Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2009 – 2.

Kerületi iskolások vetélkedője a tétényi csata 160. évfordulójára emlékezve. 2009. április 24-én a Klauzál Napok Tétényben második rendezvényére gyülekeztek versenyzők és kísérőik az Árpád Utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskolában.


A Klauzál Gábor Társaság versenyére – kerületünk mindegyik városrészét képviselve – a következő iskolák neveztek: Budafokról a házigazda (előző évben győztes) Árpád Utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola, a Gádor Általános Iskola, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Budai Nagy Antal Gimnázium; Budatétényből a Rózsakerti Általános Iskola és a Kempelen Farkas Gimnázium (2 csapatot indított); Baross Gábor telepről az azonos nevű Általános Iskola; míg Nagytétényből a Bartók Béla Általános Iskola (szintén 2 csapatot indított).

   

A vetélkedőre történő anyaggyűjtésben segítendő a diákokat és felkészítő tanáraikat, felkérésünkre: március 20-án a tétényi csata emlékművénél Ócsai Károly Munkácsy-díjas szobrászművész beszélt az 1996-ban felavatott tétényi csata emlékművének megszületéséről, majd a Nagytétényi Kastélymúzeum dísztermében Bartos Mihály és Garbóci László helytörténészek elevenítették fel a 160 évvel ezelőtti eseményeket.

  
Április 24-én 16 órakor, a Klauzál Gábor Társaság elnökének, dr. Dobos Károlynak megnyitóját követően kezdetét vette a verseny. A résztvevő tíz csapat, harminc kisdiákja vetélkedését felkészítő tanáraik mellett néhány szülő, s a látogatható program érdeklődői kísérhették figyelemmel, közöttük a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény munkacsoportjának vezetője: Bartos Mihály helytörténész és a Kossuth Szövetség részéről Szénási Istvánné elnök asszony és Gavlik István helytörténész, örökös tiszteletbeli elnök.


A bemelegítő feladat egy totó volt. A diákok kitűnő felkészültségét mutatta az eredmény: a megszerezhető 14 pontból 11 alatt egyik csapat sem teljesített. A második feladatban az állításokról kellett eldönteni azok igaz vagy hamis voltát. Ezek után nehezebben ment a hamis állítások igazzá tétele. A következő feladatban rövid életrajzi adatok alapján kellett a tétényi csata jeles személyiségeit megkeresnie a versenyzőknek. A negyedik feladat keresztrejtvény volt.
Az ötödik feladatlapban összekevertük a katonákat és rangjaikat, melynek összepárosítása nem kis fejtörést okozott a diákoknak. Az utolsó feladatban, a Bartos Mihály helytörténész által elkészített térképeken kellett a csata eseményeit időrendbe rendeznie a csapatoknak.

 A feladatokból szemezgetve…

1. feladat: Totó

A kerület melyik részén volt Görgey főhadiszállása?
1. Promontor, 2. Tétény, X. Kistétény,

2. feladat: Igaz vagy Hamis

A svalizsérek könnyű fegyverzetű lovas katonák.

3. feladat: Ki vagyok én?

Bajor származású, német anyanyelvű polgárként, Promontoron a szabadságharc mellé álltam. Kötélverő műhelyemet feleségemre hagytam. Megszerveztem a promontori nemzetőrséget.

  

Miközben a zsűri kiértékelte a csapatok teljesítményét, Bartos Mihálytól megtudhattuk: miként született meg Garbóci Lászlóval közösen írt, s a Savoyai Jenő Asztaltársaság gondozásában (a millennium évében) megjelent könyve: a „Promontor és Tétény 1848-49-ben”, majd Ambrus Károly idézte meg tárogatójával a 160 évvel ezelőtti hadi események toborzó dallamait, két verbunkos nótával.

A zsűri meghozta döntését, a következő eredmény született (max. pontszám 60):

 1. helyezett:
Gádor Általános Iskola                                        53 pont
Márton Máté, Németh Olivér, Zenka Zsófia,
felkészítő tanár: Mindler Istvánné
 2. helyezett:
Kempelen Farkas Gimnázium 1. csapat      47 pont
Balogh Norbert, Faragó Endre, Lajtos Levente,
felkészítő tanár: Szász Erzsébet
 3. helyezett:
Kempelen Farkas Gimnázium 2. csapat      46 pont
Csernik Gréta, Ipacs Diána, Janzsó Annamária,
felkészítő tanár: Solti Emese


Az első helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáruk: 4000 Ft-os könyvutalványt, a 2. helyezett: 3000 Ft-os, a 3. helyezett: 2000 Ft-os könyvvásárlási utalványt vihettek haza fejenként jutalomként. Bartos Mihály külön jutalomban részesítette a kiválóan teljesítő győztes csapat tagjait.

A Klauzál Gábor Társaság külön köszönetét fejezi ki az Árpád utcai Általános és Német Nemzetiségi Iskola igazgatójának, Klinda Zsuszannának, és történelemtanárának Túri Katalinnak, a rendezvény befogadásáért és a lebonyolításában nyújtott önzetlen segítségükért!
Köszönet illeti a zsűri tagjait – dr. Janóczki Katalint, dr. Andrásofszky Csillát és Markó Noémit – pontos munkájukért. Továbbá köszönjük a kerületi történelemtanárok áldozatos felkészítő munkáját, mely nélkül nem jöhetett volna létre ez a vetélkedő.

Folytatás a jövő évi Klauzál Napokon!
Házigazdánk a győztes csapat: Budafok-Felsőváros-i Gádor Általános Iskola lesz...


Kincses Katalin, a vetélkedő szervezője - 2009. június 7.

További beszámolók:
Klauzál Napok Tétényben 2009 – 1. (Megemlékezés a Központi Városházán)
Klauzál Napok Tétényben 2009 – 3. (Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél I.)
Klauzál Napok Tétényben 2009 – 4. (Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél II.)

Klauzál Napok Tétényben 2009 – 5. (Történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeumban)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)