Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Az ötlettől a megvalósulásig

A Klauzál-díszhordó faragtatásunk ötletgazdái: Andrási Anna és Géczi Gábor tagtársaink mesélnek arról: miként született meg elgondolásuk az egyesületi névadónknak emléket állító rendhagyó alkotásról.

Fiatal házasként, 1982 végén költöztünk Budatéténybe. A következő évtől, szinte minden budafoki Borfesztiválon részt vettünk. Pincesétáink alkalmával felkerestük a különböző pincészeteket. Az évek során különféle nagyságú és szépségű faragott boroshordókat csodálhattunk meg. Tavaly ősszel beléptünk a Klauzál Gábor Társaságba, azóta aktívan részt veszünk a rendezvényeiken. Nagyon készültünk a Záborszky pincében 2007.12.27-én megtartott évzáró rendezvényre, mert a gyönyörűen felújított, klasszicista stílusú pincészetben még nem jártunk. Ez volt az első un. kötetlen hangulatú találkozásunk a KGT tagjainak többségével.

A finom vacsora és a kitűnő borok után, az este „fénypontja”, a pinceséta volt!
Rostár József kíséretében többek között felkerestük a Duna parthoz vezető egykori pince szárnyat, melyet az új 6-os út bevezető szakaszának az építésekor befalaztak illetve feltöltöttek.
Megtudtuk, hogy a Záborszky pince mai tulajdonosának Békési Imrének a tervei között szerepel, hogy újra közvetlen kapcsolat létesüljön a pincészet és a Duna part között, ahogyan az egykor is volt.

Pincesétáink során szebbnél szebb, híres emberről kifaragott díszhordót láttunk, de Társaságunk névadójával még nem találkoztunk. Feleségemmel beszélgetve a pince séta során egy ötletem támadt, jó lenne Klauzál Gábor emlékét egy díszhordón is megörökíteni.
A mívesen megfaragott Széchenyi István díszhordójánál már a többieknek is elmondtuk a séta közben felmerült ötletet, hogy Klauzál Gábor is megérdemelne egy ilyen emléket, mert sokat tett a szőlőtermesztés és a borászat megújításáért!

Társaságunk vezetősége felkarolta ezt az ötletet és a 2008. évi programjába fel is vette, s gondoskodott az anyagi háttérről, amelyhez még a Társaságunk tagjai is személyesen hozzájárultak.

Különös aktualitást ad a díszhordó faragtatásnak, hogy Társaságunk névadója Klauzál Gábor 1858-ban, azaz 150 éve alapította meg Kistétényi kertjében a Gyümölcs - Fák és Egyéb Növények árudáját, amely akkor 1 és ½ mértföldnyire volt Budától.

2008 tavaszán felgyorsultak az események, több fafaragóval tárgyaltunk, s végül Gudricza István fafaragó vállalta el a munkát. A Klauzál emlék hordó faragása közben sok érdekes történetet hallottunk tőle, mert az 1980/90-s években több budafoki pincészetben számos faragott hordó az ő keze munkáját dicséri!

    
Leleplezásre várva...
Így lettünk feleségemmel a Klauzál-díszhordó faragtatásának ötletgazdái.

Kívánjuk, hogy a Társaságunk tagjainak körében felmerülő és megvalósítható ötletek minél nagyobb számban valósuljanak meg a jövőben!

Mindenkit várunk szeretettel 2008.09.07-én a Klauzál–díszhordó ünnepélyes avatására
11 órakor, avató beszédet mond dr. Dobos Károly, a Társaság elnöke!

Éljen Klauzál!!!

Andrási Anna és Géczi Gábor „ötletgazdák”  - 2008. augusztus


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)