Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2008 - 1.

2008. április 26-án, szombat délután több mint 80 fő gyűlt egybe a Nagytétényi Kastélymúzeum boltíves falai közt, hogy a társaság elnökének előadását, a megtisztelő hozzászólásokat kísérje figyelemmel, borok ízét, rózsák látványát élvezze.



Délután háromra megtelt a kastélymúzeum boltíves földszinti terme, olyannyira, hogy a később jövők már javarészt csak az átjáróban, vagy az előző teremben állhattak (ha látni is kívánták a vetített képeket), illetve ülhettek, és az abba a terembe is telepített hangszórókon hallgatták az előadást, hiszen mostanra már szokásos módon profi hangosítást prezentált Juhász Péter tagtársunk: az előadó gomblyukában mikrofon, a hozzászólók számára állványos és mobil mikrofonok, erősítő, állványos hangfalak. És a laptopról vezérelt projektoros vetítéssel együtt minden kitűnően működött.

Nagy örömünkre szolgált, hogy megtisztelte rendezvényünket családjával együtt Preiningerné Erményi Magdolna, aki a hegyközségek lapjának, a Borászati Füzeteknek rovatvezetője, és felszólalásában felajánlotta, hogy a Borászati Füzetekben a rendezvényről megjelenési felületet biztosít egyesületünk számára.
Két Polgári Casinótól is vendégeink voltak. A Kaposvári Polgári Casino elnöke Dr. Szép Tamás és vezetőségi tagja Dr. Berta Gyula, akiktől érvényes meghívásunk van Kaposvárra. Szili Kristóf a Budai Polgári Casinót képviselte.



A házigazda Kastélymúzeum részéről Fodor Andrea nyitotta meg a rendezvényt, meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket, kellemes délutánt kívánva.
(Ezúttal a földszinti boltíves termet használhattuk az előadásra és a várható érdeklődésre tekintettel a vásznat is úgy helyeztük el, hogy az átjáróból és az előző teremből is követhetőek legyenek a vetített képek.)

Ez után Glattfelder Tamás, egyesületünk alapító tagja és pénztárosa az ünnephez és a Klauzál Napok Tétényben megnyitójához méltóan beszélt:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!


Azt mondják, ünnepelni nem biztos, hogy mindig jó. Azért nem, mert munka van vele. A forma keresése: a szavak helyes megválasztása és mások lelkesedésének segítése, fenntartása.

De mi azt mondjuk: ünnepelni jó, mert az ünnep közös nyelvet hoz létre. Az ünnep összehoz és összetart minket, mert az ünneplés során a közös értékek állítanak elénk példaképeket.

És azt is szokták mondani, hogy az ünnep és az emlékezet megszépít. Ha ez így van, akkor az emlékezet kifejezetten kezére játszik a klasszikusan felfogott művészetnek, hisz segít létrehoznia a szépet. Mert aki emlékszik, az hozza létre a szépet.
Ezért is kifejezetten örülünk annak, hogy munkanap ellenére ilyen sokan elfogadták meghívásunkat. A munkanap szervesen illeszkedik programunkba is: idei programjainkat a Bor, Rózsa és Klauzál hármas mottó jegyében szervezzük meg. Mindazok, akik akár rózsákkal, akár nemes borok készítésével foglalkoznak nagyon jól tudják, hogy mennyi áldozatos munka szükséges ahhoz, hogy a szépet és a finomat előállítsák.

Mindkét érték végigkíséri az emberiség egész történelmét, és azt is teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy egyetlen más virág vagy ital nem ihlette meg olyan sokszor a művészeket és ünneplőket, írókat és muzsikusokat, mint a rózsa és a bor.

Amikor az ünnep során hallják Társaságunk névadóját, Klauzál Gábort, akkor kérjük, ne csak az jusson eszükbe, hogy nagy hazafi és a reformkor egyik legkövetkezetesebb, legtisztességesebb politikusa volt, hanem az is, hogy az általa a mai Kertészti Kutató helyén megalapított kertészet a budatétényi rózsakertészet egyik ihletője és elődje, a Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat pedig a bor köré szervezve a helyi kulturális és közösségi életet is megalapozta.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Klauzál Gábor Társaság nevében tisztelettel Köszöntöm Önöket az immáron harmadszor megrendezésre kerülő „Klauzál Napok Tétényben” rendezvényen.

Kérjük, ünnepeljenek velünk a rendezvény teljes ideje alatt, egészen vasárnap koradélutánig. Biztosak vagyunk abban, hogy idén is kellemes programot sikerült összeállítanunk Önöknek a korábban említett értékek és Klauzál emlékének ünneplése érdekében.

Köszönöm.


Majd kezdetét vette a fő megemlékező előadás Bor, rózsa és Klauzál címmel, ami Dr. Dobos Károlynak, az egyesület alapító elnökének a saját és a tagok segítségével összegyűjtött kutatásai eredményein és dokumentációin alapult.
A vetített képeket rendhagyó módon borkóstolás kísérte-ízesítette.


Az előadó köszöntötte a megjelent díszpolgárokat, civil képviselőket, barátokat, ismerősöket egyaránt. A Klauzál Gábor Társaság fő célkitűzésének megfelelően, ami Klauzál jobb megismerése és megismertetése, az előadó ismertette az új életrajzi és életpálya adatait és a sok dokumentációt, amely bemutatta az éles eszű kegyesrendi diákot, a pályán gyorsan emelkedő jogászt, a fiatalon többszörösen követnek választott Klauzált. Megismertük, hogy hogyan vált a pozsonyi rendi országgyűlések ünnepelt szónokává, a 48-as törvények megalapozójává.
Arról is hallottunk, hogy Klauzál március 15-i kiemelkedő szerepét mennyire nem ismeri az ország. Ennek a helyes megörökítésére az egyik első lépés éppen Urbán Aladár lentebb idézett könyve. Klauzál a Batthány kormányból kihagyhatatlan, 5 osztály tartozott minisztériumába (a miniszteri titulusában fel nem sorolt posta és egészségügy a leginkább elfeledett). Minden területen hosszú távra tervezett.

Az önkényuralom idejében kerül Kistéténybe és itt is példát mutat. Szőlőjének, kertjének, családjának és a helyi közösségnek él. Minőségi, megújuló szőlészkedést hirdet meg. „Karthágó eltörlendő!” Ez volt Klauzál híres borászati mondása, mellyel a szőlészet-borászat gyökeres megújítását hirdette meg. Új fajtákat és új módszereket, teljes felújítást követelt.

Amikor az előadó elmondta, hogy Lónyay Gábor hegyaljai birtokáról hozattak furmintot Kistéténybe, az akkoriban világhírű Sashegy-Budai borvidékre, megjelent egy korábbi György-villa béli rendezvényről ismert Szalai Gyula sommelier kedves segítő hölgyek kíséretében és szíves szóval kínálta és töltötte pohárba a bort, elsőként a Heidrich pince kellő hőfokra hűtött 2003-as Tokaji Furmintját.

Később a Korizmics László által Kistétényben a feketeszőlők közül legnagyobb területen termelt és legjobb minőségű kadarka mai megfelelője következett, az illatos 2005-ös Szekszárdi Kadarka a Bodri Pincészettől.
A végén pedig a díjnyertes kistétényi vörös -- ami egy kisburgundi volt -- megidézése történt, a lesencetomaji Pinot Noir-ral a Vivamus-tól.
A gesztus különösen jó kedvre derítette a borokat fogyasztókat és egyre oldottabb hangulatot varázsolt az évszázados falak közé.


Közben bemutatásra került Klauzál 1858-ban a mai Kertészeti Kutató budatétényi helyén megnyílt kertészete, melynek katalógusa magyarul és németül több mint 300 fajta rózsát kínált. Az előadó bemutatta Márk Gergely 601. számú nemesítését is, amit Klauzál Gábor emlékére nevezett el. A gyönyörű rózsaszín floribunda számos különleges tulajdonsággal bír.

Klauzál és Korizmics kistétényi mezőgazdasági tevékenysége megalapozta mindazt, amire ma a kerületben büszkék vagyunk: Bor, rózsák, csonthéjasok. Nemhiába említette Mercz Árpád a hozzászólásában, hogy szerinte csak 2 magyar mezőgazdasági miniszter volt, Klauzál Gábor és Darányi Ignác.



Nagy tapssal köszönte meg a nagyszerű előadást a közönség, akiknek soraiban ott találtuk hozzátartozóikkal együtt a kerület három díszpolgárát, Munkácsy Károlyt, Priska József Tamást és dr. Mercz Árpádot (díszpolgárságuk sorrendjében említve).
És jelen volt feleségével Urbán Aladár professzor, a jeles Batthyány-kutató (a tavalyi Battyhány-emlékévi rendezvényeink nagysikerű előadója) és a program után személyesen dedikálta a legteljesebb, 500 oldalas, kutató történészi pontossággal dokumentált „Gróf Batthyány Lajos miniszterelnöksége, fogsága és halála” című, frissen megjelent monográfiáját.
Nagy örömünkre körünkben köszönthettük feleségével együtt a Klauzál Gábor Társaság tiszteletbeli tagját, Márk Gergelyt, a budatétényi Rozárium megteremtőjét is, aki dedikálva az általa írt „Magyar rózsák könyvét”, barátsággal és tisztelettel ajánlotta egyesületünknek.

És immár mondhatjuk hagyományosnak, ez évben is megtisztelte jelenlétével a KGT rendezvényét Lendvai Ildikó, kerületünk országgyűlési képviselője. De nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy a kerület korábbi polgármestere, Hajas Ervin is átjött egy másik nagytétényi eseményről a Kastélyba, még a Nagytétényi Polgári Kör kedves vezetőnőjét is saját rendezvényéről időlegesen átcsábítva.



A kitűnő hangulatot fokozta, hogy az előadás után a hozzászólásokat Márk Gergely kezdte, akit a társaság elnöke a miatt is külön köszöntött, hogy négy hete az Akadémia dísztermében Magyar Örökség díjban részesült. Gergely bácsi elmesélte a budatétényi Rozárium létrejöttének történetét -- mondhatni kulisszatitkait --, majd a prosperitás évtizedei utáni jelenlegi beszűkült állapotból való kilábalás iránti reményét osztotta meg velünk. (Később –kérdésünk után – megállapodtunk, hogy előzetes egyeztetést követően rózsanyíláskor meglátogatjuk törökbálinti rózsakertjében.)



Budafok-Tétény idei díszpolgára, dr. Mercz Árpád személyes emlékkel, boros adalékkal vette át a szót: a György-villa pincéjének -- az ötvenes években levésett -- hajdani képei bizonyították, hogy már a török idők előtt barátok művelésében is volt szőlő a környéken.
Majd utóbb, a jelenlévők közüli felkérésre második hozzászólásában borokról, borászkodásról, hordókról beszélt, többször is megnevettetve hallgatóságát már a díszpolgártalálkozón is élvezett stílusával. Utalván kiterjedt szakírói munkásságára, egyben a már gyerekkorban kezdett szőléskedésre az élete mottójával kezdte: „Könnyű volt számomra a toll, és nem volt nehéz a kapa”.
Beszélt arról is, hogy budafoki születésűként a borászatban töltött hosszú évtizedek alatt összegyűjtötte a budafoki pincékben lévő díszfaragott hordók történetét, ami kiadásra várna, de eddig hiába, egyelőre nem akadt kiadó, amely fantáziát látott volna az igazi kuriózumnak számító díszhordó-történetben. Holott szakemberek véleménye szerint lenne érdeklődés a míves hordófenék-képek és történetük iránt. Talán majd most!



Nem maradt ki a hozzászólók közül kerületünk első díszpolgára, Munkácsy Karcsi bácsi sem, azzal kezdvén: lelki feltöltődés reményében jött, és nem csalatkozott. Minden klauzálosnak jól estek szavai, amelyekkel az elmúlt három évben a társaság rendezvényein tapasztaltakról mondott dicsérő köszönetet. És – a mostanában látottak alapján -- bizodalmát fejezte ki a Rozárium ujjá-éledésében.



A kedves hozzászólások után került sor a sorsolásra, amely arra volt hivatott, hogy a bejövetkor minden egyes hölgyvendégnek sorban kiosztott tombolajegyek közül kisorsolva valakinek a birtokába kerüljön a Plantart Kft. által varázsolt csodás asztaldísz-kompozíció, hogy azt aztán haza is vihesse.
Két aranyos kisasszonka hozta a bonbonos dobozba rejtett jegyeket és egyikük kihúzta a számot. 28! Kié a huszonnyolc? Kis morajlás, de senki sem jelentkezett. A hirdető – a KGT elnöke – újfent hirdette: nyert a huszonnyolcas, tessék jelentkezni.

Feszült várakozás, de senki nem állt elő.
Erre a döntés, nem várhatunk estig, újra sorsolunk!
És a két kisasszonka újból nekiveselkedett. Az egyikük tartotta a dobozt, megkeverte ismét a jegyeket, a másik kihúzta: 31! Kié a harmincegyes???
Erre nagy derültség közepette felállt Lendvai Ildikó és széles mosollyal mutatta, az övé a harmincegyes!
Hát így esett az eset.:)



És végül a hivatalosabb rész után kezdetét vette a kötetlen diskurzus, a még a palackokban rejtőző nedű elfogyasztása és búcsúzáskor a virágosztás.
Ugyanis szintén a Plantart jóvoltából minden hölgy elmenetelkor egy szál rózsát kapott, választása szerint fehéret, rózsaszínt, vagy vöröset. És, hogy az urak se menjenek haza üres kézzel, választhattak a cserepes jácintok, és mini nárciszok közül, családjuknak ezzel is mutatva, hogy jó helyen jártak. Minden szempontból jó helyen.


Dobos Károly - Prim György - május 3.


Társaságunk tagjai és vendégeink készítették a képeket, amelyekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)