Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál-születésnap a borospincében

A kistétényi birtokosra, a ’48-as Batthyány-kormány miniszterére emlékeztek.
Új programmal bővült a 2004-ben alakult Klauzál Gábor Társaság hagyományos évközi rendezvényeinek sora. November 18-án, a Batthyány-kormány egykor Budatétényben élt miniszterének születésnapján a Záborszky pince Klauzál-díszhordójánál tartottak megemlékezést.
(Helyi Téma - XXII. kerület, 2008. december 3., 5.oldal)


  
Együttműködő partnerek, kerületi civil szervezetek tagjai és helyi művészek a boroshordók oltalmában
A tavaszi Klauzál Napok Tétényben, az október 6. nemzeti gyásznapunk körül jelentkező Történelmi Szalon-sorozat, a mindenszentekhez kapcsolódó Budatétényi ősök napja és az új díszpolgári címmel kitüntetett civilek Díszpolgárok Társaságába történő ünnepélyes „befogadása” mellett a Klauzál Társaság ettől az évtől új programot honosít meg Budafokon.

Hagyományteremtő szándékkal, névadója születési évfordulóján is, minden évben november 18-án megemlékezést tart a Záborszky pince Klauzál-díszhordójánál.

– A november 18-i ünnepségünkön három fő célt kívánunk hangsúlyozni. Megemlékezünk a ’48-as Batthyány-kormány miniszteréről és városrészünk XIX. századi legnagyobb kisugárzású lakójáról, a kistétényi birtokos, szőlész-borász, rózsakert-alapító Klauzál Gáborról. Ehhez kapcsolódóan pódiumbeszélgetést tartunk egy meghívott vendégünkkel, idén a Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamesterével, Quirin Károllyal beszélgetett Dobos Károly, társaságunk elnöke. A harmadik, de nem utolsó szempont a meghívott együttműködő partnereinkkel, lokálpatrióta barátainkkal való kötetlen együttlét, és a jövő közös programjainak tervezése – mondta Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára.

  
A Klauzál Gábor Társaság tagjai, Budafok-Tétény díszpolgárai és vendégei a Záborszky Pincében

A klauzálosok az ünneplés mellett már javában dolgoznak jövő évi programjaik előkészítésén.

Az áprilisban jelentkező Klauzál Napok Tétényben rendezvényükön idén először átlépik kerületünk határait. A Főpolgármesteri Hivatalba mennek, amely eredetileg Invalidus-háznak épült, ám Klauzál Gábor születésekor az épület már Károly kaszárnya néven működött. Klauzál Gábor ennek egyik szobájában látta meg a napvilágot, mivel édesapja, Klauzál János ezredes katonatisztként itt lakott feleségével. A régi városháza épületében ma egy vörös márványtábla állít emléket a ’48-as miniszter születési helyének, itt tartják jövőre a Klauzál Napok egyik programját a budatétényi lokálpatrióták.

Fodor Erika - 2008. december 3.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)