Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Nemzeti dal kinyomtatása Landerer és Heckenast eredeti nyomdagépén

A 2008-as Múzeumok Éjszakáján, a Kiscelli Múzeumban, az 1848. március 15-i eseményekre, és Klauzál vezető szerepére emlékezve kinyomtattuk a Nemzeti dalt az eredeti, történelmi jelentőségű nyomdagépen.

1848. március 15-én az ifjúság nagy érdeme, hogy elindította a forradalmat. Azt a forradalmat, aminek délutántól már Klauzál Gábor a pozsonyi országgyűlések követe, a nemesi liberális ellenzék egyik vezére és Nyáry Pál Pest megye alispánja a vezetője. Méltányolnunk kell az ifjúság azon kockázatvállaló bátorságát, amivel a Landerer és Heckenast nyomdánál, pár száz lépésnyire a Károly-kaszárnyától, kikényszerítették a Nemzeti dal és a Tizenkét Pont előzetes cenzúra nélküli kinyomtatását. Délután Klauzál vezette fel a népet Budára a Zichy Ferenc gróf vezette helytartótanácshoz a cenzúra eltörlését követelve. Amint a tanács ezt elfogadta Klauzál nyomban elkészítette az első sajtószabályzatot, amely azonnal jóváhagyásra és a város és Pest megye számára kihirdetésre került.

A Múzeumok Éjszakáján a Nemzeti dal kinyomtatásával emlékeztünk Klauzál sajtószabadság érdekében vállalt szerepére! A múltidéző tevékenységet a múzeum alkalmi nyomdászává előléptetett munkatársa: Vörös János teremőr segítette. Mindenekelőtt azonban megtudhattuk, hogy a 160 évvel ezelőtti honi történések fősodrába került nyomdagép egy ún. Hagar-féle kézi magasnyomású sajtó, mely az 1830-as évek környékén készült, a bajor-pfalzi Johann Gottfried Dingler (1778-1855) mester zweibrückeni műhelyében.

A nyomdagépen először a betűsablont kellett a festékgörgetővel megnedvesíteni egy vízszintes felületen. Ezzel kellett két irányból a kiszedett betűkre a festéket felvinni. Utána a betűk mellé kenődött felesleges festéket gondosan fel kellett törölgetni (lásd a képeken a fehér itatóspapírokat!). Ezután lehetett a papírt a betűsablonra (a kiugró felületű klisére) óvatosan, maszatolódás nélkül, határozott mozdulattal ráhelyezni. Az előkészítés befejezéseként ráhajtottam egy vékony rögzítő fedelet és egy karral az egészet begördítettem a nyomófelület alá. 



A nyomdagép előkészítése

Következett a gép karjával a papírra való nyomtatás. Ehhez a kart kb. 20 fokkal magam felé húztam. 



Nyomtatás

A kihengergetés és kinyitás után óvatosan felvehettem a kész művet, a Nemzeti dal kinyomtatott példányát.



Kész a Nemzeti dal

Álljon itt a nyomda képe is egykorú litográfián. 



Márciusi ifjak a nyomda előtt

Végezetül az egyedi nyomdai termék, amit az eredeti gépen, eredeti technológiával állíthattam elő A nyomtatványon még Petőfi Sándor aláírása is szerepel.



Nemzeti dal saját nyomtatásban

Dr Dobos Károly
2008. június 21.
Múzeumok Éjszakája, Kiscelli Múzeum

Köszönet Radanovits Lilla művészettörténésznek, a Kiscelli Múzeum kultúrmenedzserének értékes kiegészítéseiért.

Fenti írásunk megjelenése után Bartos Mihály tagtársunk érdekes adalékkal szolgált a nyomdász képek balszélén álló, az Egyesült Államok címerállatával díszített ún. Columbia-sajtó (George Clymer Manufactory, London 1839) láttán:

„A 2007. március 15-e előtti napokban a Petőfi Irodalmi Múzeumban - a londoni Clymer Dixon & Co. cég által 1845-ben gyártott, 1141. sorszámú -, a Landerer és Heckenast nyomdában használt gép javítását és beüzemelését végezte Jeges András fémrestaurátor vezetésével Imreh Mátyás és ifj. Bartos Mihály. A gépen a síntámasztó lábat, a görgőasztal mozgató-hevedereit, néhány anyacsavart és pozicionáló éket pótoltak. Ezt követően a gépet a helyszínen beállították, beüzemelték és a múzeum alkalmazottaival néhány tucat próbanyomatot készítettek. A Múzeum március 15-ei ünnepségein a látogatóknak ezen a nyomdagépen készültek az emlékbe elvihető nyomatok.”

       

(Bartos Mihály - 2008. június 30.)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)