Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Ókori Víg Napok a Kentaur kertjében - 2008

Ez évben szeptember 20-án és 21-én várta látogatóit a Nagytétényi Kastélymúzeum. Ezen a két napon a kastély parkja újra a „Szerelmes Kentaur” szobor kertjévé alakult át.
Társaságunk – az elmúlt három évhez hasonlóan – idén is örökbe fogadta a Kentaurt.



Szeptember közepén egy hétvégére most már évek óta megelevenedik a nagytétényi kastély. Az európai hírű bútorkiállítás épülete és kertje számos előadásnak, bemutatónak ad otthont. Ilyenkor ünneplődik, hogy a múzeum nagy becsben tartott szobra, a Szerelmes Kentaur visszatért a kert árnyas fái tövébe. Az előadások, bemutatók központi témája az ókori világba röpíti vissza az évről évre egyre nagyobb számban a kastélyba igyekvő érdeklődőket.
Az idei rendezvényekről adunk rövid képes áttekintést az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, hiszen tagjaink se lehettek ott minden eseményen.

       

Az igencsak hűvös időre tekintettel a korábbi években a kastély kertjében tartott foglalkozások most javarészt a földszinti boltíves termekben folytak. Virágkötészet, kerámiák, "ókori" cserépedények javítása, ókori játékok, vagy római viseletek megelevenítése rajzpapírból, mind-mind érdekes foglalatosság volt a gyerekeknek, de láttuk, amikor a felnőttek is nekifogtak valami alkotásnak.



Istennők, családanyák, hetérák
Prof. Dr. Németh György előadása


A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola növendékeinek bemutatója méltán késztette elismerésre a látogatókat. A legények nagy műgonddal és igyekezettel munkálták meg a fát, kezük alatt pompás faragványok, intarziák születtek a nap során, láthatóan örömüket lelték a tevékenységben. A munkájukat figyelők is nagy elégedettséggel állapították meg: lesznek kitűnő mestereink a famívesség terén.
    
 

 Utazás a mindennapokban és a túlvilágra
Mráv Zsolt régész előadása





A szabadtéren folytak a játékok, a kosárfonás, virágkötészet, és ott volt különböző kézműves árusok mellett a kastélymúzeum gyermek- és felnőtt látogatóinak évek óta visszatérő kedvence, Szabó István fegyverkovács, népi iparművész.
     

Csillagok és csillagistenek - A Kentaur csillagkép
Dr. Zombori Ottó csillagász előadása




Társaságunkból ismét jó néhányan részt vettünk az idei örökbefogadási ünnepen, Kentaurunk lábainál álltunk csoportképpé a hideg ősz-eleji időben, az immár hagyományos fogadalmat téve: egész évben figyelemmel nyomon követjük a szobor sorsát.



Prim György - 2008. szeptember



Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)