Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Levágva mind, a gaz!

Július 3-án, vasárnap délután szállta meg különítményünk a Wolf-kripta kertjét.

Az eredetileg tervezett, de országos esőt eső hozó szombat délelőtt helyett július 3-án, vasárnap délután szállta meg társaságunk különítménye a Wolf-kripta kertjét, hogy leküzdjük a dudvát, muhart és megtisztítsuk a sírok környékét. Az alábbi tizennégy húzott kesztyűt és porálarcot: Lükő Szabolcs és Örsi Gabriella főszervezők és kertészek, valamint sorra a segéderők: Juhász Péter, Györök Natália, Tóth Avanti Péter, Tóth Avanti Boldizsár, Tóth Avanti Barnabás, Hódi Szabolcs, Glattfelder Tamás, Glattfelder Dénes, Dobos Károly, Janóczki Katalin, Szabó Gábor, Réffy Balázs. A Wolf-család sírkápolnája körüli budatétényi temetőmaradvány mintegy 400 m²-es területén kialakult gaztenger illusztrisabb képviselői méretes Artemisia vulgaris (fekete üröm), Cirsium arvense (mezei acat), Agropyron repens (tarackbúza), Melilotus officinalis (orvosi somkóró) egyedek voltak. A munkálatok megkezdése előtt kisebb küldöttségünk felkéredzkedett a Terv utcai sorház egyik tetőtéri lakásába, hogy madártávlatból készítsen felvételt a kert tisztítás előtti állapotáról.


Hozd az ásót Barnabás!

Az első lépés, a kisebb telepekben vagy magányosan kimagasló, embermagasságú gazok eltávolítása volt. Némely izmosabb, 10–15 vastag szárat növesztett példány kihúzgálásához négy meglett férfi ereje is elkelt. Külön harcot kellett vívni a kesztyűt is átbökő, szintén felettébb szívós mezei aszattal. A hatalmas gyomok tövében már megjelent a parlagfű is. E munkafázisban nagy segítséget jelentettek a legifjabb résztvevők: az Avanti Bé-Bé:) és Dénes, akik ásóval, kapával harcoltak és szorgalmasan hordták a kiszedett gyomokat a bejárat mellett egyre terebélyesedő kupacra.




Seprő a magasban

Elnökünk, Dobos Károly a kápolna belsőt vette kezelésbe. Alapos pókhálózás és portalanítás után seprés következett. Pollenek kint, szálló por bent, az érzékenyebbek tüsszögése adta a taktust a munkálkodóknak.


Valami dög lesz

A gyomok benőtték a kert előtti járdaszakaszt is. Ezeket a betonlapok miatt tövestől kirántani nemigen tudtuk. Kiválóan bevált viszont az élezett, fortélyos célszerszám (saraboló kapa), mellyel a növényeket a kövek rései közül ki lehetett kaparni. Papírszemetet, üres sörösdobozokat és dögletes szagot árasztó műanyag szatyorba csomagolt valamit is találtunk a kerítés lábánál. Utóbbi alaposabb megtekintéséről még a biológia iránt leginkább érdeklődő csapattagunk is lemondott. A csomagot kidobtuk, de az orrfacsaró szag még sokáig kísértett...

Harc a damillal

A nagyobb, vastagabb szárú gyomok kitépkedése után bevetettük a Star Wars-droidra emlékeztető, addig főkertészeink autójának anyósülésén szemlélődő benzines kaszát. Ez aztán vitt szinte mindent – csak egy-egy keményebb szár tépte le a damilt. Ilyekor kicsit szerelni kellett, de a gyarapodó rutin miatt a műszaki szünetek is szépen rövidültek. Feltárult az egyes sírok előtt futó, ágyásszegéllyel határolt egykori keskeny ösvény, megtisztult a sírkövek környéke. A bejárati lépcső lesöpörve, a kápolna körül futó kavicságy megtisztítva. A dszungel kaszált kertté változott. A lemenő nap fényében a zömök sírkövek elnyúló árnyéka akadálytalanul siklott a terep apró lankáin.


Nem akarjuk túlértékelni, amit tettünk. Sikerünk felét a klauzálosok közösségének épülése jelentette. Az első beavatkozás után még bőven és folyamatosan lesz itt tennivaló. Úgy tűnik lelkesedés is.


Réffy Balázs – 2005. július 5.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)