Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Ókori Víg Napok a Kentaur kertjében - 2008

Ez évben szeptember 20-án és 21-én várta látogatóit a Nagytétényi Kastélymúzeum. Ezen a két napon a kastély parkja újra a „Szerelmes Kentaur” szobor kertjévé alakult át.
Társaságunk – az elmúlt három évhez hasonlóan – idén is örökbe fogadta a Kentaurt.Szeptember közepén egy hétvégére most már évek óta megelevenedik a nagytétényi kastély. Az európai hírű bútorkiállítás épülete és kertje számos előadásnak, bemutatónak ad otthont. Ilyenkor ünneplődik, hogy a múzeum nagy becsben tartott szobra, a Szerelmes Kentaur visszatért a kert árnyas fái tövébe. Az előadások, bemutatók központi témája az ókori világba röpíti vissza az évről évre egyre nagyobb számban a kastélyba igyekvő érdeklődőket.
Az idei rendezvényekről adunk rövid képes áttekintést az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, hiszen tagjaink se lehettek ott minden eseményen.

       

Az igencsak hűvös időre tekintettel a korábbi években a kastély kertjében tartott foglalkozások most javarészt a földszinti boltíves termekben folytak. Virágkötészet, kerámiák, "ókori" cserépedények javítása, ókori játékok, vagy római viseletek megelevenítése rajzpapírból, mind-mind érdekes foglalatosság volt a gyerekeknek, de láttuk, amikor a felnőttek is nekifogtak valami alkotásnak.Istennők, családanyák, hetérák
Prof. Dr. Németh György előadása


A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola növendékeinek bemutatója méltán késztette elismerésre a látogatókat. A legények nagy műgonddal és igyekezettel munkálták meg a fát, kezük alatt pompás faragványok, intarziák születtek a nap során, láthatóan örömüket lelték a tevékenységben. A munkájukat figyelők is nagy elégedettséggel állapították meg: lesznek kitűnő mestereink a famívesség terén.
    
 

 Utazás a mindennapokban és a túlvilágra
Mráv Zsolt régész előadása

A szabadtéren folytak a játékok, a kosárfonás, virágkötészet, és ott volt különböző kézműves árusok mellett a kastélymúzeum gyermek- és felnőtt látogatóinak évek óta visszatérő kedvence, Szabó István fegyverkovács, népi iparművész.
     

Csillagok és csillagistenek - A Kentaur csillagkép
Dr. Zombori Ottó csillagász előadása
Társaságunkból ismét jó néhányan részt vettünk az idei örökbefogadási ünnepen, Kentaurunk lábainál álltunk csoportképpé a hideg ősz-eleji időben, az immár hagyományos fogadalmat téve: egész évben figyelemmel nyomon követjük a szobor sorsát.Prim György - 2008. szeptemberNyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)