Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

„Karácsony a kastélyban”

A Kastélymúzeum az év utolsó hónapjában ismét ünnepi díszben várta látogatóit: immár ötödik alkalommal kísérte hatalmas érdeklődés a nagy sikerű "Karácsony a kastélyban" - Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok című rendezvénysorozatot, amely megtekintésére adventben és a karácsonyi ünnepek alatt, majd még az év végéig gyerekek és felnőttek ezrei látogattak Nagytéténybe.

Az elmúlt években – így idén is – rendkívüli élménnyel kedveskedett kerületünk ékköve, a Kastélymúzeum mindazoknak, akik Ádvent idején, sőt Karácsony után is, egészen az év végéig felkeresték az ünnepi díszbe öltözött impozáns épületet.
A földszinti és emeleti termekben mindenütt neves iparművészek által díszített karácsonyfák üde látványa és friss fenyőillata varázsolta el a látogatókat és teremtett békés, ünnepi hangulatot, köztük társaságunk számos tagja számára is, akik gyermekeik kíséretében Karácsony előtt és után is hosszan időztek a kastélyban.

           

Az árverés előtt az érdeklődők emlékezet-frissítésül megtekinthették a már beszámozottan csoportosított előző évi karácsonyfa-díszeket, majd később nem csak a nyomtatott listán, hanem a nagy kivetítőn is követhették a licit állását, köszönhetően annak, hogy a múzeum munkatársai mind a 107 tétel fotóját elkészítették, még az eredeti, fán látott pozíciójukban is. Elismerés ezért a hatalmas munkáért, ami különösen élvezetessé tette az izgalmas licitet.  

        

Saját beszámoló helyett rendhagyó módon itt most a Városházi Híradó december 7-én megjelent 21. számára hivatkozunk, ahol a 8. oldalon kitűnő írás olvasható a megnyitó nap eseményeiről, illetve a termekben lévő feldíszített karácsonyfákról, viszont a képeinkkel igyekszünk visszaidézni a decemberi szép pillanatokat.

   

  

   

    

A díszteremben és a refektóriumban az ünnepi időszakhoz szervesen illeszkedő kiállításban: „Öltöztessük Máriát díszbe!” - Szilágyi Júlia és Sárváry Katalin textilművészek keretbe zárt képeiben és öltöztetős Mária-szobraiban gyönyörködhettünk. 

        

Mindezeken túl a kiállító művészek egyedi alkotásaiból a kastély földszinti, boltíves helyiségeiben válogathattunk ajándékot szeretteinknek az otthoni karácsonyfa alá.
És a látvány mellett méz-, gyógytea-, illóolaj és borvásár is várta a látogatókat, a kisebbek kürtös kalácsot, sült almát ehettek, a nagyobbak forralt bort ihattak.

          

Itt említjük meg, hogy az ünnepi időszak-, illetve a kastély más zenei eseményeinek is rendszeresen visszatérő együttesét, a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekart idén december 28-án hallhattuk muzsikálni.
Teltházas, nagyszerű koncertjük műsora a következő volt:

Händel:  Ünnepi induló
Corelli:  VIII. "Karácsonyi" Concerto Grosso
Adeste Fideles   (karácsonyi népének)
Deck the Hall   (karácsonyi népének)
Strauss:  Neue pizzicato polka
Strauss:  Báli éji galopp
Karácsonyi dalok

 

 Stille Nacht

  

És természetesen társaságunk pártfogoltját, az évente örökbe fogadott Szerelmes kentaurt is felkerestük a decemberi hidegben, hogy vállalásunknak: "a szobrot örökbefogadó vállalja, hogy tárgyévben a Kentaurt meglátogatja, sorsát nyomon követi" minden évszakban eleget is tegyünk.  

      

 

Prim György - 2007. december


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)