Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Történelmi időutazás

Történelmi szalonbeszélgetést tartottak, a Klauzál Gábor Társaság szervezésében, Széchenyi és kortársai tudományos és műszaki alkotásai” címmel a Vojnovich-Huszár Villában, 2008. október 11-én, szombaton a kora esti órákban.
(Városházi Híradó - 2008. november 14., XVI. évfolyam 22. sz. 11. oldal)Történelmi szalonbeszélgetést tartottak, a Klauzál Gábor Társaság szervezésében „Széchenyi és kortársai tudományos és műszaki alkotásai” címmel a Vojnovich-Huszár Villában, 2008. október 11-én, szombaton a kora esti órákban. Az est meghívott vendége, Dr. Gazda István történész, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója érdekfeszítő előadásával szinte visszarepítette hallgatóságát az időben, a XIX. század fejlődő Magyarországára.

     
A házigazda Fodor Tamás zeneművész bevezető köszöntője után,
Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Történelmi Szalon kapcsán immáron ötödik alkalommal gyűltek össze az érdeklődők, ezúttal a több, mint száz esztendős budatétényi villában. Az előző években is olyan neves, a történelemtudományokban kimagasló eredményeket elért szakembereket hívtak meg a beszélgetésekre, mint Katona Tamás, Szabad György, Dinyés László, valamint Urbán Aladár, akik a Reformkorról, Klauzál Gáborról és az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc eseményeiről, majd az azt követő megtorlásokról,
a vértanúk sorsáról nyújtottak érdekes részleteket az érdeklődőknek. Ezúttal a Reformkor kezdetének számító 1825-ös országgyűléstől kezdve kaphattunk betekintést Klauzál Gábor korába, elsősorban a természettudományon keresztül.

A történész előadásában megemlékezett Dr. Schultheisz Emilről, az orvostörténeti kutatások egyik kimagasló eredményeket elért kutatójáról, akit a közelmúltban az illetékes bírálóbizottság
a Magyar Örökség-díjjal jutalmazott több évtizedes tudományos munkásságáért. A hallgatóság többek között megtudhatta a neves előadótól, hogy a közelmúltban fejezte be Kapronczay Károly történész kollégája kétkötetes tanulmányának a szerkesztését, amely az 1848-49-es időszak orvosi eredményeit kutatta. A továbbiakban is számos korabeli érdekességet hallhattunk a tudománytörténésztől, Széchenyi István maláriájáról, Semmelweis Ignác és Bolyai János betegségeiről, melyek alapján másként látjuk az ő történetüket. Az órák szinte észrevétlenül teltek el. Az előadó teljesítményét a telt házas közönség lelkes tapsviharral köszönte meg. Aki megjelent ezen az emlékezetes estén nem bánta meg, hiszen egy kellemes társaságban számos ismerettel lett gazdagabb.


Kertész László - 2008. november 14.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (21)