Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál-születésnap a borospincében

A kistétényi birtokosra, a ’48-as Batthyány-kormány miniszterére emlékeztek.
Új programmal bővült a 2004-ben alakult Klauzál Gábor Társaság hagyományos évközi rendezvényeinek sora. November 18-án, a Batthyány-kormány egykor Budatétényben élt miniszterének születésnapján a Záborszky pince Klauzál-díszhordójánál tartottak megemlékezést.
(Helyi Téma - XXII. kerület, 2008. december 3., 5.oldal)


  
Együttműködő partnerek, kerületi civil szervezetek tagjai és helyi művészek a boroshordók oltalmában
A tavaszi Klauzál Napok Tétényben, az október 6. nemzeti gyásznapunk körül jelentkező Történelmi Szalon-sorozat, a mindenszentekhez kapcsolódó Budatétényi ősök napja és az új díszpolgári címmel kitüntetett civilek Díszpolgárok Társaságába történő ünnepélyes „befogadása” mellett a Klauzál Társaság ettől az évtől új programot honosít meg Budafokon.

Hagyományteremtő szándékkal, névadója születési évfordulóján is, minden évben november 18-án megemlékezést tart a Záborszky pince Klauzál-díszhordójánál.

– A november 18-i ünnepségünkön három fő célt kívánunk hangsúlyozni. Megemlékezünk a ’48-as Batthyány-kormány miniszteréről és városrészünk XIX. századi legnagyobb kisugárzású lakójáról, a kistétényi birtokos, szőlész-borász, rózsakert-alapító Klauzál Gáborról. Ehhez kapcsolódóan pódiumbeszélgetést tartunk egy meghívott vendégünkkel, idén a Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamesterével, Quirin Károllyal beszélgetett Dobos Károly, társaságunk elnöke. A harmadik, de nem utolsó szempont a meghívott együttműködő partnereinkkel, lokálpatrióta barátainkkal való kötetlen együttlét, és a jövő közös programjainak tervezése – mondta Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára.

  
A Klauzál Gábor Társaság tagjai, Budafok-Tétény díszpolgárai és vendégei a Záborszky Pincében

A klauzálosok az ünneplés mellett már javában dolgoznak jövő évi programjaik előkészítésén.

Az áprilisban jelentkező Klauzál Napok Tétényben rendezvényükön idén először átlépik kerületünk határait. A Főpolgármesteri Hivatalba mennek, amely eredetileg Invalidus-háznak épült, ám Klauzál Gábor születésekor az épület már Károly kaszárnya néven működött. Klauzál Gábor ennek egyik szobájában látta meg a napvilágot, mivel édesapja, Klauzál János ezredes katonatisztként itt lakott feleségével. A régi városháza épületében ma egy vörös márványtábla állít emléket a ’48-as miniszter születési helyének, itt tartják jövőre a Klauzál Napok egyik programját a budatétényi lokálpatrióták.

Fodor Erika - 2008. december 3.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)