Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Nemzeti dal kinyomtatása Landerer és Heckenast eredeti nyomdagépén

A 2008-as Múzeumok Éjszakáján, a Kiscelli Múzeumban, az 1848. március 15-i eseményekre, és Klauzál vezető szerepére emlékezve kinyomtattuk a Nemzeti dalt az eredeti, történelmi jelentőségű nyomdagépen.

1848. március 15-én az ifjúság nagy érdeme, hogy elindította a forradalmat. Azt a forradalmat, aminek délutántól már Klauzál Gábor a pozsonyi országgyűlések követe, a nemesi liberális ellenzék egyik vezére és Nyáry Pál Pest megye alispánja a vezetője. Méltányolnunk kell az ifjúság azon kockázatvállaló bátorságát, amivel a Landerer és Heckenast nyomdánál, pár száz lépésnyire a Károly-kaszárnyától, kikényszerítették a Nemzeti dal és a Tizenkét Pont előzetes cenzúra nélküli kinyomtatását. Délután Klauzál vezette fel a népet Budára a Zichy Ferenc gróf vezette helytartótanácshoz a cenzúra eltörlését követelve. Amint a tanács ezt elfogadta Klauzál nyomban elkészítette az első sajtószabályzatot, amely azonnal jóváhagyásra és a város és Pest megye számára kihirdetésre került.

A Múzeumok Éjszakáján a Nemzeti dal kinyomtatásával emlékeztünk Klauzál sajtószabadság érdekében vállalt szerepére! A múltidéző tevékenységet a múzeum alkalmi nyomdászává előléptetett munkatársa: Vörös János teremőr segítette. Mindenekelőtt azonban megtudhattuk, hogy a 160 évvel ezelőtti honi történések fősodrába került nyomdagép egy ún. Hagar-féle kézi magasnyomású sajtó, mely az 1830-as évek környékén készült, a bajor-pfalzi Johann Gottfried Dingler (1778-1855) mester zweibrückeni műhelyében.

A nyomdagépen először a betűsablont kellett a festékgörgetővel megnedvesíteni egy vízszintes felületen. Ezzel kellett két irányból a kiszedett betűkre a festéket felvinni. Utána a betűk mellé kenődött felesleges festéket gondosan fel kellett törölgetni (lásd a képeken a fehér itatóspapírokat!). Ezután lehetett a papírt a betűsablonra (a kiugró felületű klisére) óvatosan, maszatolódás nélkül, határozott mozdulattal ráhelyezni. Az előkészítés befejezéseként ráhajtottam egy vékony rögzítő fedelet és egy karral az egészet begördítettem a nyomófelület alá. A nyomdagép előkészítése

Következett a gép karjával a papírra való nyomtatás. Ehhez a kart kb. 20 fokkal magam felé húztam. Nyomtatás

A kihengergetés és kinyitás után óvatosan felvehettem a kész művet, a Nemzeti dal kinyomtatott példányát.Kész a Nemzeti dal

Álljon itt a nyomda képe is egykorú litográfián. Márciusi ifjak a nyomda előtt

Végezetül az egyedi nyomdai termék, amit az eredeti gépen, eredeti technológiával állíthattam elő A nyomtatványon még Petőfi Sándor aláírása is szerepel.Nemzeti dal saját nyomtatásban

Dr Dobos Károly
2008. június 21.
Múzeumok Éjszakája, Kiscelli Múzeum

Köszönet Radanovits Lilla művészettörténésznek, a Kiscelli Múzeum kultúrmenedzserének értékes kiegészítéseiért.

Fenti írásunk megjelenése után Bartos Mihály tagtársunk érdekes adalékkal szolgált a nyomdász képek balszélén álló, az Egyesült Államok címerállatával díszített ún. Columbia-sajtó (George Clymer Manufactory, London 1839) láttán:

„A 2007. március 15-e előtti napokban a Petőfi Irodalmi Múzeumban - a londoni Clymer Dixon & Co. cég által 1845-ben gyártott, 1141. sorszámú -, a Landerer és Heckenast nyomdában használt gép javítását és beüzemelését végezte Jeges András fémrestaurátor vezetésével Imreh Mátyás és ifj. Bartos Mihály. A gépen a síntámasztó lábat, a görgőasztal mozgató-hevedereit, néhány anyacsavart és pozicionáló éket pótoltak. Ezt követően a gépet a helyszínen beállították, beüzemelték és a múzeum alkalmazottaival néhány tucat próbanyomatot készítettek. A Múzeum március 15-ei ünnepségein a látogatóknak ezen a nyomdagépen készültek az emlékbe elvihető nyomatok.”

       

(Bartos Mihály - 2008. június 30.)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (21)