Notice: session_start() [function.session-start]: ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php4) failed: Hozzáférés megtagadva (13) in /home/httpd/www/klauzal.hu/html/includes/config.php on line 62
Klauzál Gábor Társaság
Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Márk Gergely 85 éves

Szeretettel köszöntjük születésnapján Márk Gergely rózsanemesítőt, egyesületünk tiszteletbeli tagját. Köszönjük, hogy névadónkról: Klauzál Gáborról nevezte el 600. saját-nemesítésű rózsáját.

Megható, szép keresztelővel köszöntötték barátai, tisztelői Márk Gergely 85. születésnapját október 17-én. Társaságunkat is szép számú csoport képviselte.
A Gergely bácsi által évtizedekkel ezelőtt létrehozott budatétényi Rozárium és a Gyümölcs és Dísznövénykutató adott helyet az ünnepségnek, melyen prof. dr. Josef Sieber, a Német Rózsabarátok Egyesületének egykori alelnöke, a prezidium tiszteletbeli tagja, a német rózsanemesítés doyenje Márk Gergellyel közösen ültette el a Német-honból hozott és „Barátom Márk Gergely” névre keresztelt rózsatövet. A tő annak a rózsának a magonca, amelyet a német nemesítő még a legnagyobbak között számon tartott Wilhelm Kordes II (1891-1976) rózsanemesítőtől kapott.




Az ünnepség még az épületben köszöntőkkel kezdődött, majd sor került a Rozárium egy kiemelt helyén a rózsatő elültetésére. A 85 éves ünnepelt és a 88 éves köszöntő közös erővel helyezte új helyére a tövet, közösen nyomkodták kezükkel a földet a gyökerek köré, majd Duna-vízzel alaposan beiszapolták. Végül mindketten megkeresztelték kannájukból, így mától új hazájában, Budatétényben él a Gergely bácsiról elnevezett rózsa.




Majd a nagyszámú ünneplő közönség – akiknek soraiban mindnyájunk örömére ott láthattuk a Rózsakerti Általános Iskola nagy csoport diákját tanáruk vezetésével – visszatért az épületbe, ahol további köszöntők, rózsatorták, sütemények, pezsgők következtek.


A szervezők – élükön Kígyóssy-Schmidt Éva, Németországban élő honfitársunkkal – egy fotósorozattal kedveskedtek Gergely bácsinak szülőföldjéről, Erdélyről.
Természetesen nem maradhattunk le mi se, mi a Klauzál Gábor Társaság és a BUDAFOK-TÉTÉNY: múlt, jelen, jövő Asztaltársaság nevében azt a CD-t játszottuk le, amelyen Szabó Gábor barátunk 2004. nyarán a törökbálinti rózsakertben készített fotói közül a jelenlegi országhatárainkon túli településekről elnevezett rózsák voltak láthatóak.



A több mint 3 órás rendezvény kitűnő lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Juhász Péter tagtársunk a hangosítás-hangfelvétel profi biztosításával (még a helyszínen lévő televíziósok is az ő berendezését vették igénybe), a szervezők elismerését és köszönetét kivívva.


Prim György - 2008. október 27.


További – Márk Gergellyel kapcsolatos – írások honlapunkon:

Márk Gergely Magyar Örökség díj-ban részesült
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai 2008-ban
Rózsakert kerekasztal
Látogatás Márk Gergely rózsanemesítő törökbálinti rózsakertjében
Koncert a rózsákért
A Klauzál Gábor Társaság javaslatai


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)