Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Márk Gergely 85 éves

Szeretettel köszöntjük születésnapján Márk Gergely rózsanemesítőt, egyesületünk tiszteletbeli tagját. Köszönjük, hogy névadónkról: Klauzál Gáborról nevezte el 600. saját-nemesítésű rózsáját.

Megható, szép keresztelővel köszöntötték barátai, tisztelői Márk Gergely 85. születésnapját október 17-én. Társaságunkat is szép számú csoport képviselte.
A Gergely bácsi által évtizedekkel ezelőtt létrehozott budatétényi Rozárium és a Gyümölcs és Dísznövénykutató adott helyet az ünnepségnek, melyen prof. dr. Josef Sieber, a Német Rózsabarátok Egyesületének egykori alelnöke, a prezidium tiszteletbeli tagja, a német rózsanemesítés doyenje Márk Gergellyel közösen ültette el a Német-honból hozott és „Barátom Márk Gergely” névre keresztelt rózsatövet. A tő annak a rózsának a magonca, amelyet a német nemesítő még a legnagyobbak között számon tartott Wilhelm Kordes II (1891-1976) rózsanemesítőtől kapott.
Az ünnepség még az épületben köszöntőkkel kezdődött, majd sor került a Rozárium egy kiemelt helyén a rózsatő elültetésére. A 85 éves ünnepelt és a 88 éves köszöntő közös erővel helyezte új helyére a tövet, közösen nyomkodták kezükkel a földet a gyökerek köré, majd Duna-vízzel alaposan beiszapolták. Végül mindketten megkeresztelték kannájukból, így mától új hazájában, Budatétényben él a Gergely bácsiról elnevezett rózsa.
Majd a nagyszámú ünneplő közönség – akiknek soraiban mindnyájunk örömére ott láthattuk a Rózsakerti Általános Iskola nagy csoport diákját tanáruk vezetésével – visszatért az épületbe, ahol további köszöntők, rózsatorták, sütemények, pezsgők következtek.


A szervezők – élükön Kígyóssy-Schmidt Éva, Németországban élő honfitársunkkal – egy fotósorozattal kedveskedtek Gergely bácsinak szülőföldjéről, Erdélyről.
Természetesen nem maradhattunk le mi se, mi a Klauzál Gábor Társaság és a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő Asztaltársaság nevében azt a CD-t játszottuk le, amelyen Szabó Gábor barátunk 2004. nyarán a törökbálinti rózsakertben készített fotói közül a jelenlegi országhatárainkon túli településekről elnevezett rózsák voltak láthatóak.A több mint 3 órás rendezvény kitűnő lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Juhász Péter tagtársunk a hangosítás-hangfelvétel profi biztosításával (még a helyszínen lévő televíziósok is az ő berendezését vették igénybe), a szervezők elismerését és köszönetét kivívva.


Prim György - 2008. október 27.


További – Márk Gergellyel kapcsolatos – írások honlapunkon:

Márk Gergely Magyar Örökség díj-ban részesült
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai 2008-ban
Rózsakert kerekasztal
Látogatás Márk Gergely rózsanemesítő törökbálinti rózsakertjében
Koncert a rózsákért
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)