Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Gábor visszanéz

Mit rejt a hordó mélye? Ha jó a hordó, akkor főleg bort. Ha azonban nem használják, elöregszik és már nem alkalmas jó minőségű borok befogadására. Hasztalanná így sem válik, díszhordóként időtlen-időkig elszolgálhat még.



A budafoki pincékben több száz üres hordó található, és ezek közül számosat különböző faragott jelenetek, arcképek, címerek díszítenek.
Klauzál Gábor kötődése a szőlőműveléshez, a borászathoz és a pincékhez adta az ötletet a Klauzál Gábor Társaság tagjainak, hogy 2008 őszén, a borfesztivál idején, egy jeles pincében elhelyezze névadója képmását. Hogy miért ekkor? Azért, mert megint olyan jeles évfordulót ünnepelhettünk, amire érdemes emlékeztetni az utókort, hiszen 150 éve, 1858-ban nyitotta meg Klauzál Gábor kistétényi faiskoláját.


Géczi Gábor és Andrási Anna tagtársainktól származó gondolatot a Társaság felkarolta, mely ötlet a befogadó Békési Imre pincegazdának is megtetszett. Az Ő felajánlása nyomán a Záborszky Pince főfolyosóján található hordósorban egy szép kiállású 25hl-es hordót szemelt ki a Klauzál Gábor képének megfaragtatásához összeállt alkalmi hordóbizottság. A vállalkozás költségeinek nagyobbik részét az Egyesület állta, míg a fennmaradó hányadot a társaság tagjai egyéni adományaikkal egészítették ki.
A kép alapjául szolgáló rajz Huber József, kiváló helyi szobrász alkotása, aki vázlatait térítésmentesen ajánlotta fel a Társaságnak. A tölgyfából készült Klauzál-portrét végül Gudricza István faszobrász faragta ki, kinek munkái számos budafoki pincében megtalálhatók.




Szeptember 7-én, vasárnap délelőtt sokan kíváncsiak voltak a Klauzál-díszhordó avatására. Jelen volt sok budafok-tétényi, a Társaság tagjai közül sokan, többen családostul, díszpolgárok, s ott voltak a város vezetői, a polgármester és alpolgármesterek, önkormányzati képviselők és a borfesztivál testvérvárosi delegációi: Bonn és Barót városok polgármesterei. Nem véletlenül jöttek ilyen sokan: aki hallotta Dobos Károly és Békési Imre méltató szavait, gondolatait, az joggal hiszi, hogy van, volt értelme az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseknek.

   

Az alábbiakban idézzük Békési Imre köszöntő szavait:

Budafoki Borskanzen, kapuja a Záborszky Pince

Hagyományápolás nem csak lehetőség, hanem kötelességünk


Budafok, a „szőlő és bor városa” cím büszke birtokosa, hazánkban egészen egyedülálló borászati adottságokkal rendelkezik. Sőt a maga mintegy 70-100 kilométer hosszúra becsült összefüggő pincerendszerével egész Európában kiemelkedő. Nem véletlen tehát, hogy a kerület a múlt században a magyar bortermelés- és kereskedelem vitathatatlan fellegvára volt, és ma is számos nemzetközi díjnyertes bor- és pezsgőkészítő pincészet otthona.
Éppen ezért a kerületnek nem csak lehetősége, hanem kötelessége is a borász mesterség évszázadok alatt összegyűjtött tapasztalatait és hagyományait ápolni, megőrizni és átörökíteni a későbbi nemzedékekre. Rohanó világunkban sajnos sok minden a modern technika áldozatául esik. A borászat hosszú, sok élő munkát igénylő folyamata lerövidült, számos lépését ma már gépek végzik. A régi boroshordókat pedig felváltják a korszerű rozsdamentes acéltartályok, melyekkel az értékes pincei klíma nem alapkövetelmény többé. Éppen ezért napjainkban kínálkozik az utolsó lehetőség, hogy az évszázados tapasztalatokat, a borász- és hozzá kapcsolódó mesterségek fogásait, eszközeit és eljárásait összegyűjtsük és – immár hagyományőrzés címén – megmutassuk az utókornak.

Záborszky pince

Nevét Záborszky Nándorról, Budafok első polgármesteréről kapta. Az egykoron pezsgő és bortárolásra használt pince egy részét a kultúra és a budafoki borászati hagyományok népszerűsítésének szolgálatába kívánjuk állítani.

A több ágból álló pincerendszer többfunkciós, közötte helyet kap a kerület muzeális értékű borászati gyűjteményének állandó és ideiglenes kiállítása, színház terem, az autentikus folklór programot és igazi magyaros vendéglátást kínáló katakomba jellegű pince, valamint a népi hagyományokat életre keltő kézműipari műhelyek elhelyezésére is lehetőség nyílik.
A Záborszky Pincét központi földrajzi elhelyezkedése is kijelöli arra, hogy kiemelt szerepet töltsön be minden Budafokra érkező vendég fogadásában. A pincerendszer közvetlen összeköttetésben volt l992-ig a Dunával. Ráadásul a Záborszky Pincéből átjárható sétaút teremthető a Promontorium-, Kőnig-, Vinárium-, Törley Pezsgőpincészet-, Ágker-, Haggenmacher-, Király-, Borbarlang-, Hat Kft-, Debreceni- és Borkatakomba pincékig.

Borskanzen – a Földalatti város

Talán sehol az országban nincs még egy olyan hely, ahol ennyi borászati különlegesség ilyen kis helyen koncentrálódik, mint Budafokon. Az un. Weinberg területen. Elég, ha – a teljesség igénye nélkül – a Törley Pezsgőpincészet Leánderes Pincéjében található „világ legnagyobb töltött fahordójára”, vagy a Promontor pince falai között látható, XII. Pius pápa által megáldott Szent István hordóra gondolunk.
A Záborszky Pince területén található, és változatlanul tovább folytathatja tevékenységét, a kerületünkben megbecsült „Promontor Borlovagrend”, akik szintén e falak között szokták borbarát összejöveteleiket tartani, emellett szinte kincset érő borászati értékeket gyűjtöttek össze.
A Budafoki Borskanzenben kialakítandó borászati-mezőgazdasági muzeális kiállítás megvalósítását támogatásáról biztosította a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, dr.

Fehér György. A Múzeum kiváló szakembergárdája, köztük Dr. Csoma Zsigmond professzor úr eddig is állhatatosan támogatták a Budafokon szerveződő borászati gyűjtemény kialakítását és ápolását. Szakmai és muzeológusi tapasztalataikkal, a kerületben érdekelt szakmai- és civil szervezetek összefogásával egy egyedülálló borászati központ megvalósítására nyílik lehetőség.


Célkitűzéseink megvalósításához szükség van a helyi önkormányzat városrendezési tervének végleges kidolgozására és elfogadására, a fővárosi és helyi politikusok, valamint intézmények és civil szervezetek összefogására, a helyi befektetés-ösztönző programok újjáélesztésére.
Meggyőződésünk, hogy fentiekben megfogalmazott elképzeléseink, rendelkezésére álló támogatási forrásokból reálisan megvalósíthatók.


Munkánk, elképzeléseink realitásának bizonyítéka a mai emlékhordó-átadó ünnepség. A Klauzál Gábor Társaság, kerületünkben a legdinamikusabban építkező, fejlődő, a feladataikat világosan megfogalmazni tudó, a múlt feldolgozását nagy alázattal végző, jól szervezett társaság.

Karthagó eltörlendő?? Igen !! Mennyire aktuális ma ismét az idézet. Hisztérizált a társadalom, elbizonytalanodottak vagyunk, sokunkat foglalkoztat a hogyan tovább. Azt gondolom bátran forduljunk a 19. század nagy politikusainak mondatai, gondolatai felé. Meg kell találni a kapaszkodókat, meg kell találni az új célokat. Mert mindenki emberhez méltó tartalmas életet akar élni, mindegyikőnkben munkálkodik a vágy, hogy valamit tudjunk hozzátenni, valami szépet jót, emberít, a mai napokhoz, a mához.
E kiállító csarnok elképzelések szerint, a budafoki Pantheon lenne, ahol megemlékezéseket, ünnepségeket tartanánk, ahol jó gondolatokat lehet cserélni. Pantheon a görög római kultúrában istenek háza volt. Mi Tétény-Budafok nagyjainak kívánunk „házat adni” . Kérem éljenek a lehetőséggel, nagyszerű emberek éltek, alkottak a kerületünkben, melyet a kerület hagyományaihoz híven művészi hordófaragásokkal tudunk megörökíteni. E csarnokban, ezen emlékhelyen biztosítani tudjuk a celebrálást.
A Klauzál Gábor Társaság minden év november 18-án erre lehetőséget kap.
Az alkotást köszönettel átveszem, a megóvásáról, karbantartásáról gondoskodni fogok.

Köszönöm, hogy a Záborszy Pincét, a majdani Borskanzen előcsarnokát választották helyszínül.

Békési Imre


Karthágó eltörlendő! „Ceterum censeo, Karthaginem esse delendam” – ismerjük a több, mint kétezer éves római mondást. De joggal kérdezhető, hogy mit keres ez a harcias felirat egy hordó fenekén, egy a passzív rezisztencia éveiben kistétényi birtokára szőlőművelőként és borászként visszavonuló egykori miniszter arcképe felett. Fejtsük meg e mondat titkát, gondolkodjunk el sokértelműségén, és akkor majd lesz miről beszélgetni a boros séták során. Klauzál Gábor üzen, ahogy visszanéz egy hordót díszítő domborműről, a többet , jobbat akaró szőlészeknek, borászoknak, borivóknak.

          


A budafoki bormustrák faragott hordói keresése közben érdemes lesz elidőzni a Klauzál –díszhordónál, hol elmerengvén minden borbarát, felteheti majd a kérdést:
Vajon milyen nótákat énekelgethetett baráti társaságban Deákkal és másokkal Klauzál?


Janzsó János - 2008. szeptember


A képeket társaságunk tagjai, illetve Papp Tibor készítették.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)