Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2008 - 2.

2008. április 27-én, vasárnap délelőtt a budatétényi Szent Mihály kápolnában emlékeztünk meg Klauzál Gábor és Schmidt Emma 155 évvel ez előtti esküvőjéről.



Ragyogó napsütés, technikailag pompásan felszerelt Szent Mihály kápolna (bent vetítő, kint hangszóró), jókedvű, a Kastélymúzeum-béli szombati délutánról beszélgető tagok, szépen gyülekező érdeklődők.

Vasárnap délelőtt 11 óra, kezdődik a Klauzál Napok Tétényben rendezvény második napja.
A Társaság elnöke egy kissé aggódva köszönti az egybegyűlteket, hiszen kezdéskor még nem volt jelen a vendégelőadó, mint később kiderült, nem ismerve a környéket, egy kissé eltévedt Budatétény kacskaringós útjain. De megérkezvén kezdődhetett a program dr. Dobos Károly elnök vetítettképes előadásával.



A Szent Mihály kápolnában a fő téma -- mindig -- Klauzál Gábor és Schmidt Emma ott kötött házassága. A mostani dátum egy kissé különlegesebb, mint az előzőek, mert 155 évvel ezelőtt éppen ezen a napon, április 27-én volt az esküvő. Így Klauzál kistétényi életének a kápolna fenntartásában vállalt szerepe mellett most kiemelten az esküvő volt a téma.
Még inkább Klauzál és ifjú felesége ruházatára terelődött a szó, többször merült fel ugyanis korábban, vajon mennyire volt szokásos egybekelésük idején az a viselet, ami a társaság birtokába került hiteles képeken látható?



És itt csatlakozott vendégelőadónk dr. F. Dózsa Katalin művészettörténész, címzetes egyetemi tanár, a viselet-történet jeles kutatója, aki a korabeli esküvői divat magyarázatából kiindulva nagyszerű képekkel illusztrált előadásában mutatta be Klauzál korának női és férfi ruházati divatjában végbement változásokat, visszatekintve a még korábbi századokra, külhoni példákat is felvonultatva.

A sok képet és az élvezetes előadást nagy tapssal köszönte meg a kápolna padjait és a bejáratot is elfoglaló közönség, majd az elmaradhatatlan csoportkép következett.



Természetesen a Klauzál nevét megörökítő emléktáblára idén is felkerült egy kis koszorú a már tavaly is hasonló

szerepet vállalt kisasszonkák keze nyomán.

Majd a jelenlévők a Klauzál-villa irányába indultak.


Prim György - május 4.


Társaságunk tagjai és Papp Tibor készítették a képeket, amelyekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)