Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2009 – 2.

Kerületi iskolások vetélkedője a tétényi csata 160. évfordulójára emlékezve. 2009. április 24-én a Klauzál Napok Tétényben második rendezvényére gyülekeztek versenyzők és kísérőik az Árpád Utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskolában.


A Klauzál Gábor Társaság versenyére – kerületünk mindegyik városrészét képviselve – a következő iskolák neveztek: Budafokról a házigazda (előző évben győztes) Árpád Utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola, a Gádor Általános Iskola, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Budai Nagy Antal Gimnázium; Budatétényből a Rózsakerti Általános Iskola és a Kempelen Farkas Gimnázium (2 csapatot indított); Baross Gábor telepről az azonos nevű Általános Iskola; míg Nagytétényből a Bartók Béla Általános Iskola (szintén 2 csapatot indított).

   

A vetélkedőre történő anyaggyűjtésben segítendő a diákokat és felkészítő tanáraikat, felkérésünkre: március 20-án a tétényi csata emlékművénél Ócsai Károly Munkácsy-díjas szobrászművész beszélt az 1996-ban felavatott tétényi csata emlékművének megszületéséről, majd a Nagytétényi Kastélymúzeum dísztermében Bartos Mihály és Garbóci László helytörténészek elevenítették fel a 160 évvel ezelőtti eseményeket.

  
Április 24-én 16 órakor, a Klauzál Gábor Társaság elnökének, dr. Dobos Károlynak megnyitóját követően kezdetét vette a verseny. A résztvevő tíz csapat, harminc kisdiákja vetélkedését felkészítő tanáraik mellett néhány szülő, s a látogatható program érdeklődői kísérhették figyelemmel, közöttük a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportjának vezetője: Bartos Mihály helytörténész és a Kossuth Szövetség részéről Szénási Istvánné elnök asszony és Gavlik István helytörténész, örökös tiszteletbeli elnök.


A bemelegítő feladat egy totó volt. A diákok kitűnő felkészültségét mutatta az eredmény: a megszerezhető 14 pontból 11 alatt egyik csapat sem teljesített. A második feladatban az állításokról kellett eldönteni azok igaz vagy hamis voltát. Ezek után nehezebben ment a hamis állítások igazzá tétele. A következő feladatban rövid életrajzi adatok alapján kellett a tétényi csata jeles személyiségeit megkeresnie a versenyzőknek. A negyedik feladat keresztrejtvény volt.
Az ötödik feladatlapban összekevertük a katonákat és rangjaikat, melynek összepárosítása nem kis fejtörést okozott a diákoknak. Az utolsó feladatban, a Bartos Mihály helytörténész által elkészített térképeken kellett a csata eseményeit időrendbe rendeznie a csapatoknak.

 A feladatokból szemezgetve…

1. feladat: Totó

A kerület melyik részén volt Görgey főhadiszállása?
1. Promontor, 2. Tétény, X. Kistétény,

2. feladat: Igaz vagy Hamis

A svalizsérek könnyű fegyverzetű lovas katonák.

3. feladat: Ki vagyok én?

Bajor származású, német anyanyelvű polgárként, Promontoron a szabadságharc mellé álltam. Kötélverő műhelyemet feleségemre hagytam. Megszerveztem a promontori nemzetőrséget.

  

Miközben a zsűri kiértékelte a csapatok teljesítményét, Bartos Mihálytól megtudhattuk: miként született meg Garbóci Lászlóval közösen írt, s a Savoyai Jenő Asztaltársaság gondozásában (a millennium évében) megjelent könyve: a „Promontor és Tétény 1848-49-ben”, majd Ambrus Károly idézte meg tárogatójával a 160 évvel ezelőtti hadi események toborzó dallamait, két verbunkos nótával.

A zsűri meghozta döntését, a következő eredmény született (max. pontszám 60):

 1. helyezett:
Gádor Általános Iskola                                        53 pont
Márton Máté, Németh Olivér, Zenka Zsófia,
felkészítő tanár: Mindler Istvánné
 2. helyezett:
Kempelen Farkas Gimnázium 1. csapat      47 pont
Balogh Norbert, Faragó Endre, Lajtos Levente,
felkészítő tanár: Szász Erzsébet
 3. helyezett:
Kempelen Farkas Gimnázium 2. csapat      46 pont
Csernik Gréta, Ipacs Diána, Janzsó Annamária,
felkészítő tanár: Solti Emese


Az első helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáruk: 4000 Ft-os könyvutalványt, a 2. helyezett: 3000 Ft-os, a 3. helyezett: 2000 Ft-os könyvvásárlási utalványt vihettek haza fejenként jutalomként. Bartos Mihály külön jutalomban részesítette a kiválóan teljesítő győztes csapat tagjait.

A Klauzál Gábor Társaság külön köszönetét fejezi ki az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola igazgatójának, Klinda Zsuszannának, és történelemtanárának Túri Katalinnak, a rendezvény befogadásáért és a lebonyolításában nyújtott önzetlen segítségükért!
Köszönet illeti a zsűri tagjait – dr. Janóczki Katalint, dr. Andrásofszky Csillát és Markó Noémit – pontos munkájukért. Továbbá köszönjük a kerületi történelemtanárok áldozatos felkészítő munkáját, mely nélkül nem jöhetett volna létre ez a vetélkedő.

Folytatás a jövő évi Klauzál Napokon!
Házigazdánk a győztes csapat: Budafok-Felsőváros-i Gádor Általános Iskola lesz...


Kincses Katalin, a vetélkedő szervezője - 2009. június 7.

További beszámolók:
Klauzál Napok Tétényben 2009 – 1. (Megemlékezés a Központi Városházán)
Klauzál Napok Tétényben 2009 – 3. (Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél I.)
Klauzál Napok Tétényben 2009 – 4. (Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél II.)

Klauzál Napok Tétényben 2009 – 5. (Történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeumban)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)