Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

160 éves a Magyar Honvéd Folyami Hadihajózás

A Klauzál Gábor Társaság nyolcfős csapata 2008. június 14-én, szombaton részt vett a Magyar Honvédség megalakulásának 160. évfordulója alkalmából rendezett vízi emlékregattán, és kitűnő idővel teljesítette a Rómaipart-Margithíd-Rómaipart közel 14 km-es távját.


Idézet a Honvédelmi Minisztérium – Magyar Honvédség honlapján a MAGYAR HADIHAJÓZÁS TÖRTÉNETE fejezetből:

„Az újkori magyar hadihajózás története 1848. július 25-én a Mészáros Lázár Hadigőzös vízre bocsátásával vette kezdetét. Ez teremtette meg az alapjait a Dunai folyamőr tevékenységnek és a szárazföldi erők vízről történő támogatását.”
„A Mészáros Lázár hadigőzös elindíttatott, a Dunán le s fel cirkál, közben hatalmasokat lövöldöz az égbe.”

A Magyar Honvédség folyamerői idén, július 25-én ünneplik fennállásuk 160. évfordulóját. Az MH. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ünnepi rendezvénysorozattal állít emléket elődeiknek.
A jeles esemény méltó megünneplését szolgálta a június 14. szombati vízi emlékregatta is a Dunán.

Társaságunk nyolcfős csapata is részt vett a nemes megmérettetésen, nem utolsó sorban ekként tisztelegve névadónk, idén kereken 150 éve elhunyt minisztertársa: Mészáros Lázár első hadügyminiszterünk emléke előtt, az 1848. július 25-én Dunára bocsátott Mészáros Lázárról elnevezett hadigőzössel megszületett Honvéd Folyami Hadihajózás egyidejűleg 160. évfordulója ünnepén.

***

A rendezvény centruma a Rómaifürdő SE vízitelepe volt.

Társaságunk már 10 óra előtt a helyszínre érkezett, hogy időben előkészüljön a nagy eseményre. A Duna-parti nevezésen csapatunk a 41-es sorszámot kapta, minden regisztrált tagot ünnepi vizes emlékpólóval leptek meg a szervezők.
Ezenközben a vízitelepen kiválasztott hajónk oldalára felkerült társaságunk neve. Dereglyénk egy 8 személyes ún. ülőkenu, melyet Rátkai János olimpiai ezüstérmes kajakosunk, a Rómaifürdő SE elnöke a szervező bizottság tagjaként bocsátott egyesületünk vállalkozó kedvű flottillásai részére, Szilágyi Zsolt őrnagy közbenjárására, aki a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának hadihajós parancsnok helyettese.

Utolsó előkészületi lépésként a csapat fegyelmezetten hallgatta díszpolgárunk, Kolonics György olimpiai-, Világ- és Európabajnok kenusunk, a társaság számára speciálisan kidolgozott szakmai-taktikai instrukcióját, mely Napiparancs-ként az árnyas fák alatt felolvastatott.
A KGT csapata a több mint 70 egység között kitűnt fehér egyenpólójával és csodás girardi-kalapjával, mely méltán vívta ki a Római-part közönségének elismerését.

Egyenkalapunk elődjét gróf Széchenyi István hozta Angliából, az ottani hajós viselet részeként megismerve.A Duna-parton vízre invitálóként a Magyar Honvédség zenekara játszott és a színpadon mazsorettek derítették még nagyobb kedvre a nagy számú indulót és a kísérő közönséget.

Szilágyi Zsolt őrnagy és Bús Balázs polgármester nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, mindketten méltatva a 160 év előtti esemény és mai megemlékezés jentőségét.

Hadtörténeti kiállítás, hadihajó- és tűzszerészbemutató színesítette a rendezvényt, ahol matróz és tűzszerész egyenruhák mellett víziaknákat, hajócsavarokat, rengeteg hajós és tűzszerész eszközt csodálhattak az érdeklődők. Mellesleg toborzás is folyt az egyik honvéd-sátorban.
Odébb a Véradó Szolgálat busza várta egész nap az elszántabbakat.

Nem sokkal az indulás előtt – amikor már számos hajóegység a vízen volt – nagyszerű műrepülő bemutatót láthattunk a Keserű Béla műrepülő válogatott tagjai jóvoltából.


És elérkezett a rajt. Ágyúszó a Duna közepén álló Dunaújváros aknamentesítő hajóról, és nekilendült a több mint 70 egység a közel 14 km-es táv teljesítésének.
És kezdetét vette a tagtársaink számára egy feledhetetlen élmény, mely során a Klauzál Gábor Társaság csapata kitűnő idővel teljesítette a regatta távját, és amelynek útvonalát képeinkkel követjük.


A Római-part (1655,5 fkm) inditóstégjétől az Északi vasúti híd felé indult a hajónk, majd azt elhagyva a Hajógyári-sziget mellett a nagyágban folytatódott a Duna sodrása által ekkor még könnyebb erőpróba. Ez után az Árpád híd következett, majd a Margitszigetet budai oldaláról közelítve, a Margitsziget csúcsánál lehorgonyzott fordulóhajó megkerülésével kezdődött a keményebb próba, a visszaevezés a Margitsziget budai oldalán és a Hajógyári-sziget kiságában a Római partra.Itt aztán már nagyon is szükség volt a leányság/legénység izomerejére és acélos kitartására. De ment minden nagyszerűen, köszönhetően talán annak is, hogy hajónkat a partról figyelő szemek követték. A Margit-sziget melletti fordulótól a HÉV segítségével időben odaérve a Tímár utcánál a vízparton, majd a Filatori gáti megállónál a Hajógyári-sziget hídjáról láthatták matrózaink feléjük mutatva a „Hajrá!” és az „Éljen Klauzál!” feliratot, mely láthatóan újult erőt öntött izmaikba és úgy húzták, hogy szinte porzott utánuk a víz.
És ismét a vasúti híd következett, majd az utolsó métereken még remek hajrával megelőztek egy másik egységet és elégedett mosollyal szálltak ki a hajóból a Római-parton.


A cél-stégnél folyamatos díjazás várta a résztvevőket, a hajóban ülők száma szerint ajándékcsomagok oklevéllel, ebédjeggyel, tombolajeggyel.
A kenu rendbetétele után éhes farkasok módjára esett a társaság a finom gulyásnak, többen repetáztak.

Majd következhetett a lazítás, a folyóparti sütemények, kávék, üditők után a színpad előtt a kerületi nemzetiségi csoportok bemutatkozását figyelve: mi a német, szerb és bolgár csoportok nagyszerű bemutatóját láttuk.Még a tombola előtt – a rendezvény védnökével, a III. kerületi polgármesterrel, Bús Balázzsal való összeismerkedés után – látogatást tettünk a parancsnoki hajón, nem feledkezve meg a szokásos csoportos fotózkodásról sem, amikor is Bús Balázs után Rátkai János és Szilágyi Zsolt őrnagy is csoportunk közé állt.
A CSAPAT:A tombolán ugyan nem nyertünk semmit, de a Magyar Honvédség „1. Klauzál Zászlóalj” hét matróza (Vaskó Zsolt, Lükő Szabolcs, Tóth-Avanti Péter, Glattfelder Tamás, Hódi Szabolcs, Örsi Gabriella, Kincses Katalin) és kitűnő kormányosunk Pintér Szilveszter felejthetetlen élménnyel gazdagodott.
De gazdagodtak a partról figyelők is, a Klauzál Gábor Társaság több tagja, elnökünkkel az élen, és a tagok szüleiket elkísérő gyermekei is, akiknek szép példát mutattak tagtársaink.


Prim György – 2008. június 16.


Linkek:

Amíg a civilek eveztek, a hadihajósok a vérüket adták : Szücs László beszámolója a honvédelem.hu lapról


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)