Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Március 15-i ünnepségünk a Klauzál-villánál

Az első budatétényi március 15-i emlékhelyen 2009. március 14-én délután 3 órakor immár harmadik alkalommal tartottuk meg ünnepi koszorúzással egybekötött megemlékezésünket.Kerületünk 2007-ig ’48-as emlékhelyet nélkülöző városrészében: Budatétényben, 2 évvel ezelőtt emlékeztünk meg először nemzeti ünnepünkhöz méltó helyszínen március idusáról. Az idén immáron harmadik alkalommal megrendezett ünnepségünkön, a Klauzál Gábor Társaság meghívására több mint 50 fő részvételével emlékeztünk a sajtószabadság és a pesti forradalom napjára és tisztelegtünk Magyarország első felelős Minisztériumának, a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere Klauzál Gábor emléke előtt, a budatétényi Klauzál-villa falán 2006-ban közadakozásból elhelyezett emléktáblánál.

Jelen volt több civil szervezet, így a helyi Budatétényi Polgári Kör és  a szomszédos Baross Gábor Telepi Polgári Kör elnöke és tagjai, az országos hatósugarú Kossuth Szövetség tiszteletbeli elnöke, több intézmény képviselője és vezetője, így a kerületi Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója: Antal Gábor és az Országgyűlés Levéltárának ny. vezetője: Pálmány Béla történész. Megtisztelte jelenlétével ünnepünket több kerületi díszpolgár (dr. Gazdag László ny. iskolaigazgató, borász, prof. dr. Köteles György ny. főorvos,  dr. Kárpáti Zoltán sebész-főorvos, Priska József Tamás ’56-os szabadságharcos és dr. Mercz Árpád ny. főiskolai tanár, borász), s ott volt Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő és Szabolcs Attila jelenlegi illetve Hajas Ervin egykori polgármesterek.

  
 

A megjelenteket dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke köszöntötte. Beszédében kihangsúlyozta: Budatétényben két módon is ünnepelhetjük március 15-t: egyfelől visszatekinthetünk az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc kezdetére míg másodsorban megemlékezhetünk Klauzál Gábor március 15-i szerepéről. A köszöntőbeszéd folytatásában bejelentésre került a szombati ünnepnek különös apropót adó hír, miszerint aznap jelent meg „Klauzál Gábor, Iratok, beszédek, megemlékezések” címmel új, egyesületi kiadású könyvünk, melynek az 1848-as 12 pont mintájára a nyomdából kikerült frissen nyomott példányait a helyszínen már kézbe is vehettek az érdeklődők.

 

Ünnepi előadónk Karacs Zsigmond történész, a Kossuth Szövetség országos alelnöke, a Budapesti  Honismereti Társaság alapító tagja és volt alelnöke jóvoltából (váratlan betegsége okán sajnálatosan nem tudott személyesen jelen lenni, így Lükő Szabolcs alapító tagtársunk tolmácsolásában) hallgathattuk meg kitűnő írását „Klauzál Gábor a közcsendvédelmi bizottság élén” címmel.

     
     
Az ünnepi szónoklat utáni koszorúzás résztvevőit dr. Dobos Károly szólította. Először dr. Janóczki Katalin és Lükő Szabolcs koszorúzott a Klauzál Gábor Társaság nevében, majd Kolláthné Hollóssy Rita elnök és Janzsó János a Budatétényi Polgári Kör, majd Sümegi János alelnök a Baross Gábor Telepi Polgár Kör, majd Priska József Tamás díszpolgár és Priska Józsefné a Politikai Foglyok Szövetsége, utána Gavlik István örökös tiszteletbeli elnök a Kossuth Szövetség nevében. Végezetül Szabolcs Attila polgármester helyezte el a kerület nevében koszorúját és Hajas Ervin korábbi polgármester a megemlékezése virágait.

 

 

2009. március – Dobos Károly, Hódi Szabolcs  

Előzmények:
2007. évi megemlékezés: Hagyományteremtő ünnepség a Klauzál-villánál »
2008. évi megemlékezés:
Megemlékezés a Klauzál emléktáblánál »


Csoportkép a Klauzál-villa előtt
(2009. március 14.)Az ünnepségről további fényképfelvételek tekinthetők meg a XXII. kerületi önkormányzat honlapjának fotóalbumában (Papp Tibor felvételei) illetve ui. beszámoló olvasható
megemlékezésünkről: Koszorúk a Klauzál-villa falán.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)