Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Karácsony a kastélyban - 2008

A Kastélymúzeum a Reneszánsz év utolsó hónapjában ismét ünnepi díszben várta látogatóit: idén hatodik alkalommal kísérte hatalmas érdeklődés a nagy sikerű "Karácsony a kastélyban" című rendezvénysorozatot, amely adventi-karácsonyi programjaiban szépen illeszkedett az idei ünnepi-reneszánsz év egész éves kastélyi kínálatához. Az év végéig gyerekek és felnőttek ezrei látogattak Nagytéténybe.


December 6-án, szombaton délelőtt a zsúfolásig telt díszteremben több díszpolgár és családjuk, valamint a polgármester úr megtisztelő jelenlétében Király Elvira igazgató asszony megnyitó beszédével vette kezdetét a Nagytétényi Kastélymúzeum idei utolsó, több hetes, nagyszabású rendezvénye, a "Karácsony a kastélyban".


Ez után új szereplőt köszönthetett a megnyitó szép számú közönsége. Novák Péter közvetlen szavakkal méltatta az adventi-karácsonyi ünnepkör rendezvényét.
És Novák Péter vezette a megnyitót követő árverést is. Kedves humorral ösztönző szavai általában meghallgatást nyertek, nem lehet véletlen, hogy az idei liciten a tárgyak döntő többsége elkelt, a Kastélymúzeum ebből szép bevételt könyvelhetett el a múzeum működtetésére.

Nagy örömünkre több tagtársunk és gyermekeik társaságában hallgathattuk a köszöntő szavakat, majd az immár hagyományos árverésen a korábbi évekhez képest nagyobb érdeklődéssel, dísztermi telt házzal várták a tavalyi karácsonyfadíszek új gazdáikat.
Itt kell megjegyezni, hogy – sokak által nem tudottan – a liciten befolyt összeg teljes egészében csak a kastélymúzeum javára, működtetésére fordítódik, hasonlatosan a kastélyra szánt adományok befogadására a bejáratnál fellelhető üvegurna tartalmához.

A megnyitó utáni első körbejárásunk során idén is az a kellemes, jó érzés fogott el, hogy válságok ide, netcsődök oda a Kastélymúzeum most is hozza az évről-évre megismert kiemelkedő formát.

Idén ráadásul új termekkel is bővült a kiállítótér az emelet északi frontján, ott egy külön kiállítás fogadja a vendégeket, onnan valók a múzeum meghívóján látott képek. És itt leghelyesebb , ha a


múzeum honlapjáról kölcsönzünk: Mátrai Erik videó-installációi és egyedi videó-ikonjai sajátos high-tech világ, egyben évszázadok hagyományán alapuló művészeti, képi gondolkodásmódot rejtenek. Jelen kiállítás kifejezetten a kastély tereibe, Advent idejére készül.” Igen, a bevezető kép (ez a beszámolónk kisképe), a kis monitoros angyali üdvözlet, majd a belső teremben folyamatosan futó átváltozások a három vetített képen hagyták elgondolkodni a látogatókat, sokan hosszú perceket-negyedórákat töltöttek a félhomályos termekben, átengedve magukat a különleges élménynek.



Reméljük, hogy képeinken átjön a múzeumi advent csodálatos hangulata: a bejáratnál a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola diákjai által, majd bent az iparművészek által a legváltozatosabb elképzelések szerint díszített karácsonyfák ünnepi látványa, a földszinti boltíves termekben árusított mézeskalács-figurák, különféle magvakkal töltött díszgömbök, méhviaszgyertyák, nemezcsodák, fajátékok, pannonhalmi teák-borok kínálata. A kis kávézó fánkjairól és kávéjáról és az udvari forralt borról, a kinti kürtős kalácsról és hímzett terítőkről nem is beszélve.




Külön teremben láthattuk Gross Arnold karácsonyfáját. A jeles művész – kinek pompás, dedikált albuma az árverés slágere volt – fadíszítése az évtizedekkel korábbi hagyományt mutatta be. Egyéni hangulatú karácsonyfáján a most már ötven év felett járók ismerhették fel gyermekkoruk jellegzetes figuráit-díszeit és mutathatták unokáiknak, fiatal barátaiknak-ismerőseiknek, milyen díszek örvendeztették meg őket évtizedekkel ezelőtt.




December 7. vasárnap délelőtt a Bábakalács Társulat varázsolta el a lelkes gyereksereget „Nyiss kaput angyal!” előadásával.







December 14. vasárnap. Csudaszép, csudajó volt a vasárnap a kastélyban.

Vasárnap délelőtt: Madárdal Zenekar karácsonyváró koncertje

Kezdéskor már alig lehetett bemenni a díszterembe Madárdalék koncertjére. Telt ház: nemcsak a székeket foglalták el – persze főként a felnőttek –, hanem 2-3 sorban a székek előtt ücsörögtek a gyerkőcök. Nem lehet elégszer megemlíteni-megdicsérni a Kastélymúzeum figyelmességét-törődését a gyermekek felé, minden gyerek popsija alatt egy jó méretű matrac biztosította, hogy ne fázzanak fel és kényelmesen fészkelődve-izegve-mozogva tudják végighallgatni a műsort. Ami már megint nagyszerű volt.



Karácsonyi ünnepkörből köszöntő énekek, mondókák, regölés, a mécs világította Betlehem mögött. A gyerekek tátott szájjal hallgatták.
Aztán közös verselésre került sor, kicsik és nagyobbak azonnal megtanulták a szöveget és mondták is már Dettivel és Zsolttal együtt.



Meghitt, lélekmelengető együttlét színtere volt a díszterem, a gyermekek valódi, szép élménnyel gazdagodtak. Utólag is hallottam, a lurkókat szinte elvarázsolta Madárdalék koncertje.
A történeti hűség kedvéért említjük, hogy az együttes most M. Gebri Bernadett, Vaskó Zsolt, Mocskonyi „Bramsz” Péter felállásban szerepelt, Lilla sajnos beteg lett.


* * * * *


Vasárnap délután:
"Puer natus est nobis" - Kónya István lantművész koncertje – ez állt a programban.


Meglepően sokan foglaltak helyet, szinte telt ház volt, amikor belépett egy középkorú, de fiatalabbnak látszó művész, hangolt egy kicsit, majd elkezdett játszani.
A lant finom hangja intim hangulatot teremtett, pisszenés sem hallatszott, Kónya István játék közben láthatóan el volt varázsolva és játékával elvarázsolta hallgatóságát is. Bach, Weiss, Bittner és még más szerzők műveit játszotta, a programcímnek – „Gyermek született”– megfelelően a karácsonyi ünnepkör muzsikája szólalt meg a lanton.


A hangszerről és a megszólaltatott zenékről is kaptunk ismertetést, hamar világossá vált a lelkes közönség számára – még ha nem is volt valaki nagyon tájékozott a lantzene történetében-irodalmában – hogy a kastélymúzeum programszervezői miért is kérték fel a művészt az ünnepi reneszánsz év zárónapjain, hiszen a lant, mint a „hangszerek királynője” , amiként annak idején, fénykorában nevezték, a reneszánsz és a barokk kor zenéjében teljesedett ki.


A szép koncert végeztével kottát fotózni még az öltözőbe is bementem, és elképedve láttam a lapokat, amelyekből a művész játszik, hiszen az eredeti kéziratokat (persze azért másolatban:) használja előadásain, mert – mint mondta – valami sajátos hangulatot árasztanak a mesterek sajátkezű jegyei, a több száz éves lapokon szinte átsugárzik az alkotó reneszánsz és barokk szelleme.





December 28-án, vasárnap befejeződtek az idei "Karácsony a kastélyban" rendezvénysorozat hétvégi eseményei a Kastélymúzeumban. Van ugyan még kedden egy záró program "Órajáték" - a Garabonciás Együttes előadásában , de ez már egy ráadás a szüneten lévő gyerekeknek.


Délután a Custos Consort kamarazenekar (Regős Júlia, Ölveti Mátyás, Szászvárosi Sándor - viola da gamba, Borsányi Márton - csemballo) adott ízelitőt a reneszánsz és a barokk pompájából, viola da gambán és csemballón szólaltatták meg a korabeli műveket.
Az együttes vezetője Szászvárosi Sándor először bemutatta a hangszereket, kiemelve a hat- és héthúros gambák (talán egyszerű fordításban "térdhegedűk", ugyanis a hangszert a két térde között tartja a játékos), a vonók jellegzetességeit, részletezte a csemballo-mechanikát, majd a játszott darabok előtt beszélt a korról, amikor a művek születtek, az alkotóikról, a kor jellemző zenei áramlatairól, a táncokról, amikhez a zeneszámok létrejöttek.

A consort műsorában az alábbi zeneművek hangzottak el:
 
A. Kühnell: a-moll partita három viola da gambára és basso continuora
J. M. Nicolai: C-dúr szonáta három viola da gambára
J-B. A. Forqueray: d-moll szvit három viola da gambára

Már a hangolás is élvezetes volt, ahogy a csemballo fix hangjaihoz az egyes gambákat külön-külön passzították. Az utána következett előadás méltán aratott nagy tapsot a koncertre egybegyűltek részéről.


Javarészt csemballo-kísérettel mutatták be a darabokat, de az egyik szám elő lett adva a három vonós-hangszeren, majd külön csak csemballon is. Nagyon érdekes volt, hogy milyen más hangulatot, más érzéseket keltett a kétfajta hangzás. Minden esetre az látszott, érződött, hogy az előadók maguk is élvezték a játékot, szinte belefeledkeztek az együttmuzsikálásba, és mégis valahogy állandóan szemmel tartva egymást észrevétlenül is kontrollálták a közös játékot. Nagyszerű délutánt szerezve ezzel a szép számú hallgatóságnak.

Már nem is keltett meglepetést, hogy ismét telt ház volt, plusz székek is szükségeltettek, a közönség úgy látszik már előre megszimatolja, hogy szép művészi élményben lesz része.





Végezetül gyönyörködjünk még néhány képben a kastélymúzeum idei ragyogó évét méltán koronázó adventi, karácsonyi és immár újévi bemutató kínálatából:

 





Természetesen idén sem maradhatott el, hogy társaságunk pártfogoltját, a szeptemberben újból örökbe fogadott Szerelmes kentaurt is felkeressük a decemberi hidegben.

 

Amint az vállalásunkban írottan is áll: "a szobrot örökbefogadó vállalja, hogy tárgyévben a Kentaurt meglátogatja, sorsát nyomon követi" , a képek tanúsága szerint ennek eleget is tettünk.



Prim György - 2008. december 31.


A fotókat társaságunk tagjai készítették.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)