

 

Szikrázó napsütésben, de nagyon hidegben toporogtunk 2008. december 29-én hétfőn, délután egy órakor a Fiumei úti temető főbejáratánál, várva kassai barátainkat és a közös megemlékezés vendégeit.

Társaságunk részéről az elsők között érkezett Dr. Dobos Károly, Hódi Szabolcs, Örsi Gabriella és az esemény krónikása, de néhány perc eltéréssel befutottak a többiek, közöttük Budafokról Stumpfné Bekes Margit(1) is. A kassai delegációban megjelent a Henszlmann Imre Történelmi Társaság elnöke Halász György, alelnöke László Tamás, továbbá Kassa-Óváros alpolgármestere Básti Ernő, valamint a Kassai Magyar Iparista Klub elnöke Buday Ernő. A Fiumei úti Sírkert – mint „házigazda” – képviseletében Bártfay Györgyné Kubinyi Éva temetőigazgató helyettes, a Kegyeleti Múzeum részéről pedig Hargittai Emil múzeumvezető és Csízi Júlia idegenvezető jelent meg. A főváros főpolgármesterét Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Nemzetközi kapcsolatok irodájától Kardos Levente nemzetközi referens helyettesítette.

  

A program a Kegyeleti Múzeum(2) megtekintésével kezdődött, ahol a gyűjtemény vezetője Hargittai Emil – a maga kimeríthetetlen tudásával és sajátos humorával – elevenítette fel a múzeum létrehozásának történetét és mutatta be annak rejtett kincseit, közöttük gyászkocsikat, egyenruhákat, kolostorkoszorút, gyászszertartások kellékeit, urnákat, koporsókat, valamint egy, a budafoki temetőből származó fémkoporsó fedelét is.

   
Ezt követően – nemzeti múltunk nagy halottainak síremlékei között – gyalogosan indultunk el a koszorúzás színhelyére. Útközben, az öreg sírok között sétálva, beszélgettünk a Nemzeti Patheon szükségességéről, elhunyt eleink emlékének megőrzéséről, az utókor kötelességéről és hálátlanságáról, a Kárpát-medence temetőinek mostoha sorsáról. Közeledvén utunk céljához, bemutattuk barátainknak Charousek Rezső, Maróczy Géza és Hugonnay Vilma(3) – tétényi illetőségű halottaink – síremlékét is.


A főváros és a temető által 1928-ban – „a célból, hogy a régi, megszüntetett és megszüntetendő sírtáblákban nyugvó nevezetes halottak itt nyerjenek újabb pihenőhelyet”(4) – létesített 34/2 számú, ún. „művész parcella” 1. sor 47. sírhelye őrzi Henszlmann Imre (1813-1888) archeológus, művészettörténész, egyetemi tanár földi maradványait. A testmaradványokat – temetőrendezés során – 1929. december 3-án helyezték ide(5). A síron szürke gránit fedlappal zárt keret és fejezeti sírjel van, rajta a tudós fehér carrarai márványból készült portréja. Sajnos a síremlék alkotója és készítésének ideje nem ismert(6).

  
A sírnál tartott megemlékezés során Halász György megidézte Henszlmann Imre alakját, munkásságát és érdemeit, majd Dr. Dobos Károly mutatta be a kiváló férfiú Batthyány-kormánnyal összefüggésbe hozható bécsi működését. Ezt követően a két Társaság képviselői koszorúkat helyeztek el a síremléken.

  
  

A koszorúzás után – felvidéki barátaink külön kérésére – átsétáltunk az ugyancsak kassai születésű Gerster Béla (1850-1923) víz-, vasút- és hídépítő mérnök, a Korinthoszi-csatorna tervezője és kivitelezője, a Panama-csatorna nyomvonalának egyik kitűzője családi sírboltjához(7) egy rövid főhajtásra. Nagy szomorúsággal állapítottuk meg, hogy a Stróbl Alajos-Lotz Károly alkotta művészi síremlék – az utókor kellő tiszteletének hiányában, méltánytalanul feledve – igen rossz állapotban van.

    
A kis kitérő után, a korabeli halotti főkönyvek tanulmányozására indultunk a temető irodájára. Útközben még megálltunk többek között Munkácsy Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza, Ady Endre síremlékénél, valamint Deák Ferenc mauzóleumánál(8) is, ahol rendre, csoportos emlékképek is készültek.

  
 

A temetőirodán – a hideget csontjainkból elűzendő – forró teával és kávéval kedveskedtek házigazdáink, 's közben előkerült „Bpest székesfőv. dunabalparti köztemetők igazgat.” 1888. évi Főkönyve is. Bártfay Györgyné Kubinyi Éva mutatta be a 214. oldalt és rajta a 75 éves korában, tüdőlobban elhunyt Henszlmann Imrére vonatkozó, kézzel bejegyzett adatokat. A gyöngybetűkkel vezetett, több mint évszázados lapoldali bejegyzéseket nézegetve, megilletődve, csendben elmélkedhettünk az élet múlandóságán...

Mint minden, ami szép és jó, egyszer véget ér – így ért véget ez a délután is! A december végi korai napnyugta aranyló sugaraival együtt vettünk búcsút kedves kassai barátainktól és kívántunk nekik szerencsés utat hazafelé. Ők Kassára, mi pedig a dél-budai végekre vittük szívünkben a nap emlékét, jövendő találkozások örömteli reményét...(9)


Bartos Mihály - 2009. június

A „Kassai Figyelő” 2009. januári számának cím és 17. oldala
a megemlékezésről szóló írással

 


Megjegyzések:

(1) S-né B. M. eredetileg a kassai delegációból H. Gy. meghívására érkezett a programra, majd az ott eltöltött néhány óra „hatására” úgy érezte, Társaságunkban a helye, ’s azóta kérelmére, tagfelvétele is megtörtént.

(2) Hazánk egyetlen kegyeleti múzeumát a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. 1991-ben – Ladányi Jenő igazgatósága idején – hozta létre. A napjainkban öt kiállítóhellyel, számítógépes munkahellyel, könyvtárral-levéltárral rendelkező múzeum a Kárpát-medence még fellelhető, temetkezési kultúrájával összefüggő relikviák gyűjtésével és bemutatásával foglalkozik. A múzeum által felkarolt téma, az egyedülálló gyűjtemény – különösen kultúrtörténeti értékeire való tekintettel – nagyobb állami megbecsülést és támogatást érdemelne!

(3) Charousek Rezső (1873-1900) sakknagymester, a síremlék azonosítója: 33/3-1-5, művészi síremlék, alkotója ismeretlen; Maróczy Géza (1870-1951) nemzetközi sakknagymester, 33/3-1-3/4; gróf Hugonnay Vilma (1847-1922) az első magyar orvosnő, 34-11-12.

(4) Károsy Pál: A Kerepesi-úti temető nagy halottai. Székely Nyomda és Könyvkiadó Vállalat, Budapest 1938. 79.o.

(5) H. I-t – az 1888. évi temetői főkönyv 214. oldalán található bejegyzés szerint – eredetileg a temető 8. parcella 2. sorának 39. számú sírjába temették 1887. december 7-én.

(6) H. I. sírja körül (szemből nézve) a következők nyugszanak: jobbján a kortárs, cserkuti Nendtvich Károly (1811-1892) kémia professzor, a József Ipartanoda kémiai tanszékének vezetője, az első magyar nyelvű technológiai kémia írója, 1848. április 4-én ő adott elő először hazánkban magyar nyelven kémiát; balján Dr. Antal Géza (1846-1889) sebészorvos, a Rókus Kórház főorvosa, a hazai urológia egyik úttörője; mögötte Stoczek József (1819-1890) fizikus, egyetemi tanár, a Műegyetem első rektora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és másodelnöke; Tuba Károly (1879-1958) költő, író, újságíró, a korai szocialista líra egyik alakja. H. emlékhelyétől néhány sírhellyel lejjebb, dél-nyugati irányban áll Klimkovics Ferencz (1826-1890) festőművész, fővárosi rajztanár, a kassai Felső-Magyarországi Múzeum alapítójának sírja.

(7) G. B. családi sírboltja a bal oldali kriptasor 299. számú sírbolthelye.

(8) Munkácsy Mihály (1844-1900) festőművész, a síremlék azonosítója: 33-34. sziget, a síremlék alkotója: Telcs Ede; Jókai Mór (1825-1904) író, 18. körönd, Kismarty-Lechner Jenő és Füredi Richárd; Blaha Lujza (1850-1926) színművész, 18/1. sziget, Fülöp Elemér; Ady Endre (1877-1919) költő, 19/1. sziget, Csorba Géza; Deák Ferenc (1803-1876) 'a Haza bölcse', 37/1. sziget, Gerster Kálmán és Kiss György (belső freskók: Székely Bertalan, mozaik: Róth Miksa).

(9) A Klauzál Gábor Társaság nevében ez’ úton is külön köszönetet mondunk Bártfay Györgyné Kubinyi Éva asszonynak és Hargittai Emil úrnak a program megrendezésében nyújtott önzetlen segítségéért és közreműködéséért. Tájékoztatásul jelezzük, hogy a kegyeleti megemlékezésről a „Kassai Figyelő / Független magyar folyóirat” (VII. évf. 1. szám) 2009. januári számában, a 17. oldalon képes beszámoló jelent meg.

 


A Klauzál utcában jártunk kassai vendégeinkkel

A temetői program zárásaként és az autóútra történő felkészülésként rövid sétára és egy kis melegedőre invitáltam kassai barátainkat az erzsébetvárosi Klauzál utcában található Klauzál Café-ba. Kávé, tea és néhány harapnivaló mellett kissé fáradtan, de jókedvűen nyugtáztuk a nap eredményeit. Megtekintettük Halász György jóvoltából a kassai Henszlmann emlékkiállítás nagyszerű anyagát megörökítő albumot és tervezgettük a további együttműködést.

 
A mintegy 1 órányi beszélgetés után búcsút vettem az autóval Kassára hazaindulóktól és még sikerült megörökítenem a Budapest VII. kerületi Klauzál tér és Klauzál utca sarkán lévő 1948-ban állított emléktáblát, valamint a Klauzál téren álló Klauzál Söröző Étterem portálját és különtermének fali rajzát, ami a stilizált Klauzál vásárcsarnok bejáratát örökíti meg.

 

Szép és tartalmas nap volt!

Dobos Károly - 2009. július


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)