Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Március 15-i ünnepségünk a Klauzál-villánál

Az első budatétényi március 15-i emlékhelyen 2009. március 14-én délután 3 órakor immár harmadik alkalommal tartottuk meg ünnepi koszorúzással egybekötött megemlékezésünket.



Kerületünk 2007-ig ’48-as emlékhelyet nélkülöző városrészében: Budatétényben, 2 évvel ezelőtt emlékeztünk meg először nemzeti ünnepünkhöz méltó helyszínen március idusáról. Az idén immáron harmadik alkalommal megrendezett ünnepségünkön, a Klauzál Gábor Társaság meghívására több mint 50 fő részvételével emlékeztünk a sajtószabadság és a pesti forradalom napjára és tisztelegtünk Magyarország első felelős Minisztériumának, a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere Klauzál Gábor emléke előtt, a budatétényi Klauzál-villa falán 2006-ban közadakozásból elhelyezett emléktáblánál.

Jelen volt több civil szervezet, így a helyi Budatétényi Polgári Kör és  a szomszédos Baross Gábor Telepi Polgári Kör elnöke és tagjai, az országos hatósugarú Kossuth Szövetség tiszteletbeli elnöke, több intézmény képviselője és vezetője, így a kerületi Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója: Antal Gábor és az Országgyűlés Levéltárának ny. vezetője: Pálmány Béla történész. Megtisztelte jelenlétével ünnepünket több kerületi díszpolgár (dr. Gazdag László ny. iskolaigazgató, borász, prof. dr. Köteles György ny. főorvos,  dr. Kárpáti Zoltán sebész-főorvos, Priska József Tamás ’56-os szabadságharcos és dr. Mercz Árpád ny. főiskolai tanár, borász), s ott volt Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő és Szabolcs Attila jelenlegi illetve Hajas Ervin egykori polgármesterek.

  
 

A megjelenteket dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke köszöntötte. Beszédében kihangsúlyozta: Budatétényben két módon is ünnepelhetjük március 15-t: egyfelől visszatekinthetünk az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc kezdetére míg másodsorban megemlékezhetünk Klauzál Gábor március 15-i szerepéről. A köszöntőbeszéd folytatásában bejelentésre került a szombati ünnepnek különös apropót adó hír, miszerint aznap jelent meg „Klauzál Gábor, Iratok, beszédek, megemlékezések” címmel új, egyesületi kiadású könyvünk, melynek az 1848-as 12 pont mintájára a nyomdából kikerült frissen nyomott példányait a helyszínen már kézbe is vehettek az érdeklődők.

 

Ünnepi előadónk Karacs Zsigmond történész, a Kossuth Szövetség országos alelnöke, a Budapesti  Honismereti Társaság alapító tagja és volt alelnöke jóvoltából (váratlan betegsége okán sajnálatosan nem tudott személyesen jelen lenni, így Lükő Szabolcs alapító tagtársunk tolmácsolásában) hallgathattuk meg kitűnő írását „Klauzál Gábor a közcsendvédelmi bizottság élén” címmel.

     
     
Az ünnepi szónoklat utáni koszorúzás résztvevőit dr. Dobos Károly szólította. Először dr. Janóczki Katalin és Lükő Szabolcs koszorúzott a Klauzál Gábor Társaság nevében, majd Kolláthné Hollóssy Rita elnök és Janzsó János a Budatétényi Polgári Kör, majd Sümegi János alelnök a Baross Gábor Telepi Polgár Kör, majd Priska József Tamás díszpolgár és Priska Józsefné a Politikai Foglyok Szövetsége, utána Gavlik István örökös tiszteletbeli elnök a Kossuth Szövetség nevében. Végezetül Szabolcs Attila polgármester helyezte el a kerület nevében koszorúját és Hajas Ervin korábbi polgármester a megemlékezése virágait.

 

 

2009. március – Dobos Károly, Hódi Szabolcs  

Előzmények:
2007. évi megemlékezés: Hagyományteremtő ünnepség a Klauzál-villánál »
2008. évi megemlékezés:
Megemlékezés a Klauzál emléktáblánál »


Csoportkép a Klauzál-villa előtt
(2009. március 14.)



Az ünnepségről további fényképfelvételek tekinthetők meg a XXII. kerületi önkormányzat honlapjának fotóalbumában (Papp Tibor felvételei) illetve ui. beszámoló olvasható
megemlékezésünkről: Koszorúk a Klauzál-villa falán.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)