Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2008 - 3.

2008. április 27-én, vasárnap délben a Klauzál villa fogadta az ünnepi nap vendégeit, akik ez alkalommal borokat kóstolva Klauzál Gábor pincéjét is megismerhették


A Klauzál-villa előtt – a technika átköltöztetését követően – délben kezdődött a megemlékezés.
A Himnusz hangjai után a KGT tagjai kezébe került a mikrofon.



Réffy Balázs bevezetője után Tóth-Avanti Péter beszélt arról, mit is jelent ma számára, egy budatétényi polgár, egy budatétényi család számára Klauzál Gábor itteni életének, tevékenységének máig tartó kisugárzása. Mit köszönhetünk ma a kistétényi éveknek. Mi az érdeme a mandula, az őszibarack e tájon való termesztésében Klauzálnak, vagy például a Szent Mihály kápolna fennmaradásában. Miként üdvözölhetjük a Rozárium korai elődjeként Klauzál ugyan azon a területen volt faiskoláját.

A tanulságos beszéd után a társaság tagjai a villa falán megkoszorúzták Klauzál emléktábláját, majd az Önkormányzat koszorúját Karsay Ferenc alpolgármester úr Szepesfalvy Anna képviselő helyezte a tábla alá.



És ekkor kezdődött az újabb különlegesség, a Klauzál-villa pincéjének felfedezése.
Az egybegyűltek aláereszkedtek a lépcsőkön, hogy belépjenek abba a térbe, ahol egykor Klauzál Gábor járt, ahol borait kezelte-kóstolta. A falak közé, amelyek egykor még látták Klauzált.
A pince hűvösében már asztalok és padok várták a látogatókat és az asztalokon palackok, a Lics pincészet boraival, a Pákozdon termett Chardonnay és Cserszegi Fűszeres mellett a 2006-os év kerületi borának választott Cabernet Savignon-jával.


A rövid elnöki bevezető után a segítő tagok szorgoskodása nyomán pohár került a kezekbe és bor került a poharakba, majd a mikrofon került meghívott előadónk, a boros szakma elismert tudója dr. Csoma Zsigmond tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Bortörténeti Társaság elnöke kezébe.

A Társaság vendég-előadója nagy ívű áttekintésben vázolta a magyar szőlő- és bortermelés helyzetét a XIX. század Európájában, kiemelve, hogy a magyar szőlő hajdanán nagy mennyiségével is az egyik legjobb minőségű bort teremte, 21 cukorfok feletti mustjával előzte a francia és a délnémet területek termését.
Klauzál Gábor tudatosan választotta Buda déli szomszédságában birtokának a helyet, ahol a környékbeli szőlőterületekhez képest jobb minőségű bort lehetett alkotni, ehhez persze szükség volt a gondos pincemunkára is, melyet Klauzál Korizmics Lászlóval folytatott baráti-szomszédi együttműködésben fokozatosan tett egyre jobbá. Érdekességként hallhattuk az előadótól, hogy a helybéli szokással ellentétben a hagyományos szőlőmetsző kés (amely Promontor címerében és a mostani kerületi címerben is szerepel) helyett már a metszőolló használatát szorgalmazták. A külföldi szakírások figyelése, a körültekintőbb telepítések, a korszerűbb borkezelési eljárások vezettek ahhoz, hogy Klauzálék boraikat a szokásos árnak akár kétszeres értékén tudták eladni, sőt egyes fajtáik megállták a helyüket az angliai piacon is.
Jólesően hallottuk Csoma Zsigmond elismerő szavait arra nézvést, hogy a Társaságunk azon van, Klauzál tevékenységének nemcsak a közéleti, hanem előremutató gazdászi szegmensét is megismertesse a szélesebb nyilvánossággal.



Végezetül megemlíttetett a sajnos már nem kapható könyv, a „Falusi környezet - nagyvárosi ellátás” című könyv, melyben a szerző Csoma Zsigmond Klauzál és Korizmics szőlészeti-borászati tevékenységének is emléket állított.

Részlet Dr. Csoma Zsigmond: Falusi környezet - nagyvárosi ellátás c. könyvéből:

1864-től majd tizenöt évig működött a Korizmics László és Klauzál Gábor kezdeményezésére létrejött Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat, azonban a budai szőlészet fellendítését már nem tudták elérni. A városegyesítést követő éveket, a város terjeszkedése - ami a telekárakat magasra emelte -, és az előretörő filoxéra jellemezte. Ebből a válságból a városhatáron belüli szőlők többé már nem tudtak kikerülni.

A kitűnő előadás végén az előadó és a hallgatóság együtt emelte és egymás egészségére ürítette az időközben újból és újból megtelt poharakat



Ez után lépett az egybegyűltek elé Erdélyi György, kerületünk jeles színművésze, hogy pohárral kezében Márai Sándor egy kevéssé ismert írásából, „A magyar borokról” címűből részleteket adjon elő.

„Nem a bor volt jó, a borozás! A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla, leghelyesebben egy pohár bor

mellett” – kezdte, és vezette végig hallgatóságát Márai pincéről, borról, az öregedésről szőtt gondolatain. Márai elképzeli majdani pincéjét, benépesítve hordókkal, szalmafonatú üvegekkel, bennük magyar borokkal, a legnemesebb olaszrizlinggel, somlóival, Egerből, Szekszárdról származó veresekkel. A pince előtt, a diófa alatti asztal mellett az aranyló napsütésben barátok között ül és borozás közben csendben szemléli a szüret utáni őszi tájat.
Márai megindító mondatai különös varázzsal szóltak Klauzál pincéjében, előadónk átszellemülten tolmácsolta a nemes gondolatokat. Közönsége időnként kortyolt egyet-egyet poharából és a végén nagy tapssal köszönte meg a kivételes élményt.






A program végeztével csendes beszélgetős borozgatás vette kezdetét, pontosabban folytatódott, elfogytak a harapnivalók és lassan a borok is, a KGT ünnepi programját nagy elégedettséggel zárták az egyesület tagjai.


Prim György - május 5.



Társaságunk tagjai és Papp Tibor készítették a képeket, amelyekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)