Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A múlt egy szeletének felidézése

Hagyományt teremtve, negyedik alkalommal tartotta Budatétényi Ősök Napja néven, Halottak napi megemlékezését a Klauzál Gábor Társaság az általa gondozott Wolf-kriptában és emlékkertben.
(Városházi Híradó - 2008. november 14., XVI. évfolyam 22. sz. 7. oldal)


Hagyományt teremtve, negyedik alkalommal tartotta Budatétényi Ősök Napja néven, Halottak napi megemlékezését a Klauzál Gábor Társaság az általa gondozott Wolf-kriptában és emlékkertben. A november 2.-i eseményen megjelenteket Dr. Dobos Károly, az egyesület elnöke köszöntötte. Megemlékezett a 114 évet megélt temető múltjáról és külön köszöntötte Sisak Andrást és énekkórusát,

akik a Budai Nagy Antal Gimnázium kórusának a baráti köreként léptek fel az ünnephez méltó dalokat előadva. Az összejövetelnek külön jelentőséget adott a budatétényi temető felszámolásának huszadik évfordulója, mivel 1988 januárjában történt meg a sírok ledózerolása. Kerületünk egyik krónikásának, a Klauzál Gábor Társaság tiszteletbeli tagjának Felker Győzőnek a hangelőadását hallgathatták meg az egybegyűltek. Ő a felszámolás tragikus időpontját megelőzően néhány héttel járt kint a temetőben. A szerző a pusztulást megörökítve az utódok számára, az összes olvasható sírkő feliratot fényképre és papírlapra rögzítette. A szervezők az emlékertben a kripta falára vetítették a temetőről készült fényképeket és Juhász Péter jóvoltából idén először nagyszerű hnagosítást is biztosítottak a szervezők.

A Tétény szőlőhegyeként számon tartott önálló település Kistétény néven, 1873-ban jött létre. A szétválás után kezdték az ófalura Tétény helyett a Nagytétény nevet használni. Kistétény község a Budatétény nevet 1915-ben vette fel, amelynek az önállósága mindössze 1950-ig tartott, amikor egy közigazgatási döntés nyomán a főváros újonnan létrehozott XXII. kerületébe olvasztották Budafok és Nagytétény településekkel együtt. Visszatérve a településtörténet kezdeteihez, 1875-ben alakították ki a mai Bibic és Terv utca sarkán az ótemetőt. Kistétényt ekkortájt döntő többségében német nyelvű telepesek alkották, a fényképeken láthatók a gót betűs, német nyelvű feliratok. Az emlékkertben ma is megtekinthető sírkövek nagyrészt az ótemetőből származnak, amely hamar megtelt és szükségessé vált az újtemető megnyitása az 1900-as évek elején, végül a temető legújabb részét 1943-ban hozták létre, amely a Gyula vezér utcáig húzódott. Ezen a területen elkülönítettek egy gyermektemetőt is, amelyet 1950- ig használtak.

Megdöbbentő volt látni, hogy a történelmünk egy aprócska, ám a hagyományok ápolása szempontjából nagyon fontos időszaka szinte nyomtalanul eltűnt, mégis néhány kerületi polgár önzetlen munkája nyomán létrejöhetett az emlékhely. Az elődeink emlékeinek megőrzésében oroszlánrészt vállaltak többek között Bartos Mihály és Garbóci László helytörténészek és Zatykó Lajosné és Ulmann Zsuzsa. Fáradhatatlan szervezésüknek köszönhetően maradt fenn és újult meg régi pompájában a Wolf-kripta és emlékkert. Kincses Katalin és Felker Győző kutatásai is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy kegyelettel emlékezhessünk az egykor itt nyugvó budatétényi őseinkre.


Kertész László - 2008. november 14.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)