Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Az ötlettől a megvalósulásig

A Klauzál-díszhordó faragtatásunk ötletgazdái: Andrási Anna és Géczi Gábor tagtársaink mesélnek arról: miként született meg elgondolásuk az egyesületi névadónknak emléket állító rendhagyó alkotásról.

Fiatal házasként, 1982 végén költöztünk Budatéténybe. A következő évtől, szinte minden budafoki Borfesztiválon részt vettünk. Pincesétáink alkalmával felkerestük a különböző pincészeteket. Az évek során különféle nagyságú és szépségű faragott boroshordókat csodálhattunk meg. Tavaly ősszel beléptünk a Klauzál Gábor Társaságba, azóta aktívan részt veszünk a rendezvényeiken. Nagyon készültünk a Záborszky pincében 2007.12.27-én megtartott évzáró rendezvényre, mert a gyönyörűen felújított, klasszicista stílusú pincészetben még nem jártunk. Ez volt az első un. kötetlen hangulatú találkozásunk a KGT tagjainak többségével.

A finom vacsora és a kitűnő borok után, az este „fénypontja”, a pinceséta volt!
Rostár József kíséretében többek között felkerestük a Duna parthoz vezető egykori pince szárnyat, melyet az új 6-os út bevezető szakaszának az építésekor befalaztak illetve feltöltöttek.
Megtudtuk, hogy a Záborszky pince mai tulajdonosának Békési Imrének a tervei között szerepel, hogy újra közvetlen kapcsolat létesüljön a pincészet és a Duna part között, ahogyan az egykor is volt.

Pincesétáink során szebbnél szebb, híres emberről kifaragott díszhordót láttunk, de Társaságunk névadójával még nem találkoztunk. Feleségemmel beszélgetve a pince séta során egy ötletem támadt, jó lenne Klauzál Gábor emlékét egy díszhordón is megörökíteni.
A mívesen megfaragott Széchenyi István díszhordójánál már a többieknek is elmondtuk a séta közben felmerült ötletet, hogy Klauzál Gábor is megérdemelne egy ilyen emléket, mert sokat tett a szőlőtermesztés és a borászat megújításáért!

Társaságunk vezetősége felkarolta ezt az ötletet és a 2008. évi programjába fel is vette, s gondoskodott az anyagi háttérről, amelyhez még a Társaságunk tagjai is személyesen hozzájárultak.

Különös aktualitást ad a díszhordó faragtatásnak, hogy Társaságunk névadója Klauzál Gábor 1858-ban, azaz 150 éve alapította meg Kistétényi kertjében a Gyümölcs - Fák és Egyéb Növények árudáját, amely akkor 1 és ½ mértföldnyire volt Budától.

2008 tavaszán felgyorsultak az események, több fafaragóval tárgyaltunk, s végül Gudricza István fafaragó vállalta el a munkát. A Klauzál emlék hordó faragása közben sok érdekes történetet hallottunk tőle, mert az 1980/90-s években több budafoki pincészetben számos faragott hordó az ő keze munkáját dicséri!

    
Leleplezásre várva...
Így lettünk feleségemmel a Klauzál-díszhordó faragtatásának ötletgazdái.

Kívánjuk, hogy a Társaságunk tagjainak körében felmerülő és megvalósítható ötletek minél nagyobb számban valósuljanak meg a jövőben!

Mindenkit várunk szeretettel 2008.09.07-én a Klauzál–díszhordó ünnepélyes avatására
11 órakor, avató beszédet mond dr. Dobos Károly, a Társaság elnöke!

Éljen Klauzál!!!

Andrási Anna és Géczi Gábor „ötletgazdák”  - 2008. augusztus


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)