Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

160 éves a Magyar Honvéd Folyami Hadihajózás

A Klauzál Gábor Társaság nyolcfős csapata 2008. június 14-én, szombaton részt vett a Magyar Honvédség megalakulásának 160. évfordulója alkalmából rendezett vízi emlékregattán, és kitűnő idővel teljesítette a Rómaipart-Margithíd-Rómaipart közel 14 km-es távját.


Idézet a Honvédelmi Minisztérium – Magyar Honvédség honlapján a MAGYAR HADIHAJÓZÁS TÖRTÉNETE fejezetből:

„Az újkori magyar hadihajózás története 1848. július 25-én a Mészáros Lázár Hadigőzös vízre bocsátásával vette kezdetét. Ez teremtette meg az alapjait a Dunai folyamőr tevékenységnek és a szárazföldi erők vízről történő támogatását.”




„A Mészáros Lázár hadigőzös elindíttatott, a Dunán le s fel cirkál, közben hatalmasokat lövöldöz az égbe.”

A Magyar Honvédség folyamerői idén, július 25-én ünneplik fennállásuk 160. évfordulóját. Az MH. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ünnepi rendezvénysorozattal állít emléket elődeiknek.
A jeles esemény méltó megünneplését szolgálta a június 14. szombati vízi emlékregatta is a Dunán.

Társaságunk nyolcfős csapata is részt vett a nemes megmérettetésen, nem utolsó sorban ekként tisztelegve névadónk, idén kereken 150 éve elhunyt minisztertársa: Mészáros Lázár első hadügyminiszterünk emléke előtt, az 1848. július 25-én Dunára bocsátott Mészáros Lázárról elnevezett hadigőzössel megszületett Honvéd Folyami Hadihajózás egyidejűleg 160. évfordulója ünnepén.

***

A rendezvény centruma a Rómaifürdő SE vízitelepe volt.

Társaságunk már 10 óra előtt a helyszínre érkezett, hogy időben előkészüljön a nagy eseményre. A Duna-parti nevezésen csapatunk a 41-es sorszámot kapta, minden regisztrált tagot ünnepi vizes emlékpólóval leptek meg a szervezők.
Ezenközben a vízitelepen kiválasztott hajónk oldalára felkerült társaságunk neve. Dereglyénk egy 8 személyes ún. ülőkenu, melyet Rátkai János olimpiai ezüstérmes kajakosunk, a Rómaifürdő SE elnöke a szervező bizottság tagjaként bocsátott egyesületünk vállalkozó kedvű flottillásai részére, Szilágyi Zsolt őrnagy közbenjárására, aki a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának hadihajós parancsnok helyettese.

Utolsó előkészületi lépésként a csapat fegyelmezetten hallgatta díszpolgárunk, Kolonics György olimpiai-, Világ- és Európabajnok kenusunk, a társaság számára speciálisan kidolgozott szakmai-taktikai instrukcióját, mely Napiparancs-ként az árnyas fák alatt felolvastatott.
A KGT csapata a több mint 70 egység között kitűnt fehér egyenpólójával és csodás girardi-kalapjával, mely méltán vívta ki a Római-part közönségének elismerését.

Egyenkalapunk elődjét gróf Széchenyi István hozta Angliából, az ottani hajós viselet részeként megismerve.



A Duna-parton vízre invitálóként a Magyar Honvédség zenekara játszott és a színpadon mazsorettek derítették még nagyobb kedvre a nagy számú indulót és a kísérő közönséget.

Szilágyi Zsolt őrnagy és Bús Balázs polgármester nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, mindketten méltatva a 160 év előtti esemény és mai megemlékezés jentőségét.

Hadtörténeti kiállítás, hadihajó- és tűzszerészbemutató színesítette a rendezvényt, ahol matróz és tűzszerész egyenruhák mellett víziaknákat, hajócsavarokat, rengeteg hajós és tűzszerész eszközt csodálhattak az érdeklődők. Mellesleg toborzás is folyt az egyik honvéd-sátorban.
Odébb a Véradó Szolgálat busza várta egész nap az elszántabbakat.

Nem sokkal az indulás előtt – amikor már számos hajóegység a vízen volt – nagyszerű műrepülő bemutatót láthattunk a Keserű Béla műrepülő válogatott tagjai jóvoltából.


És elérkezett a rajt. Ágyúszó a Duna közepén álló Dunaújváros aknamentesítő hajóról, és nekilendült a több mint 70 egység a közel 14 km-es táv teljesítésének.
És kezdetét vette a tagtársaink számára egy feledhetetlen élmény, mely során a Klauzál Gábor Társaság csapata kitűnő idővel teljesítette a regatta távját, és amelynek útvonalát képeinkkel követjük.


A Római-part (1655,5 fkm) inditóstégjétől az Északi vasúti híd felé indult a hajónk, majd azt elhagyva a Hajógyári-sziget mellett a nagyágban folytatódott a Duna sodrása által ekkor még könnyebb erőpróba. Ez után az Árpád híd következett, majd a Margitszigetet budai oldaláról közelítve, a Margitsziget csúcsánál lehorgonyzott fordulóhajó megkerülésével kezdődött a keményebb próba, a visszaevezés a Margitsziget budai oldalán és a Hajógyári-sziget kiságában a Római partra.



Itt aztán már nagyon is szükség volt a leányság/legénység izomerejére és acélos kitartására. De ment minden nagyszerűen, köszönhetően talán annak is, hogy hajónkat a partról figyelő szemek követték. A Margit-sziget melletti fordulótól a HÉV segítségével időben odaérve a Tímár utcánál a vízparton, majd a Filatori gáti megállónál a Hajógyári-sziget hídjáról láthatták matrózaink feléjük mutatva a „Hajrá!” és az „Éljen Klauzál!” feliratot, mely láthatóan újult erőt öntött izmaikba és úgy húzták, hogy szinte porzott utánuk a víz.
És ismét a vasúti híd következett, majd az utolsó métereken még remek hajrával megelőztek egy másik egységet és elégedett mosollyal szálltak ki a hajóból a Római-parton.


A cél-stégnél folyamatos díjazás várta a résztvevőket, a hajóban ülők száma szerint ajándékcsomagok oklevéllel, ebédjeggyel, tombolajeggyel.
A kenu rendbetétele után éhes farkasok módjára esett a társaság a finom gulyásnak, többen repetáztak.

Majd következhetett a lazítás, a folyóparti sütemények, kávék, üditők után a színpad előtt a kerületi nemzetiségi csoportok bemutatkozását figyelve: mi a német, szerb és bolgár csoportok nagyszerű bemutatóját láttuk.







Még a tombola előtt – a rendezvény védnökével, a III. kerületi polgármesterrel, Bús Balázzsal való összeismerkedés után – látogatást tettünk a parancsnoki hajón, nem feledkezve meg a szokásos csoportos fotózkodásról sem, amikor is Bús Balázs után Rátkai János és Szilágyi Zsolt őrnagy is csoportunk közé állt.
A CSAPAT:



A tombolán ugyan nem nyertünk semmit, de a Magyar Honvédség „1. Klauzál Zászlóalj” hét matróza (Vaskó Zsolt, Lükő Szabolcs, Tóth-Avanti Péter, Glattfelder Tamás, Hódi Szabolcs, Örsi Gabriella, Kincses Katalin) és kitűnő kormányosunk Pintér Szilveszter felejthetetlen élménnyel gazdagodott.
De gazdagodtak a partról figyelők is, a Klauzál Gábor Társaság több tagja, elnökünkkel az élen, és a tagok szüleiket elkísérő gyermekei is, akiknek szép példát mutattak tagtársaink.


Prim György – 2008. június 16.


Linkek:

Amíg a civilek eveztek, a hadihajósok a vérüket adták : Szücs László beszámolója a honvédelem.hu lapról


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)