Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Klauzál Gábor Társaság javaslatai 2008-ban

a XXII. kerület díszpolgára, illetve a „Mihalik Sándor-díj – Év pedagógusa”-címre

Társaságunk a következő személyeket javasolta a díszpolgári cím és a „Mihalik Sándor-díj – Év pedagógusa-cím” odaítéléséről döntők figyelmébe:
• a Mihalik Sándor-díjra Tóthné Matula Márta tanítónőt
(melléklet: levél a Közoktatási és Sport Iroda vezetőjének).
• a XXII. kerület díszpolgárának címére Márk Gergely rózsanemesítőt és dr. Mercz Árpád borász-tanárt
(melléklet: levél a polgármesternek)


Szabolcs Attila
polgármester
Budafok-Tétény
Budapest XXII. kerület Önkormányzata

Budapest
Városház tér 11.
1221


Tisztelt Polgármester úr!


Társaságunk minden évben egy-egy, Klauzál Gáborral kapcsolatos kiemelt terület köré csoportosítja rendezvényeit. Tavaly, a Batthyány-emlékévben az első felelős magyar mi-niszterelnök volt a KGT-események homlokterében, 2008-ban Klauzál Gábor kistétényi tevékenységének két jelentős iránya, a (rózsa)kertészet és a borászat jelenti az április végi „Klauzál Napok Tétényben” megemlékezéseinek alapját.

Fentiek jegyében idén a „ Budapest, XXII. kerület – Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor-telep díszpolgára” kitüntetésre a kerületünk életében jelentős szerepet be-töltött két jeles személyre teszünk ajánlást.
Egyikük, Márk Gergely a rózsakertészet, a másikuk, Mercz Árpád a borászat területén alkotott kiemelkedőt.


Márk Gergely 1923. október 27-én született Erdélyben, a Marosvásárhelytől 120 km-re lévő Magyarrégenben. 1937-től 1940-ig Marosvásárhelyen kertésztanuló volt, majd 1940 után Bajára költözött, ahol beiratkozott a Kertészeti Tanintézetbe. A háború után 1946-tól 1950-ig a Budapesti Agrártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaságtudományi Kará-nak hallgatója volt. Diplomavédését követően az intézet 1950-es megalakulásától 1981. januári nyugdíjazásáig a budatétényi Kertészeti Kutatóintézet munkatársaként dolgozott.

Az intézetben rózsa- és gyógynövény nemesítéssel, továbbá extrém területek kertészeti hasznosítási lehetőségeinek kutatásával foglalkozott. Összegyűjtötte a hazánkban előfor-duló rózsafajtákat, és városrészünkben létrehozta Magyarország első és Európa leghíre-sebb, 2700 fajtából álló, nemzetközi összehasonlításban is kivételes jelentőségű rózsa-kertjét, a Budatétényi Rozáriumot.

1959-től útjára bocsátotta az évente megrendezésre kerülő országos hírű rózsakiállítást, melyet legsikeresebb éveiben több mint 60 000 látogató keresett fel. A kiállítások sikere nyomán kialakult rózsakultusz, és a jelentős kulturális eseménnyé vált rózsakiállítá-sok kerületünk ismertségét, hírét, megbecsültségét gyarapították hazánkban és a nagyvilágban egyaránt.

Kutatói munkáját számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el.

1979 – Munka Érdemrend ezüst fokozata
1983 – Munka Érdemrend arany fokozata
1999 – Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
2000 – Rózsanemesítők Római Nemzetközi Versenyének fődíja
2002 – Arany János Közalapítvány a Tudományért Darányi Ignác szakkuratóriumi díja
2003 – Fleischmann Rudolf-díj
– Magyar Gyula Emlékérem
2005 – Rózsanemesítők Római Nemzetközi Versenyének harmadik díja
2007 – Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat)

Márk Gergely egész életének munkásságával érdemelte ki azt, hogy kerületünk a legna-gyobb megbecsülésben részesítse. Amikor a gazdasági helyzet romlása a mezőgazdasági kutatóintézeteket nehéz anyagi helyzetbe sodorta, amikor nyugdíjazásával „hivatalos” pályafutása véget ért, Márk Gergely töretlen tenni akarással, hazaszeretettel és szaktu-dással folytatta értékmegőrző és alkotó rózsanemesítő tevékenységét. Anyagi elismertség híján is újabb és újabb fajták nemesítésén fáradozott, ezeket mindig hazánk értékeiről nevezte el, így a számos nemzetközi elismerést szerzett fajta szűkebb és tágabb hazánk hírét gyarapította.

Nyugdíjazása után Márk Gergely önerőből új rózsakertet teremtett, és a mai napig aktív, eredményes kutató. A nehéz helyzetbe jutott Budatétényi Rózsakert számára felajánlotta, hogy az időközben hiányossá vált rózsaállományt saját állományából ajándékozott rózsa-tövekkel ismét a régi fényéhez segíti.
Úgy gondoljuk, példamutató, kemény, kitartó és eredményes munkássága, a kerület irán-ti szeretete, lojalitása indokolttá teszi azt, hogy Márk Gergelyt Budapest XXII. kerületé-nek díszpolgárává avassák.


Dr. Mercz Árpád 1919. október 26-án született Budafokon. Itt járt elemi és polgári iskolá-ba, majd a Márvány utcai Felsőkereskedelmi Iskolában érettségizett. Iskolai évei alatt szülei budafoki kertjében vett részt a családi gyümölcs- és zöldségkertészkedésben.

Érettségit követően egy év kertészeti gyakorlat után a Kertészeti Tanintézet/Akamédia hallgatója, ott műkertészi oklevelet szerzett, majd a Szőlő- és Borgazdasági Felsőbb Tan-folyamon okleveles szőlész-borászként végzett.
Gyakornokként 1942-ben a budafoki Állami Pincegazdasághoz került, tevékenységét a háborús katonaévek szakították meg, de 1946-os hazakerülése után ugyanott tovább foly-tatta. 1946-47-ben az Állami Szőlészeti és Borászati Szakiskolában tanított, majd az Álla-mi Faiskolák és Szőlőoltvány Telepek Központjába helyezték át.

Mercz Árpád 1952-től 1979-ig, nyugdíjazásáig a Szőlészeti Kutató Intézet tudományos munkatársa, a Borgazdasági Osztály vezetője. Időközben, 1960-ban a Kertészeti Főisko-lán summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett.

A hetvenes évek végétől vendégelőadó a Kertészeti Egyetemen, a Gödöllői Agrártudo-mányi Egyetem Gépészmérnöki Karán, a gyöngyösi és a kecskeméti Kertészeti Főiskolán, kerületünkben a Borászati Szakközépiskolában.

A borászati szakirodalom egyik legtermékenyebb szerzője. Egyaránt írt oktatási tan-könyveket és a szőlő feldolgozását, a bor kezelését segítő könyveket.
Néhány cím a gazdag bibliográfiából:
Borgazdaság, A boroshordó, Korszerű borkezelés, Borászati gépek és kezelésük, Az italgyártás gépei, A must és a bor egyszerű kezelése, Szőlőművelés-borkészítés, Borászati kislexikon.

Egyik legnépszerűbb könyve, „A must és a bor egyszerű kezelése” közel 50 éven át számos kiadást megért, legutóbbi kiadása 2007-ben került a boltokba.
Napjainkban is megtalálhatjuk Mercz Árpád nevét a Kerti Kalendárium rovatvezetője-ként.

Munkáját számos kitüntetéssel jutalmazták.
2006. szeptemberében a Budapesti Corvinus Egyetem „Vasoklevél”-lel ismerte el 65 éves szakmai tevékenységét.

Mercz Árpád – idős kora ellenére – a jelenben is tevékeny résztvevője kerületünk életének, éppúgy találkozhatunk vele a Péter-Pál utcai rendezvényeken, mint a Tangazdaság-ban, vagy a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál helyszínein, ahol visszaemlékezéseit, nem-csak borászoknak hasznos tanácsait jó szívvel fogadják ismerősei, tisztelői.

Életműve, Budafokhoz kötődő-, illetve kutatói-oktatói munkássága, könyvei révén pedig országos kisugárzású tevékenysége alapján dr. Mercz Árpádot méltónak tartjuk a Buda-pest, XXII. Kerület, Budafok-Tétény legmagasabb kitüntető címére.




A Klauzál Gábor Társaság nevében, tisztelettel:

Budapest, 2008. január 30.



Dr. Dobos Károly
Elnök





Mátésné Pataki Ágnes
Irodavezető
Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata
Polgármesteri Hivatal
Közoktatási és Sport Iroda
Budapest, Duna u. 1-3.
1221



Tisztelt Irodavezető Asszony!

A Klauzál Gábor Társaság 2008-ban a „Mihalik Sándor-díj- Év pedagógusa cím” kitüntetésre Tóthné Matula Mártát a Herman Ottó Általános Iskola tanítónőjét javasolja.

Tóthné Matula Márta 1986 szeptemberében kezdte pedagógiai munkásságát a XXII. kerületi Rákóczi utcai óvodában óvodapedagógusként. 1987. szeptember 1-től a Herman Ottó Általános Iskolában dolgozik megszakítás nélkül immár 21 esztendeje. 1990-ben Budapesti Tanítőképző Főiskolán szerzett tanítói oklevelet, majd 2007-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karán közoktatás vezetetői végzettséget szerezve.
A Klauzál Gábor Társaság tagjai szülőként és volt kollégaként is ismerik Tóthné Matula Márta tevékenységét.
Márti napközis nevelőként kezdte tanítói tevékenységét. Később a Herman Ottó Iskolában alsó tagozaton bevezették az iskolaotthonos oktatási rendszert.
Ettől kezdve Tóthné Matula Márta magyar nyelvet és irodalmat, természetismeretet és technikát tanított a kis tanítványainak.
A tehetséges gyermekek tanítását, versenyeztetését épp úgy szívügyének tekinti, mint a hátrányos helyzetű tanulók fejlesztését, felkarolását.
Bemutató óráin a szülők, pedagógusok egyaránt megcsodálhatják, hogyan vezeti be a magyar nyelv rejtelmeibe a gyerekeket. Pályája során mindig nyitott volt az újításokra, innovatív tevékenységét tanítási módszereinek változatosságában is megfigyelhettük.
Tanítványai a kerületi magyar versenyeken az elmúlt 10 évben rendre az első helyeken végeztek.(Janzsó Annamária, Pósch Orsolya, Zenka Zsuzsanna).
Néhány országos eredmény melyet Márti tanítványai elértek:
Országos Meseíró Pályázat 2002: Zenka Zsuzsanna országos 1 hely (Hódmezővásárhely)
Természetismeret verseny 2003: Gáspár Kristóf kerületi 1. hely
Szivárvány vetélkedő 2007: Janzsó Annamária természetismeret, megye, matematika tantárgyakból az országos döntőn balatoni nyaralást nyert.
4. osztályos tanítványai közül 8-10 tanuló felvételt nyer 8 osztályos gimnáziumi képzésre. Végzett diákjai arról vallanak, hogy Mártival megalapozott a magyar nyelvi tudásukat a felső tagozaton és a középiskolában is sikerrel kamatoztatják.

Osztályfőnökként is sikeres pedagógus. Következetesen és szeretettel neveli a rábízott osztályokat. A szülőkkel harmonikus kapcsolatot alakított ki. Tanácsokat, véleményeket kértek tőle a szülők, és azt megfogadva nevelik gyermeküket. Az osztályközösség formálását a belépő kis első osztályosoknál azonnal megkezdte. Kirándulást, múzeum-látogatást, erdei iskolát, színházi programokat szervezett tanítványainak.
A hátrányos helyzetű tanulókkal külön egyéni felzárkóztatási terv szerint foglalkozik. Tanítványai az alsó tagozat végére, olyan tudást szereztek, mellyel megállják helyüket a felső tagozaton is.
2004 szeptemberétől a kerületi alsó tagozatos tanítók támogatásával elnyerte magyar nyelv és irodalom, természetismeret kerületi tantárgygondozói megbízást. Azóta szervezi a kerületi továbbképzéseket, bemutató órákat, tantárgyi méréseket.
Tanítványait családias légkörben, de kellő következetességgel készíti fel a továbbhaladásra. Személyisége igazi pedagógus egyéniséget takar. Kollégái elismeréssel nyilatkoztak munkájáról. Amikor Tóthné Matula Márta első osztályt vezet megugrik a Herman Ottó Általános Iskolába jelentkező tanulók létszáma. A szülők szívesen veszik, ha Márti néni tanítja gyermeküket.

A Klauzál Gábor Társaság a fentiek alapján 2008-ban Tóthné Matula Mártát javasolja a Mihalik Sándor-díjra.

Bízunk abban, hogy javaslatunk a testület egyetértésével találkozik.

A Klauzál Gábor Társaság nevében tisztelettel:




Dr. Dobos Károly
elnök

Budapest. 2008. január 27.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)