Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Őszi programeső

Szeptember–október hónapokban – több budafok–tétényi kulturális eseményen is szerepet vállalva – társszervezőként előadásokat és kiállításokat rendezünk.

Szeptember–október hónapokban – több budafok–tétényi kulturális eseményen is szerepet vállalva – társszervezőként előadásokat és kiállításokat rendezünk. Így a szeptember 24-től október 9-ig tartó III. Budatétényi Szent Mihály Napok keretében három programunk is bekerült a műsorfüzetbe, míg október 7-én, a budatétényi Vojnovich–Huszár-villával karöltve szervezett Történelmi szalon-estünk második állomásához érkezünk.

Szent Mihály Napok

Szeptember 24. szombat, 18 óra, Szent István király plébániatemplom
(Budatétény, Bajcsy-Zsilinszky utca 20.)

Tamási József plébános atya előadása a Torinói Lepelről
(A halotti lepel egyetlen magyarországi, 1:1 méretarányú, művészi másolatának bemutatásával.)

A 2003-ban megkezdett templomtörténeti előadássorozat részeként az idén Tamási József atyát – Tiszaföldvár, valamint a hozzá tartozó Homok és a szomszédos Martfű plébánosát – látjuk vendégül, hogy az országszerte s határainkon túl is megtartott több mint 100 előadása után végre mi is meghallgathassuk a szindonológia (lepeltan) tudományának hazai jelesét. Az előadáson mindannyian megcsodálhatjuk a halotti lepel Magyarországon egyedülálló művészi másolatát, Dinyés László festőművész alkotását. A vértanúhalált szenvedett Szent Gellért püspökünk ünnepén rendhagyó módon az esti mise is részét képezi az előadásnak.

Támogattuk Tamási József atya martfűi Szent Tamás temploma honlapjának elkészítését (www.szenttamas.lapok.hu). Az érdeklődők itt megismerkedhetnek a különleges, jeruzsálemi kereszt-alaprajzú, indiai stílusjegyekkel díszített templommal, valamint képes beszámolót olvashatnak az idén, július 3-án tartott Szent Tamás-napi búcsúról.

Október 8–9. szombat–vasárnap, 10–19 óra, Wolf-kripta (Budatétény, Terv u. 15.)

Budafok–Tétény tornyai – fotókiállítás a Wolf-család sírkápolnájában – Kemény Zsolt tárlata

Kemény Zsolt hosszú évek óta fényképezi a XXII. kerületet szeretettel, iróniával, könnyed eleganciával és kivételes gondossággal. Önmagát hobbifotósnak tartja, de barátainak rendre örömet tud szerezni képeivel. Ezek a képek eddig CD-ken és az interneten keresztül jutottak el az érdeklődőkhöz, akik vélhetőleg kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a művek vannak olyan jók, hogy kiállják egy igazi kiállítás próbáját. Budafok–Tétény legkülönbözőbb tornyai mutatkoznak be, ahogyan eddig valószínűleg nem láttuk őket...

Október 2. vasárnap, 17 óra, Szent Imre Közösségi Ház
(Budatétény, Kistétényi út 13/B)

Megemlékezés Domokos János, Budatétényben élt dendrológusról
„...Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom...”

Társszervezésünkben valósul meg a „Tétényi portrék” című rendezvénysorozat első, a 100 éve született Domokos Jánosra emlékező estje. A budatétényi dendrológusprofesszor szakmai pályafutását és életének budatétényi vonatkozásait tablókon, korabeli fotókon, személyes tárgyi emlékeken, barátok visszaemlékezésein keresztül, illetve lánya előadása révén ismerhetjük meg. Egykor Domokos János is állandó tagja volt annak a vonósnégyesnek, amely a még élő tagokból és rokonaikból most összeáll az alkalomra, hogy felidézze az egykori budatétényi házizenei hagyományokat.

Történelmi szalon-est

Október 7. péntek, 19 óra, Vojnovich–Huszár-villa
(Budatétény, Művelődés u. 37/A)

Klauzál Gábor szerepe Magyarország polgári átalakulásában.
Szabad György akadémikus előadása.

Szalonestünk beharangozója olvasható a villa honlapján (www.vojnovich.hu) és programfüzetében.

Klauzál Gábor elsősorban a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztereként ismert, de – amiről már kevesebbet tudunk – a kiegyezés ügyében is aktívan politizált. Óriási tekintélye volt, kisétényi birtokán, a nevét máig őrző villában országos ügyek dőltek el...

Második alkalommal jelentkezünk programunk házigazdájával, a Vojnovich–Huszár-villával közösen szervezett Történelmi szalon-estünkkel. Katona Tamás után, a XIX. századi magyar történelem újabb elismert kutatóját, Szabad György akadémikust sikerült megnyernünk. A családias hangulatú est alatt, a Fodor-család vendégeként, teával és süteménnyel kínálják a vendégeket.

A Klauzál Gábor Társaság köszönetet mond az őszi programeső támogatóinak:

Bakos Faipari Egyéni Cég (www.bakosfa.hu)
Budatétényi Polgári Kör
Budafok–Tétény, Budapest XXII. kerület Önkományzata (www.bp22.hu)
Budafok–Tétény Szociális Foglalkoztató Kht.
Vojnovich–Huszár-villa (www.vojnovich.hu)

2005. szeptember


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)