Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

„Karácsony a kastélyban”

A Kastélymúzeum az év utolsó hónapjában ismét ünnepi díszben várta látogatóit: immár ötödik alkalommal kísérte hatalmas érdeklődés a nagy sikerű "Karácsony a kastélyban" - Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok című rendezvénysorozatot, amely megtekintésére adventben és a karácsonyi ünnepek alatt, majd még az év végéig gyerekek és felnőttek ezrei látogattak Nagytéténybe.

Az elmúlt években – így idén is – rendkívüli élménnyel kedveskedett kerületünk ékköve, a Kastélymúzeum mindazoknak, akik Ádvent idején, sőt Karácsony után is, egészen az év végéig felkeresték az ünnepi díszbe öltözött impozáns épületet.
A földszinti és emeleti termekben mindenütt neves iparművészek által díszített karácsonyfák üde látványa és friss fenyőillata varázsolta el a látogatókat és teremtett békés, ünnepi hangulatot, köztük társaságunk számos tagja számára is, akik gyermekeik kíséretében Karácsony előtt és után is hosszan időztek a kastélyban.

           

Az árverés előtt az érdeklődők emlékezet-frissítésül megtekinthették a már beszámozottan csoportosított előző évi karácsonyfa-díszeket, majd később nem csak a nyomtatott listán, hanem a nagy kivetítőn is követhették a licit állását, köszönhetően annak, hogy a múzeum munkatársai mind a 107 tétel fotóját elkészítették, még az eredeti, fán látott pozíciójukban is. Elismerés ezért a hatalmas munkáért, ami különösen élvezetessé tette az izgalmas licitet.  

        

Saját beszámoló helyett rendhagyó módon itt most a Városházi Híradó december 7-én megjelent 21. számára hivatkozunk, ahol a 8. oldalon kitűnő írás olvasható a megnyitó nap eseményeiről, illetve a termekben lévő feldíszített karácsonyfákról, viszont a képeinkkel igyekszünk visszaidézni a decemberi szép pillanatokat.

   

  

   

    

A díszteremben és a refektóriumban az ünnepi időszakhoz szervesen illeszkedő kiállításban: „Öltöztessük Máriát díszbe!” - Szilágyi Júlia és Sárváry Katalin textilművészek keretbe zárt képeiben és öltöztetős Mária-szobraiban gyönyörködhettünk. 

        

Mindezeken túl a kiállító művészek egyedi alkotásaiból a kastély földszinti, boltíves helyiségeiben válogathattunk ajándékot szeretteinknek az otthoni karácsonyfa alá.
És a látvány mellett méz-, gyógytea-, illóolaj és borvásár is várta a látogatókat, a kisebbek kürtös kalácsot, sült almát ehettek, a nagyobbak forralt bort ihattak.

          

Itt említjük meg, hogy az ünnepi időszak-, illetve a kastély más zenei eseményeinek is rendszeresen visszatérő együttesét, a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekart idén december 28-án hallhattuk muzsikálni.
Teltházas, nagyszerű koncertjük műsora a következő volt:

Händel:  Ünnepi induló
Corelli:  VIII. "Karácsonyi" Concerto Grosso
Adeste Fideles   (karácsonyi népének)
Deck the Hall   (karácsonyi népének)
Strauss:  Neue pizzicato polka
Strauss:  Báli éji galopp
Karácsonyi dalok

 

 Stille Nacht

  

És természetesen társaságunk pártfogoltját, az évente örökbe fogadott Szerelmes kentaurt is felkerestük a decemberi hidegben, hogy vállalásunknak: "a szobrot örökbefogadó vállalja, hogy tárgyévben a Kentaurt meglátogatja, sorsát nyomon követi" minden évszakban eleget is tegyünk.  

      

 

Prim György - 2007. december


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)