Notice: session_start() [function.session-start]: ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/php4) failed: Hozzáférés megtagadva (13) in /home/httpd/www/klauzal.hu/html/includes/config.php on line 62
Klauzál Gábor Társaság
Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Tisztelgés a miniszter emléke előtt

A XIX. Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál egyik rangos eseményének adott otthont a Záborszky Pince, ahová szeptember 7.-én, vasárnap, késő délelőtt érkezett a vendégsereg. A tikkasztó hőségben frissítő érzésként hatott betérni a Klauzál-díszhordót befogadó, valamint kiállításoknak is helyt adó pincejáratba.


Az ünnepélyes eseményt Bakos Erika, a rendezvény háziasszonya nyitotta meg. Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke avatóbeszédében két dologról beszélt. Egyrészt megemlékezett a díszhordófaragás lebonyolításáról, másrészt a faragás részleteit mutatta be a fesztivál rangos hazai és külföldi vendégeinek. A Klauzál Gábor emlékének őrzésére alakult egyesület mindig is nagy hangsúlyt fordított a szimbólumok jelentőségére, így a szónok hangsúlyozta az első felelős magyar kormány mezőgazdasági miniszterének kistétényi/budatétényi szőlészeti- és borászati tevékenységét.


Dobos Károly (jobbról), a Klauzál Társaság elnöke felavatja a Klauzál díszhordót a Záborszky pincében (Papp Tibor felvétele)
Városházi Híradó, XVI. évf.18.sz., 2008. szeptember 12.
A művészi faragás Géczi Gábor és felesége, Andrási Anna ötlete nyomán, az egyesületi tagok kezdeményezésére, a Klauzál Gábor Társaság finanszírozása, valamint 18 egyesületi tag külön magánadománya révén jöhetett létre, akiknek a neveit Dr. Dobos Károly fel is olvasta a hallgatóság előtt. Az ötlet nyomán több pincészetet megkerestek, számos művészt és borászt az ötlet megvalósulása mellé állítottak, ezért a koordináló, fáradtságos munkásságukért a hordóbizottság összes tagját is köszönet illeti. Gudricza István faszobrásszal sikerült megállapodni a művészi faragás kivitelezéséről. A hordóavatással foglalkozó egyesületi ülésen kigondolták a hordó feliratát és Klauzál Gábor borászati tevékenységéről leggyakrabban idézhető latin eredetű mondást választották („Carthaginem esse delendam”, magyarul „Karthágó eltörlendő”). Ez a kifejezés első pillanatra nem érthető, ám tanulságos és érdekes. A Batthyány-kormány tagja nagy klasszikus műveltséggel rendelkezett, az országgyűlési beszédeiben a magyar történelem sok évszázados jogi vonatkozásait kívülről idézte. Korizmics László „Levelek a szőlőből” című, 1871-es írásaiban gyakran utal Klauzál híres mondására, amely a XIX. századi magyar borászat megújításához jelentősen hozzájárult. Az ősi Karthágó eltörlése a szőlőműveléssel foglalkozó egykori miniszter számára az ősi művelési mód eltörlését, a borászat gyökeres megújítását jelentette, mivel úgy látta, a régi borászati eljárás nem fog korszerű megújulást eredményezni a borászatban.

A díszhordón található másik szimbólumot, a rózsát, egyik kerületrészünk is nevében hordozza: Klauzál a mai Rózsakert (a mai kertészeti kutató) területén alapította a több, mint 350-féle rózsának otthont adó kertészetét 1858-ban, amely 1906-ig állt fenn, amikor Kistétény (a mai Budatétény) rossz anyagi helyzetére való tekintettel bezáratták.

Két gyönyörű címert is felfedezhetünk a díszhordón, egyik oldalon Klauzál nemesi címere, a másik oldalon kifaragott pedig a reformkori magyar címer, amely ma is megtalálható Pozsonyban, a reformkori országgyűlések alsótáblájának helyt adó épület homlokzatán, szépen restaurálva. A pozsonyi országgyűlések vezérszónokának számított Klauzál, aki a magyar nyelv diplomáciai állásához és hivatalos nyelvvé emelkedéséhez nagymértékben hozzájárult. Az emléktársaság elnöke bizodalmának adott hangot annak érdekében, hogy fontos kultúrtörténeti hely lesz a díszhordónak helyt adó Záborszky Pince kiállítócsarnoka, ahol minden év november 18-án, Klauzál Gábor születése napján megemlékezést fognak szervezni.

Békési Imre, az adományt befogadó pince tulajdonosa kifejtette, hogy Budafok „A szőlő és bor városa” cím büszke birtokosaként hazánkban egyedülálló borászati adottságokkal rendelkezik. A közel 100 kilométer hosszú összefüggő pincerendszerével egész Európában kiemelkedő jelentőségre tett szert, az elmúlt századokban a magyar borkereskedelem fellegvára volt, és napjainkban is számos nemzetközi versenyen díjnyertes bort készítő pincészet otthona. A kerületnek lehetősége, egyben kötelessége a borászmesterség évszázadok alatt összegyűjtött tapasztalatának és hagyományainak ápolása, megőrzése és átörökítése a későbbi nemzedékekre.

Kertész László
történész, a Városházi Híradó újságírója
2008. szeptember

(Megjegyzés: Fenti írás lapzárta miatt csak a fotójával került be a Városházi Híradó XVI. évf.18.sz., 2008. szeptember 12-i számába, a hozzátartozó írás csak honlapunkon olvasható.)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (46)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)