Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Tárlat a Wolf-család sírkápolnájában

2005. július 22-én, pénteken gyertyafényes vacsora mellett gyűltünk össze, hogy a programunkban vállalt nemes célok szellemében kitűzött új feladatainkról beszélgessünk.

A Klauzál Gábor Társaság tagsága nyáron sem pihen. Örsi Gabriella tagtársunk meghívásának eleget téve 2005. július 22-én, pénteken gyertyafényes vacsora mellett gyűltünk össze, hogy a programunkban vállalt nemes célok szellemében kitűzött új feladatainkról beszélgessünk.

A gondjainkra bízott Wolf-kápolnát a rendbetétel után szeretnénk a nagyközönség számára is látogathatóvá tenni, és itt szervezett programjaink segítségével a méltatlanul bedózerolt egykori budatétényi temető élő mementójaként bemutatni. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a gondozás ellenére felüti fejét a vandalizmus, vagy talán éppen a gondozottság hívja fel magára az oktalan vandálok figyelmét. Július 3-ai kertészkedésünk (gazolásunk) után nem sokkal a kriptakert kapuját máris feltörték. Érték nincs a kápolnában, ez azonban egyáltalán nem zavar egyeseket a rombolásban.

Fotókiállításokat fogunk szervezni, rendezni a kápolnában. Ezzel egy átmenetileg feledésbe merült hagyományt szeretnénk feleleveníteni, hiszen a kriptát hasonló módon már korábban is hasznosították; a gondozás és a kellő törődés hiányában azonban a nevezetességet benőtte a gaz – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt.

A tervezett sorozat első alkalma a Szent Mihály napok programjaiba illeszkedő kiállítás lesz, „Budafok–Tétény tornyai” címmel. Kemény Zsolt tagtársunk felajánlotta, hogy szép számban összegyűlt kerületi vonatkozású képeiből összeállít egy válogatást, amely Budafok–Tétényt kicsit más szemszögből mutatja be az érdeklődőknek. A választott téma új és izgalmas, hiszen tudomásunk szerint hasonló gyűjteményt eddig még soha nem láthatott a közönség. A kápolnának otthont adó XXII. kerület nem csak történelme révén büszkélkedhet figyelemre méltó és témába vágó építészeti alkotásokban. Amerre nézünk, a látképet a modernkori építészet is meghatározó módon alakította, elég, ha a Tétényi-fennsíkon épülő új víztoronyra, vagy az immár ledöntött, egykor hírhedt környezetszennyező Metallokémia-gyárkéményre gondolunk...

A kivitelezés módja egyelőre még vita tárgya, de szeretnénk a választott téma szellemében légies, könnyedséget sugalló kiállítást létrehozni. Olyat, amely minden érdeklődő számára mutat valami újat és érdekeset, és amivel becsalogathatjuk a kerületben élőket, a Szent Mihály Napokon résztvevőket és minden erre járó vándort.

A főszervezői feladatokat Kemény Zsolt tagtársunk vállalta el. Természetesen mindenben segítik őt a többiek, az Örsi–Lükő-család, Juhász Péter, a fotókiállítások és prezentációs technikák szakértője, továbbá Prim György és Hódi Szabolcs, akikre a fényképekhez esetlegesen csatolandó történetek színezése vár. A stáb ezen kívül tovább is bővülhet, a szervezők bárkinek az ötletét, hozzájárulását (nem mellékesen kétkezi munkáját) szívesen fogadják.

A bemutatkozó tárlat után máris körvonalazódik egy újabb, amellyel a feledésbe merült budatétényi temetőnek szeretnénk emléket állítani. Ezt a kiállítást halottak napjára szervezzük.

Összejövetelünknek ismét jó alaphangot adott a családias hangulat, hála az Örsi–Lükő-családnak. Kertjükben elfogyasztott vacsoránk alkalmával megízleltük a házi termesztésű uborkát, paprikát és más zöldségeket.

Glattfelder Tamás – 2005 augusztus

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)