Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2008 - 2.

2008. április 27-én, vasárnap délelőtt a budatétényi Szent Mihály kápolnában emlékeztünk meg Klauzál Gábor és Schmidt Emma 155 évvel ez előtti esküvőjéről.Ragyogó napsütés, technikailag pompásan felszerelt Szent Mihály kápolna (bent vetítő, kint hangszóró), jókedvű, a Kastélymúzeum-béli szombati délutánról beszélgető tagok, szépen gyülekező érdeklődők.

Vasárnap délelőtt 11 óra, kezdődik a Klauzál Napok Tétényben rendezvény második napja.
A Társaság elnöke egy kissé aggódva köszönti az egybegyűlteket, hiszen kezdéskor még nem volt jelen a vendégelőadó, mint később kiderült, nem ismerve a környéket, egy kissé eltévedt Budatétény kacskaringós útjain. De megérkezvén kezdődhetett a program dr. Dobos Károly elnök vetítettképes előadásával.A Szent Mihály kápolnában a fő téma -- mindig -- Klauzál Gábor és Schmidt Emma ott kötött házassága. A mostani dátum egy kissé különlegesebb, mint az előzőek, mert 155 évvel ezelőtt éppen ezen a napon, április 27-én volt az esküvő. Így Klauzál kistétényi életének a kápolna fenntartásában vállalt szerepe mellett most kiemelten az esküvő volt a téma.
Még inkább Klauzál és ifjú felesége ruházatára terelődött a szó, többször merült fel ugyanis korábban, vajon mennyire volt szokásos egybekelésük idején az a viselet, ami a társaság birtokába került hiteles képeken látható?És itt csatlakozott vendégelőadónk dr. F. Dózsa Katalin művészettörténész, címzetes egyetemi tanár, a viselet-történet jeles kutatója, aki a korabeli esküvői divat magyarázatából kiindulva nagyszerű képekkel illusztrált előadásában mutatta be Klauzál korának női és férfi ruházati divatjában végbement változásokat, visszatekintve a még korábbi századokra, külhoni példákat is felvonultatva.

A sok képet és az élvezetes előadást nagy tapssal köszönte meg a kápolna padjait és a bejáratot is elfoglaló közönség, majd az elmaradhatatlan csoportkép következett.Természetesen a Klauzál nevét megörökítő emléktáblára idén is felkerült egy kis koszorú a már tavaly is hasonló

szerepet vállalt kisasszonkák keze nyomán.

Majd a jelenlévők a Klauzál-villa irányába indultak.


Prim György - május 4.


Társaságunk tagjai és Papp Tibor készítették a képeket, amelyekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)